Thursday 26 May 2011

Το φαινόμενο των «Τάλιμπαν» ιατρών στο νησί του Ιπποκράτη


Τον άλλο μήνα, στις 19.6.2011, έχουμε τις Αρχαιρεσίες του Ιατρικού Συλλόγου Κω «Ο Ιπποκράτης».
«Τάλιμπαν» αποκαλούσε σε μια από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με περιττή αυταρέσκεια, «κάποιος» από τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο, τους Ιατρούς που τον «τιμούσαν» με μονοσταυρία!
Όπως λέγεται, οι φερόμενοι ως «Τάλιμπαν» τυχαίνει να είναι οι ίδιοι οι Ιατροί, οι οποίοι όταν γίνονται έλεγχοι της νομιμότητάς των (στο τέλος της σαιζόν!), την «κοπανάνε»… από τα παράθυρα των δήθεν ιδιωτικών Ιατρείων τους (Το Βήμα της Κω: 12.10.2010), και όλος περιέργως, εμφανίζονται μόνον κατά την διάρκεια της τουριστικής σαιζόν στο νησί μας, ως τηλεκατευθυνόμενοι «εξ ουρανού» αλεξιπτωτιστές Ιατροί των κυριότερων ξενοδοχειακών καταλυμάτων του νησιού, διακυβεύοντας επενδύσεις των δις που έχουν γίνει πάνω στο τουριστικό προϊόν του νησιού (Υφυπ. Υγείας Κωνσταντόπουλος 6/2005)!
Η αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου είναι θέμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, διότι δεν διακυβεύει μόνο τα δημοκρατικά θεσμικά θεμέλια του εκάστοτε Ιατρικού Συλλόγου αλλά θέτει και σε κίνδυνο τον μοναδικό πλουτοπαραγωγικό φορέα του νησιού.
Για να μπορέσουμε όμως να αποφύγουμε, σε πρώτη φάση, την «εμποροποίηση» της Ιατρικής στο νησί του Ιπποκράτη, μέσω της εκμετάλλευσης ανειδίκευτων, άνεργων, περιστασιακών, τους κοινώς αποκαλούμενους «αλεξιπτωτιστές» Ιατρούς από «εμπορικές» εταιρίες και όχι μόνον, θα πρέπει λόγω της παραμεθόριας ιδιαιτερότητας του νησιού μας, οι μεν Ιατρικοί Σύλλογοι να μην επιτρέπουν να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες Ιατρούς, οι οποίοι ενώ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ελεύθερο επάγγελμα, δεν έχουν να παρουσιάσουν άδεια λειτουργίας Ιατρείου, όπως το προβλέπουν οι διατάξεις του Υπουργείου Υγείας.
Στην συνέχεια οι ξενοδόχοι με τους τουριστικούς πράκτορες δεν πρέπει να προβαίνουν σε καμία συνεργασία με ιδιώτες Ιατρούς που δεν έχουν ήδη καταχωρημένη από το Υπουργείο Υγείας άδεια λειτουργίας Ιατρείου.
Διότι απλούστατα, ΝΟΜΙΜΕΣ μορφές παροχών ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών, βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, στο νησί του Ιπποκράτη, όπως: ιατρικές εταιρίες, ιδιωτικές κλινικές ή ιατρικοί «Manager» με ιδιωτικά ασθενοφόρα και «πράσινα άλογα», δεν υπάρχουν (Ιατρικός Σύλλογος Κω 128/20.7.10)!
Τώρα όσον αφορά τους Συναδέλφους Ιατρούς, που έχουν εμπλακεί εν αγνοία τους στο άνω «σύστημα», τους προτρέπουμε να επικοινωνήσουν με τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι βέβαια, με την σειρά τους, θα άρμοζε να φροντίσουν για μια αξιοπρεπή και συναδερφική αντιμετώπιση αυτών των Συναδέλφων, στο νησί του Ιπποκράτη.
Κων/νος Λαμπριανίδης
Πολιτευτής του ΛΑΟΣ

No comments: