Saturday 5 February 2011

«Ηντα που κάμασι στην Κέφαλο όλοι οι μέχρι τώρα Δήμαρχοι;»



ΚΕΦΑΛΟΣ: «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ…Εε; Και;;»
Γράφει ο Μιχάλης Πιστικάκης

Η αλήθεια είναι ότι πολλά επενδύσαμε σαν Κεφαλιανοί, στην περίφημη αλλαγή της αυτοδιοίκησης.
Ακόμα περισσότερα ήταν αυτά που είχαν «στοιβάξει» πολλοί από εμάς στις δημοτικές αρχές, από την αρχή του Καποδίστρια.
Είμαστε, βλέπετε, εδώ και πολλά χρόνια παραπονούμενοι ότι η Κοινότητα μας ήταν πάντα ριγμένη από το δήμο της Κω και το δήμαρχο της, που σήμερα ξανά είναι δήμαρχος…
Έτσι λέγαμε στο ξεκίνημα του δήμου Ηρακλειδών ότι μπορεί νάναι και καλύτερα με το δήμο. Άσχετα αν πολλοί πίστευαν ότι θάπρεπε να μείνουμε μόνοι μας είτε σαν δήμος, είτε σαν κοινότητα.
«Πέρασε η πρώτη τετραετία και λέγαμε: «δε μας πρόσεξε ο Ντίνος».
«Αργοκίνητο καράβι», λέγαμε μετά ο Θεοδόσης.
«Καλό παιδί, αλλά άτολμος και αδύναμος» στο τέλος του δήμου ο Στέργος.
«Ηντα που κάμασι στην Κέφαλο» ήταν αυτά που λίγο - πολύ όλοι οι Κεφαλιανοί λέγαμε για τους δημάρχους των Ηρακλειδών.
Έτσι επενδύσαμε, δειλά η αλήθεια, στον «Καλλικράτη».
Ο καιρός όμως περνά, ήδη μπήκαμε στο δεύτερο μήνα και τα σημάδια δε φαίνονται πάλι καλά.
Πολύ γρήγορα, θα πούνε αρκετοί φίλοι μου διαβάζοντας την αγωνία μου.
Ας πούνε όμως ότι η καλή μέρα δε φαίνεται από το πρωί.
Και τι φαίνεται; Να σας πω εγώ.
Μάζεψε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, από τις πρώτες μέρες της εξουσίας του, τα μηχανήματα του δήμου έξω από το σπίτι του και σε κανένα – δυο άλλα σπίτια υπαλλήλων.
Και ο κάθε Κεφαλιανός αναρωτιέται: πως κινούνται αυτά τα μηχανήματα, πως και από πού βάζουν καύσιμα, ποιος τα ελέγχει, ποιος γράφει και ελέγχει τα φύλλα ημερήσιας κίνησης των μηχανημάτων και άλλα πολλά.
Ας μην τρέξουν να πουν διάφορα τώρα ή να κάνουν αυτά που προβλέπει ο νόμος για να καλύψουν ότι δεν υπάρχει, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν.
Όπως ξέρω πολύ καλά ότι ένας νοικοκύρης έχει την περιουσία του σε ελεγχόμενο χώρο με υπεύθυνο άτομο αν έχει υπαλλήλους και ο δήμος μας έχει πολλούς και σοβαρούς υπαλλήλους. Ο νοικοκύρης έχει πρόγραμμα, ποιο όχημα θα κινηθεί, που θα πάει, τι χιλιόμετρα κάνει, τι ξοδεύει και τι αποδίδει.
Φαντάζομαι τα ίδια κάνει και ένας νοικοκύρης δήμος.
Μη φροντίσουν να πουν κάποιοι: «μα κάνουν δουλειές στην Κέφαλο, καθαρίζουν κλπ», γιατί θα τους ρωτήσω: «ο δήμος πρέπει να καθαρίζει και τα ιδιωτικά οικόπεδα; Και ποιος πληρώνει τους φραμούς που χαλούν, τα μηχανήματα και τα εξαρτήματα ιδιωτών που παίρνουν και τα πετούν ενώ είναι χρήσιμα;» Εδώ ακόμα και σε οικόπεδο συγγενή δημοτικού συμβούλου του κ. Καΐσερλη μπήκαν, χάλασαν ότι χάλασαν και τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν γιατί ο συνάδελφος τους ψάχνεται ακόμα να δει τι θα πει στο συγγενή του.
Φόρτωσαν και μια μέρα από το Μαστιχάρι την τσάπα του λατομείου, σε στρατιωτική πλατφόρμα, απ’ ότι μου ‘παν,(αν ισχύει αυτό άραγε πως κινήθηκε αυτή) και την έφεραν στην Κέφαλο μετά που τους σταμάτησε το λιμεναρχείο στο λιμάνι του Μαστιχαριού, την άφησαν μια – δυο μέρες μέσα στο δρόμο και την έβγαλαν χωρίς αριθμούς, χωρίς άδεια κυκλοφορίας, να φτιάχνει και αυτή ιδιωτικά και μη οικόπεδα και δρόμους. Έτσι χωρίς πρόγραμμα, όπου τους έρθει.
Δε μας είπαν όμως που είναι και οι δουλειές που θα θάδιναν σε ντόπιους εργάτες;
Γιατί θαρρώ πως μπορούσαν και Κεφαλιανοί ιδιοκτήτες φορτωτών, φορτηγών και άλλων μηχανημάτων να κάμουν τέτοιες δουλειές σε ιδιωτικά οικόπεδα. Και αφού έτσι και αλλιώς αυτό απαγορεύεται να γίνεται από τα δημοτικά μηχανήματα και δημοτικούς υπαλλήλους, τα έξοδα των οποίων θα πληρωθούν μάλλον με «μαύρα» χρήματα (πως θα τα δικαιολογήσουν;) Ας εύρισκαν τρόπο να τα δώσουν σε Κεφαλιανούς αυτά τα έργα, νάβγαζαν και αυτοί μεροκάματο.
Την ίδια ώρα καμιά έννοια ότι μπήκαμε στο Φεβρουάριο, ακόμα δεν πήραμε είδηση να συνεδριάζει το τοπικό για τις ανάγκες και τα επείγοντα που πρέπει να γίνουν, αφού σε λίγο θα συζητήσει ο δήμος (μέχρι τέλος του Φλεβάρη, λέει ο κ. Καϊσερλης) για τα έργα όλου του νησιού. Καμιά έννοια να δούμε ένα σχεδιασμό για όσα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια
Και μείς στην Κέφαλο έχουμε ανάγκη πολλά.
Δε βλέπουμε λοιπόν παρά μόνο τον πρόεδρο να τρέχει τάχα μου, πάνω – κάτω, να δείχνει φουριόζος για το μεγάλο έργο που κάνει…
Επειδή όμως ο χρόνος τρέχει ας σοβαρευτούν. Τα προβλήματα είναι πολλά και τρέχουν. Τώρα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Αύριο θάναι αργά και για άλλη μια φορά θα μιλούμε στη Κέφαλο για χαμένα χρόνια.
Υ.Γ. Το αυτοκίνητο της δημοτικής αστυνομίας είναι για να μεταφέρει τον πρόεδρο και τους Κεφαλιανούς συμβούλους του κ. Καϊσερλη στις συνεδριάσεις στην Κω ή όπου αλλού πηγαίνουν; Εκτός και αν δε συμφωνούν με το «σεμνά και ταπεινά» του δημάρχου τους…

No comments: