Thursday 19 May 2011

Χρήστος Εψιμος: Ναι στις συνεργατικές υπό όρους…


Έχει αρχίσει εδώ και καιρό να συζητείται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής το ζήτημα των συνεργατικών ομάδων, προεκλογικά και με ιδιαίτερη έμφαση μετεκλογικά το αναδεικνύει ως κυρίαρχο ζήτημα για την τοπική κοινωνία και οικονομία και το θέτει τώρα σε φάση υλοποίησης.
Σε αυτό το ζήτημα η Δημοτική Αρχή έχει θετικά εντάξει , τους νέους επιστήμονες και κάθε άνεργο που θα ήθελε να δηλώσει συμμετοχή, καθώς και τους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν μέσα από κλαδικά ή άλλα σχήματα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι το κυρίαρχο στην ατζέντα της Δημοτικής αρχής; και κατά πόσο θα πρέπει να καταναλώνει η υλοποίησή του τόση φαιά ουσία της πολιτικής σκέψης και των πόρων της;
Η γνώμη μου για την παραπάνω ρητορική ερώτηση είναι ότι οι Συνεργατικές ομάδες είναι αναγκαίες, όπου απαιτούνται, με μέγιστο κανόνα την καινοτομία και διαφορετικότητα, συμπληρωματικότατα με όρους υγιούς ανταγωνισμού.
Η δε πολιτική ρητορική για τις συνεργατικές ομάδες να είναι σε χαμηλότερους τόνους με γνώμονα την δεύτερη σκέψη.
Η δε λειτουργία της Δημοτικής τεχνικής μηχανής να γίνεται συνεχώς ποιο αποτελεσματική στην παραγωγή ποιοτικού έργου και με ποιο γρήγορους ρυθμούς. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση έργων που θα αναδεικνύουν την πόλη και τα χωριά. Να γίνονται συνεχώς Βελτιωτικές ενέργειες στην εικόνα και στην λειτουργία των χώρων.
Ακόμη επείγει να δοθεί έμφαση στην προώθηση έργων πνοής όπως η περιμετρική οδός της πόλης κλπ.
Συνεχής Βελτίωση της εικόνας της πόλης και των χωριών, διότι αυτό πουλάμε.
Και παράλληλα, Ναι και στις συνεργατικές ομάδες.
Για δε τις συνεργατικές ομάδες ανεξάρτητα από τη μορφή τους, το σίγουρο είναι ότι θα παράγουν, προϊόντα και υπηρεσίες που θα διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Σε αυτό το σημείο τόσο η Δημοτική αρχή όσο και οι σχεδιαστές του εγχειρήματος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνοι τους δεν ελέγχουν όλες τις παραμέτρους της αγοράς. Συνεπώς, θα πρέπει να μελετήσουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και να δώσουν έμφαση στα καινοτομικά προϊόντα και τις υπηρεσίες κατά το στήσιμο τους.
Για δε την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων απαιτείται και η συνδρομή των Συλλογικών φορέων, των Επιμελητήριων, της αγοράς, προπαντός των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Άλλωστε η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα έχουν τα προσφερόμενα στην αγορά προϊόντα και υπηρεσίες και τα έσοδα που θα προκύψουν από την ελεύθερη αγορά και όχι μόνον από τον μονοψώνιο πελάτη όπως θα είναι ο Δήμος. Για παράδειγμα συνεργατικές ομάδες για την πολεοδόμηση ή την αποκομιδή των σκουπιδιών κλπ.
Ερωτήματα:
1) Μήπως σε αυτή την φάση θα πρέπει παράλληλα να συζητηθεί το θέμα με τους παραγωγικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και να υπάρξει η μια Τοπική συμφωνία & συνεννόησης και αλληλεγγύης;
2) Μήπως πρέπει να συμβάλουν άμεσα η έμμεσα όσο γίνεται περισσότεροι για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος;
3) Μήπως θα πρέπει να τεθεί το δίλημμα της ηθικής δέσμευσης όλων για την στήριξη των παραπάνω συνεργιών;
Αξίζει να έχουμε υπόψη μας, όταν σχεδιάζουμε πράγματα που αναφέρονται στην Κοινωνία και στην Αγορά ότι θα πρέπει να τις ενημερώνεις συνεχώς και να τις έχεις μαζί σου.
Αν δε σχεδιάζεις χωρίς την κοινωνία απλά μπορεί να χάσεις τις εκλογές.
Αν όμως σχεδιάζεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου την αγορά τότε θα υπάρξει κόστος και αυτό ποιος θα το πληρώσει;
Το κείμενο γράφηκε για να θέση κάποιες συμπληρωματικές παραμέτρους.

No comments: