Tuesday 8 February 2011

Θ. ΒΑΡΚΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ Κ.Υ. ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ


Το τελευταίο διάστημα μπορεί να είμαι στεναχωρημένος για αυτά που βιώνουμε στη χώρα μας, στα οικονομικά στα κοινωνικά και φυσικά στα πολιτικά πράγματα, όμως την ίδια ώρα παρηγορούμαι όταν συμπολίτες μας από την Κω αλλά και τα άλλα νησιά υψώνουν τη φωνή τους στα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν και στα ΜΜΕ, απαιτώντας λύσεις στα πολλά προβλήματα μας. Δικαιολογημένα θεωρώ ότι στην πρώτη γραμμή είναι τα προβλήματα της υγείας για τα μεγάλα νοσοκομεία της Ρόδου της Κω αλλά και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Επαρχεία) που είναι υποστελεχωμένα αλλά και των άλλων μονάδων υγείας όπως των κέντρων υγείας, των αγροτικών ιατρείων κλπ.
ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ
Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Ηρακλειδών το 2003 πρώτη προτεραιότητά μας ήταν τα θέματα της υγείας των δημοτών μας, η εξασφάλιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του πολυτιμότερου ανθρώπινου αγαθού. Πετύχαμε στο τέλος του 2003 την απόφαση για την σύσταση του ΚΥ της Αντιμάχειας με τον όρο όμως την διάθεση από τον Δήμο μας κτιρίου κατάλληλου γι’ αυτό τον σκοπό. Αφού όμως απορρίφτηκε από την ΤΥ του Υπουργείου Υγείας (που καλέσαμε εμείς στην Κω) η λύση του ανασκευασμένου παλαιού δημοτικού σχολείου της Αντιμάχειας που επισκεύασε ο Δήμος μας παλαιότερα, ψάξαμε για άλλες λύσεις. Καταλήξαμε τελικά στην λύση της αγοράς του κτιρίου του Κέτερινγκ, μιας και η θέση του δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο μας αλλά και επί των επαρχιακών οδών πρόσφερε την καλύτερη δυνατή λύση γι’ αυτό το σκοπό. Πείσαμε αρχικά τον συμπατριώτη μας Υπουργό κ. Παυλίδη για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Κ.Υ. στον Δήμο Ηρακλειδών ο οποίος μας βοήθησε στην αγορά του εν λόγω κτιρίου, στις μελέτες που κάναμε στην συνέχεια και φυσικά στην ένταξη του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του Υπ.Υγείας στο Γ ΚΠΣ από τον φίλο του νησιού μας Υπουργό κ. Αβραμόπουλο.
ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΑΒ
Τελικά το μεγάλο αυτό έργο ανέλαβε η ΔΕΠΑΝΟΜ, αφού παραχωρήσαμε το κτίριο ως προς τη χρήση του στο Υπ. Υγείας για 45 χρόνια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τότε δυστυχώς παραμένει κλειστό αυτό το στολίδι, το καλύτερο ίσως Κ.Υ. στην χώρα μας, στο νησί του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. Βασική μας επιδίωξη ήταν να λειτουργήσει και σαν κέντρο του ΕΚΑΒ, στο κέντρο του νησιού μας δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κω με τις 1,5 εκ. αφίξεις και αναχωρήσεις, στην τέταρτη τουριστική δύναμη της Ελλάδας, ώστε με την ετοιμότητα ασθενοφόρου και την 24ωρη λειτουργία του, να μπορεί να σώζει ζωές χειμώνα – καλοκαίρι προσφέροντας και στον τουρισμό του νησιού μας.
ΘΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΕΣ/ΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Είναι εξωφρενικό να σκεφτεί κανείς ότι κανένας από τους υπεύθυνους στο κράτος μας αλλά και στην περιοχή μας δεν σκέφτηκε και δεν κινήθηκε ,τουλάχιστον να φτιαχτεί Οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας, που χωρίς αυτόν δεν μπορεί να προκηρυχτεί καμία θέση στο Κ.Υ.
Επειδή πολλές φορές έχω ζητήσει και κατ’ ιδίαν από τους βουλευτές μας, απ’ όλους τους υπεύθυνους και μέσω των ΜΜΕ φυσικά και δεν είδα να γίνεται το παραμικρό, σκέφτηκα μήπως έπρεπε να απευθυνθώ και στη Ε.Ε., γιατί και με δικά τους χρήματα το φτιάξαμε και για τους ευρωπαίους τουρίστες φυσικά θα είναι πολύτιμο.
ΔΥΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ
Εδώ ακόμη και οι δύο αγροτικοί γιατροί που πετύχαμε μετά από προσπάθεια, να έχουμε στα δύο μεγάλα χωριά μας την Κέφαλο και την Αντιμάχεια που έσωσαν ζωές τείνει να ακυρωθεί στην πράξη. Ισως και οι προσπάθειες του Βουλευτή της Δωδεκανήσου καθηγητή κ. Κρεμμαστινού που προχθές αναφέρθηκε στην συζήτηση στην Βουλή για τις διαρθρωτικές αλλαγές στη υγεία, για τα προβλήματα της στελέχωσης των μονάδων υγείας, όπως και για τα αγροτικά ιατρεία, αλλά και οι επερωτήσεις που έκανε η βουλευτής κα Ιατρίδου για όλες τις μονάδες υγείας του νομού μας αλλά και για το Κ.Υ. της Αντιμάχειας μετά από συνεννόηση που είχαμε μαζί, μπορεί να βοηθήσουν στη λύση του μεγάλου προβλήματος της υγείας.
Η αυτοδιοίκησή μας Α ή Β βαθμού (δήμοι ή περιφέρεια) ίσως περιμένουν να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι τους, ποιος και για τι έχει την ευθύνη, μα το πρόβλημα είναι των συνδημοτών μας και έχουμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης μας για να λυθεί. Έτσι όμως όχι μόνο τα δύο σχεδόν χρόνια πέρασαν άκαρπα, αλλά και τα τριάμισι χρόνια της Καλλικρατικής περιόδου θα εξαντληθούν χωρίς αποτέλεσμα, όπως θα εξαντληθούν και τα όρια όλων μας, ιδιαίτερα αυτών που δεν έψαχναν να δουν ποιος έχει την όποια ευθύνη ,που έφεραν αποτελέσματα, τώρα ειδικά με τη μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος μας δεν μπορούν να κάνουν κι άλλη υπομονή.
ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ
Φυσικά μεγάλο ζητούμενο παραμένει η στελέχωση του Νοσοκομείου της Κω, όπως και της Ρόδου, με την συνέχιση βέβαια των προσπαθειών για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου της Κω.
Αυτή θα είναι πράγματι νησιωτική πολιτική αλλά και τουριστική πολιτική που όχι μόνο θα στηρίζει το βασικό ανθρώπινο αγαθό, αλλά και την πολυπόθητη ανάπτυξη, που δεν έρχεται μόνο με την διαφήμιση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ούτε με τα πολυέξοδα portal. Το νησί του Πατέρα της Ιατρικής και τέταρτη τουριστική δύναμη της χώρας δεν μπορεί να έχει ένα μικρό και υποστελεχομένο νοσοκομείο και ένα κέντρο υγείας που κόστισε σχεδόν 4,2 εκατομμύρια ευρώ κλειστό και να μεταφέρονται πολλές φορές ασθενείς με αγροτικά αυτοκίνητα, σε καρότσες.

No comments: