Saturday 7 May 2011

Δικαίωση της αγωγής Ασλάνη για συκοφαντική δυσφήμιση. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο κ. ΦΟΥΝΤΩΤΟΣ


Δικαιώθηκε ο πρώην Δημ. Σ/λος κ. Ασλάνης στην αγωγή που κατέθεσε για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του δημ. σ/λου κ. Φουντωτού, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του σε σχετικό δημοσίευμα.
Το Δικαστήριο, το οποίο είχε συγκληθεί προ 2 μηνών, έβγαλε απόφαση (35/2011) στις 15/4, καταδικάζοντας τον κ. Φουντωτό και επιδικάζοντας στον κ. Ασλάνη το ποσό των 9.000 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την μέρα που έγινε η επίδοση της αγωγής.
Το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή ως και κατ’ ουσία βάσιμη την αγωγή του κ. Ασλάνη, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του κ. Φουντωτού ότι οι δηλώσεις του έγιναν με σκοπό να ασκήσει πολιτική κριτική στον ενάγοντα και δεν αποσκοπούσαν στο να τον θίξουν, δεχόμενο ότι περιέχουν τα συστατικά στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προσώπου του και της επαγγ/κης του υπόστασης ως δικηγόρου. Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι στοιχειοθετείται η κατηγορία, διότι παρά τις προσπάθειες για διευκρίνιση από τον κ. Ασλάνη, ο κ. Φουντωτός το αρνήθηκε.
Ένα χαρακτηριστικό τμήμα της απόφασης έχει ως εξής: Σύμφωνα, επομένως, με τα προεκτεθέντα, ο εναγόμενος Ι. Φουντωτός που τελούσε εν γνώσει της αναλήθειας των λόγων του, ενήργησε με πρόθεση να προσβάλει την προσωπικότητα του ενάγοντος Κ. Ασλάνη και συγκεκριμένα να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του ως ατόμου και επαγγ/τία, όπως και εν τέλει έγινε, καθόσον με την δημοσίευση της επιστολής του στις τοπικές εφημερίδες, την τηλεοπτική μετάδοση των δηλώσεών του μέσω των πανδωδεκανησιακής εμβέλειας δικτύων έλαβε γνώση αυτών (δηλώσεων) μεγάλος αριθμός ατόμων όλων των τάξεων, επαγγ/των, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, οι οποίοι σχημάτισαν μειωτική για το πρόσωπο του ενάγοντος εικόνα που ευτελίζει και υπονόμευσε στους αναγνώστες, και τηλεθεατές το πρόσωπο του ως δικηγόρου. Ο ισχυρισμός επομένως του εναγομένου περί του ότι οι ανωτέρω δηλώσεις του έγιναν με σκοπό να ασκήσει πολιτική κριτική στον ενάγοντα και δεν αποσκοπούσαν στο να τον θίξουν, αλλά αποτελούσαν πολιτική κριτική για το πρόσωπο του ενάγοντα Κ. Ασλάνη, δεν ευσταθεί και είναι απορριπτέος καθόσον οι επίμαχες δηλώσεις περιέχουν τα συστατικά στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμησης. Σημειώνεται επιπλέον, ότι η παραπάνω κρίση του Δικαστηρίου τούτου περί της μη ύπαρξης πολιτικού χαρακτήρα στην κριτική που άσκησε ο εναγόμενος, επιρρώνεται από το γεγονός ότι ακόμα και πριν την εκδίκαση της παρούσης όταν ο ενάγων Κ. Ασλάνης προέτρεψε τον εναγόμενο Ι. Φουντωτό να συμπληρώσει κατά την κρίση του δήλωση με την οποία θα ανακαλούσε τους ισχυρισμούς του ή θα τους διευκρίνιζε αποδίδοντάς τους το πολιτικό περιεχόμενο που επιθυμούσε, εκείνος αρνήθηκε. Από την ανωτέρω προσβολή της προσωπικότητας του ο ενάγων υπέστη ηθική βλάβη, που συνίσταται κυρίως στην τρώση της επαγγελματικής του φήμης και αξιοπρέπειας, λαμβανομένων δε υπόψη του είδους της προσβολής, του βαθμού της υπαιτιότητας του εναγομένου, του τρόπου και του χρόνου της προσβολής, του επαγγέλματος, της οικονομικής και κοινωνικής καταστάσεως των μερών σε συνδυασμό με την έκταση της δημοσιότητας λόγω της δημοσίευσης της επιστολής στο τύπο και στα τηλεοπτικά κανάλια, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να καταβληθεί σ` αυτόν για χρηματική του ικανοποίηση προς αποκατάσταση αυτής το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ, ποσό που κρίνεται εύλογο μετά τη στάθμιση των κατά νόμο στοιχείων. Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, πρέπει η υπό κρίση αγωγή να γίνει εν μέρει δεκτή ως και κατ’ ουσίαν βάσιμη και να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) Ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την μέρα που έγινε η επίδοση της αγωγής.
ΑΣΛΑΝΗΣ: Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ
ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ
Ο κ. Ασλάνης χαρακτηρίζει την απόφαση κόλαφο, τονίζοντας ότι η συκοφαντία και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια.
ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ
Ο κ. ΦΟΥΝΤΩΤΟΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Φουντωτός αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως, επιμένοντας στον ισχυρισμό του ότι πρόκειται για δηλώσεις που έγκειτο στο πλαίσιο της πολιτικής κριτικής, που σκοπό δεν είχαν να θίξουν τον κ. Ασλάνη.

No comments: