Saturday 19 February 2011

Δύσκολος «αντίπαλος» το σκαθάρι που ξεραίνει τους φοίνικες


Αξιέπαινη η πρωτοβουλία των Τ.Υ. του Δήμου μας και ιδιαίτερα του Υπ. Πρασίνου κ. Κοντέα, να έρθει στην Κω ένας εξαίρετος επιστήμονας, ειδικός στο θέμα του κόκκινου σκαθαριού, που κατατρώει και ξεραίνει χιλιάδες φοινικόδενδρα, όπου μεταφερθεί.
Πρόκειται για τον ειδικό εντομολόγο – ερευνητή στα εργαστήρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Δημήτρη Κοντοδήμα, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα το πρωί του Σαββάτου στο «Κως».
Το πρώτο και κύριο είναι ότι δεν πρόκειται για καθαρά πρόβλημα διαχείρισης, δηλ. πώς θα γίνουν όλες εκείνες οι διαδικασίες ελέγχου του προβλήματος, με το ανάλογο αναγκαίο κόστος μιας επιχείρησης σωτηρίας (όσων είναι δυνατόν να σωθούν) και απομάκρυνσης των προβλημάτων.
Το δεύτερο ότι εάν δεν ελεγχθεί το πρόβλημα, υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστούν γενικότερα οι εξαγωγές της χώρας από τον πρωτογενή τομέα και παράλληλα να μας επιβληθεί σοβαρό πρόστιμο.
Χαρακτηριστικό της μανίας του εντόμου είναι ότι μόνον σε μια περιοχή που είχε 380 φοίνικες ξεράθηκαν οι 300, και από τους 80 ζήτημα είναι εάν θα σωθούν οι 40…
Ηδη στην Κω υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη αντιμετώπισης του προβλήματος, κύρια για τους φοίνικες της πόλης, με έμφαση στη λεωφόρο των Φοινίκων, «σήμα κατατεθέν» του νησιού μας.

No comments: