Wednesday 2 February 2011

Εβραίοι επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν 350 δις στα Δωδ/σα


Επενδύσεις στη Ρόδο και στην Κω, όπως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου ενδιαφέρονται να κάνουν Εβραίοι επιχειρηματίες.
Στόχος τους μια σειρά τουριστικών επενδύσεων ύψους 350 δις φαίνεται μάλιστα να έχει γίνει επί του θέματος και προεργασία!
Αρχές Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον που θα συνοδεύεται από 50 εκπροσώπους του ευρωπαϊκού λόμπι των ΗΠΑ, οι οποίοι θα εξετάσουν τη δυνατότητα επενδύσεων.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ένα θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όλες τις επίσημες ελληνο-ισραηλινές επαφές και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και οι Ελληνες υπουργοί Επικρατείας Παμπούκης, Εξωτερικών Δρούτσας και ο υφ. Εξωτερικών Δόλης.
Η πρόταση «μαμούθ»
Η υπόθεση «επενδύσεις των Ισραηλινών» έχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την πολύ πρόσφατη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ στην Αθήνα και με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου για 13 επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newscode.gr, υπέβαλε πρόταση «μαμούθ» στον Ελληνα πρωθυπουργό για επενδύσεις, σε βάθος χρόνου, στον τομέα του τουρισμού σε ελληνικά νησιά ύψους 350 δις ευρώ.
Για τις εξελίξεις αυτές ο Ταγίπ Ερντογάν, αυστηρά ενοχλημένος, αλλά και ανήσυχος για το ισραηλινό ενδιαφέρον που εκφράζεται για τη Ρόδο και για άλλες περιοχές της Δωδ/σου, τηλεφώνησε και υπενθύμισε στον Γ. Παπανδρέου τις συμφωνίες που έχουν συνάψει η ελληνική και η τουρκική πλευρά στον τομέα του τουρισμού. Ομως, ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανησυχία του Ταγίπ Ερντογάν για την κινητοποίηση του εβραϊκού λόμπι, το οποίο παρακινεί πλέον τους Ισραηλινούς επενδυτές για επενδύσεις σε ελληνικά νησιά.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕ
ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Μία ακόμη παράμετρος, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών από το Ισραήλ, από το 2010 κυρίως στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι από τους 300.000 Ισραηλινούς, οι οποίοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το περασμένο καλοκαίρι, οι 50.000 επέλεξαν ως προορισμό την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας «όχι» στην Τουρκία. Για παράδειγμα σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία πριν από λίγους μήνες έδιναν τουριστικοί πράκτορες διαπίστωναν, αύξηση στον αριθμό Ισραηλινών τουριστών στην Κω της τάξης του 500%.
Το ποσό των 350 δις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν Ισραηλινοί στον τουρισμό ισοδυναμεί με το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

No comments: