Tuesday 1 February 2011

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ



Μια χωρίς προηγούμενο βροχόπτωση (120 χιλιοστά σε λιγότερο από 2 ώρες, δηλ. όσο το 1/6 των βροχοπτώσεων μιας καλής χρονιάς!) και παράλληλα μια πρωτοφανής χαλαζόπτωση (σε μέγεθος που έφτανε τις …πατάτες, κατά δήλωση του Υποδ/τη της Πυροσβεστικής κ. Γ. Τσιάμη) προκάλεσαν δραματικές συνθήκες σ’ ολόκληρο το νησί, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω τους αμέτρητες ζημιές, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.
Ηδη το νησί μας, μαζί με τη Ρόδο, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που δημιούργησε προϋποθέσεις για καταμέτρηση των «πληγών» και διαδικασίες αποζημιώσεων για τους πληγέντες, τόσο στον πρωτογενή τομέα (καταστροφές εσπεριδοειδών, πνιγμοί ζώων).
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Η ραγδαία βροχόπτωση και το σφυροκόπημα του χαλαζιού προκάλεσαν εκατοντάδες πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις, φθορές σε αυτοκίνητα (σπασμένα παρμπρίζ), καταστροφές σε λαμαρίνες, καραμπόλες, πτώσεις σε χαντάκια κ.λά.) σπάσιμο ηλιακών, απαξίωση περιβολιών, καταστροφές εμπορευμάτων και πολλών νοικοκυριών, ακόμα και το κλειστό γυμναστήριο, υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά στο παρκέ του.
Θύματα της μανίας της φύσης εκατοντάδες πουλιά και ζώα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, παρά το ότι κινδύνεψαν αρκετοί άνθρωποι, από μικρά παιδιά έως έναν ηλικιωμένο και πολλούς οικ. μετανάστες, που τους απεγκλώβισαν οι Πυροσβέστες την ώρα που τα νερά είχαν φτάσει ως το λαιμό τους…
ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Παρά τις δύσκολες συνθήκες και το ξάφνιασμα των Αρχών, σήμανε γενική κινητοποίηση με κύριο συντονιστή τον Δήμο, που έθεσε σε συναγερμό όλα τα συνεργεία των Τ.Υ. και της ΔΕΥΑΚ και τα μηχανήματα ιδιωτών. Παράλληλα, το κύριο βάρος έπεσε στην Πυροσβεστική, που δεχότανε βροχή αιτημάτων για απεγκλωβισμούς και άντληση υδάτων. Το δικό τους παρών επίσης έδωσαν η Μητρόπολη (σε τροφή – ιματισμό), η 80 ΑΔΤΕ, η Αστυνομία και όλες οι εθελοντικές οργανώσεις (Λέσχες Διάσωσης, 4Χ4, Καταδρομέων κ.ά.).
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Η επιθυμία του Δήμου να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκαλεί μια κάποια ανακούφιση για τις αναγκαίες επεμβάσεις αλλά και αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Ηδη από σήμερα στο Δημαρχείο (Γραφείο ΔΟΤ – πρώην ΔΕΑΣ) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα έντυπα που θα συμπληρώσουν τις ζημιές που υπέστησαν για να ακολουθήσει επίσκεψη κλιμακίου που θα κάνει επιτόπου τον έλεγχο των δηλωθέντων καταστροφών για να ακολουθήσει η διαδικασία αποζημίωσης.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Παράλληλα, ειδική επιτροπή θα καταγράψει τη συνολική εικόνα προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες που προκλήθηκαν οι ζημιές, εστιάζοντας κυρίως σε παράνομες επιχωματώσεις, μπαζώματα σε ποταμάκια και ρυάκια, κατασκευαστικές αστοχίες κ.ά.
Επίσης, θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες, εάν και όσο δεν είχε γίνει ο απαιτούμενος καθαρισμός των ποταμιών και των αυλάκων που κάνουν την απορροή, ιδιαίτερα στη Λάμπη, όπου υπάρχουν δεκάδες αυθαίρετες παρεμβάσεις.
ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η κακοκαιρία έπληξε γενικά όλο το νησί, κυρίως όμως την πόλη. Μεγάλες καταστροφές είχαν οι περιοχές στο Μαρμαρωτό (το νερό έφτασε τα 2 μέτρα στα υπόγεια) στην Αγία Μαρίνα, στη Λάμπη και στα Φωκάλια. Δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως όσες έχουν υπόγεια δέχθηκαν τόνους νερό με χαλάζι, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και δυσκολίες στην αποκατάσταση.
ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΒτΚ»
Μεγάλες ζημιές έχει και η εφημερίδα μας, αφού η μεγάλη χαλαζόπτωση προκάλεσε «φράγμα» στην ελεύθερη απορροή, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ένα μέτρο νερό, χώμα και χαλάζι τα υπόγειά της, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, με σπουδαιότερη το ιστορικό αρχείο της…
Η Δ/νση του «ΒτΚ» ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο κ. Νικηταρά, τον υπεύθυνο της ΔΕΥΑΚ κ. Πασσανικολάκη, τον Δ/τη της Πυροσβεστικής και τους συνεργάτες τους για τις ολονύχτιες προσπάθειες άντλησης του χαλαζιού.
ΣΤΟ ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΝΑ
Με τη φροντίδα του Δήμου, 27 άνθρωποι, κυρίως οικ. μετανάστες φιλοξενούνται στο «Σάντα Μαρίνα».
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ
ΔΗΦΟΔΩ ΕΩΣ 15/2
Λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν, ο Δήμαρχος με απόφασή του παρατείνει την υποχρέωση καταβολής ΔΗΦΟΔΩ έως 15/2.

No comments: