Thursday 12 May 2011

Απόλυτη ικανοποίηση από την Επίσκεψη Τούρκων γιατρών


Με τις καλύτερες εντυπώσεις και τα πιο θετικά συναισθήματα επέστρεψαν στην πατρίδα τους οι 100 γιατροί μετά την διήμερη επίσκεψη τους(7,8/5/11) στο νησί μας. Από την άφιξη τους με την προσφορά γλυκών και ενημερωτικού βιβλίου για την Κω, με λουλούδια και πανό με το «καλώς ήλθατε», έως την αναχώρηση τους με τον εγκάρδιο αποχαιρετισμό και επίδοση αναμνηστικού, η ομάδα των Δράσεων «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» ήταν πάντα κοντά τους, αναδεικνύοντας την πάγια θέση της για την ζεστή και ουσιαστική επικοινωνία των δύο λαών.
Με πολύ ενδιαφέρον περιηγήθηκαν στους χώρους του Ασκληπιείου, ανέλυσαν τα βασικά σημεία της Ιπποκρατικής ιατρικής, φιλοσοφίας και στάσης ζωής με τη βοήθεια της ξεναγού Ελένης Τοτόμη και παρακολούθησαν την απόδοση του Ιπποκρατικού Όρκου σε ειδική τελετή από τον Μηνά Χατζηαντωνίου που είχε και τον συντονισμό της όλης φιλοξενίας.
Στο βραδινό γλέντι, σε παραλιακό κέντρο της πόλης, με πλούσιο φαγητό και ποτό και με την ορχήστρα των «Ηρακλειδών» που έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους, αναδείχθηκαν τα κοινά μεράκια και βιώματα των λαών μας, χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι αργά
σαν να είχαν μεγαλώσει μαζί στην ίδια γειτονιά.
Σημαντικό γεγονός αποτελεί η προγραμματισμένη συνάντηση τους με τον Ιατρικό Σύλλογο Κω στα γραφεία του και με την παρουσία των νοσοκομειακών γιατρών.
Σε πολύ φιλικό και ζεστό κλίμα και με συντονιστή τον πρόεδρο του ΙΣΚ Γιώργο Τάλλαρο (που από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε με ενδιαφέρον την πρόταση) συζήτησαν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τις συνθήκες παροχής υγείας στα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, για επαγγελματικά και εργασιακά θέματα, για τις Ιατρικές σχολές, για την διαχρονικότητα της Ιπποκρατικής επιστήμης κλπ και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις επαφές τους με επίσκεψη των Κώων γιατρών στην περιοχή των Μούγλων.
Στην επικοινωνία των δύο ιατρικών συλλόγων συνέβαλε η φιλόλογος-μεταφράστρια Νιαζέ Παϊζάνογλου, μέλος της «Φαιναρέτης» που είχε και την ευθύνη των μεταφράσεων γενικότερα. Αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά και η συζήτηση θα συνεχιζόταν, αν ο χρόνος δεν πίεζε για τον γύρο του νησιού, την επίσκεψη στο ΔΙΙΚ, , όπου καρτερικά περίμενε ο υπεύθυνος του Μουσείου γιατρός Χαρ. Κιάρης, το παραδοσιακό σπίτι Αντιμάχειας, και για το φαγητό σε παραλιακή ταβέρνα της Κεφάλου.
Οι γιατροί στον ελεύθερο χρόνο τους περιηγήθηκαν στην πόλη της Κω, στα καταστήματα και στον Πλάτανο του Ιπποκράτη και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέλθουν με την πρώτη ευκαιρία.
Τέλος την απόλυτη ικανοποίηση τους από την επίσκεψη τους αυτή στο νησί μας αποδεικνύουν τα αλλεπάλληλα Emails που στέλνουν και τα δημοσιεύματα στον τύπο της περιοχής τους. Για τις ευχαριστίες σε όσους συγκεκριμένα συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της επίσκεψης και τις απαραίτητες επισημάνσεις για το μέλλον , σε επόμενο φύλλο.

No comments: