Tuesday, 8 February 2011

Η ΕΝΩΣΗ ΚΩΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΒΑΣ. ΡΑΠΑΝΟ


Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, οι Κώοι της Αθήνας τίμησαν έναν εκλεκτό και κατα-ξιωμένο συμπατριώτη μας, τον καθηγητή Β. Ράπανο, Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.
Παρόντες στην Εστία της Ενωσης πολλοί συμπατριώτες, ανάμεσά τους οι κ. Νικητιάδης, Παυλίδης, Κασσάρας, Πέρος, Καλλούδης, Παπαηλίας, Μανούσης, Φραγκούλης, Κουτελάς, Γαμπιεράκης, Μπούρας, οι κυρίες Κρεμαστινού, Παυλίδη, Χαραλαμποπούλου, Γιαννά, Νικη-τιάδη κ.ά.
ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΚΩ
Επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον κ. Ράπανο, η Πρόεδρος κ. Μπούρα, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του, τον χαρακτήρισε άξιο τέκνο της Κω, φλογερό πατριώτη, προση-λωμένο στο καθήκον του, με πολυετή προσφορά σε διάφορες σπουδαίες θέσεις, αλλά και στην εκπαίδευση, γεγονός που τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στο Παν/μιο της Αθήνας που διδά-σκει και βέβαια σ’ όλους τους Κώους. Αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη του συμβολή στις δια-δικασίες ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, στην Επιτροπή Σοφών που προήδρευσε και στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα που κατά καιρούς διοικεί.
- Αγαπητέ μας Βασίλη, κατέληξε, η Κως μας και η γενέτειρά σου Κέφαλος, δικαιούνται απόψε να υπερηφανεύονται για όσα έχεις προσφέρει.
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ΟΤΙ
ΠΩ ΘΑΝΑΙ ΛΙΓΟ
Τα σπάνια χαρίσματα και τα μοναδικά προτερήματα του κ. Ράπανου περιέγραψε με έκδηλο ενθουσιασμό ο κ. Νικητιάδης. «Φοβάμαι ότι η κρίση μου θα είναι υποκειμενική», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του. Αναφερόμενος στη μακροχρόνια φιλία που τον συνδέει είπε: «…ότι και να πω φοβάμαι ότι θα είναι λίγο. Να πω ότι είναι έντιμος; Μα δεν είναι μόνο αυτό! Να πω ότι υπήρξε άριστος τεχνοκράτης που απέδειξε την αξία του τόσο ως πρέσβης στον ΟΟΣΑ όσο και ως συντάκτης πολλών προϋπολογισμών της χώρας μας; Ούτε αυτό είναι μόνο ο Βασίλης. Να πω ότι είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος που έχει εμβαθύνει όσο λίγοι στην οι-κονομική επιστήμη; Δεν είναι ούτε αυτό μόνο! Να πω ότι είναι ένας ικανός διοικητής που απέ-δειξε την αξία του τόσο στο τιμόνι της Κτηματικής όσο και σήμερα στο τιμόνι της Εθνικής; Ή να πω ότι είναι από τους καλύτερους προέδρους των τραπεζών που είχαμε μέχρι σήμερα;
Πάνω απ’ όλα και μαζί με όλα τα παραπάνω, ο Βασίλης είναι ο άνθρωπος που τη δύσκολη στιγμή, δεν δείλιασε να πει το «όχι» αντιστεκόμενος στη χούντα, είναι ο άνθρωπος που για τα πιστεύω του, έμεινε τρεισήμισι χρόνια στην εξορία. Χαίρομαι που σήμερα αποκαθίσταται μια αταξία στην κοινωνία της Κω. Θα έλεγα ότι αποκαθίσταται η ίδια η κοινωνία που επιτέλους αυτόν για τον οποίο κάποτε σε μεγάλο βαθμό αδιαφόρησε σήμερα τιμά με την εκδήλωση του συλλόγου των Κώων της Αθήνας. Όσο κι αν δεν θέλει τιμές και επαίνους το οφείλουμε γιατί χρειαζόμαστε παραδείγματα για τα παιδιά μας στη ζωή. Το οφείλουμε γιατί όπως όλοι εσείς έτσι κι εγώ χρειαζόμαστε τέτοια παραδείγματα για να λέμε στα παιδιά μας: «τέτοιος άνθρωπος πρέπει να γίνεις, όπως ο Ράπανος.»
Φ. ΚΑΛΛΟΥΔΗΣ:
ΜΑΣ ΤΙΜΑ
ΕΚΕΙΝΟΣ…
Ακολούθησε ομιλία του τ. Προέδρου της Ενωσης και της Ομοσπονδίας κ. Φ. Καλλούδη, που είπε μεταξύ άλλων:
Δεν τιμάμε τον Βασίλη σήμερα, μας τιμά ο ίδιος, με το δημόσιο βίο του και το πρότυπο πα-τριώτη που προέβαλε.
Τον γνώρισα ως συμμαθητή του αδελφού μου Γιάννη. Μέναμε κοντά στου Κοκκαλάκη εκεί-νος, λίγο πιο πάνω εμείς. Μοιραστήκαμε, πολλές φορές το φαγητό, αυτό που του έστελναν οι δικοί του από την Κέφαλο με το λεωφορείο, το πρωί, ή το δικό μας.
Αριστούχος στο Γυμνάσιο και ανήσυχος. Μπήκες στο πανεπιστήμιο αμέσως, με διάκριση, όμως ήρθε η δικτατορία και βγήκες μπροστά εναντίον, όταν άλλοι σιώπησαν.
Όταν ήμουν φοιτητής, θυμάμαι, με φώναξαν στο Σταθμό Χωροφυλακής. «Μήπως κάνεις πα-ρέα;» με ρώτησαν; Υπήρχαν μερικοί που μας έψαχναν και σημείωναν στα χωριά μας.
Στην Αθήνα που ζούσαμε, η αγάπη για τον τόπο, μας οργάνωσε στους συλλόγους. Με την ε-πάνοδο της Δημοκρατίας, θυμάμαι και δεν ξεχνώ πόσο μας βοήθησες, από τις δημόσιες θέσεις σου, να στείλουμε H/Y, τηλεοράσεις, τσάντες με βιβλία και υλικό στο Αγαθονήσι, που υιοθε-τήσαμε ως Ομοσπονδία, να οργανώσουμε τις επετειακές μας εκδηλώσεις, να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε, ανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.
Σημειώσαμε ότι αγάπησε την Κω (και όχι την πατρίδα της μητέρας του την Κάλυμνο), ο φίλος σου και κορυφαίος Έλληνας και Ευρωπαίος τραπεζίτης, Λουκάς Παπαδήμος, που τον καλείς και έρχεται κάθε καλοκαίρι.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο σε εκτιμά και σε υπολήπτεται όπως επίσης και τόσοι άλλοι.. Σημίτης, Γκαργκάνας, Θωμόπουλος, Θωμαδάκης, Στουρνάρας κ.α. κορυφαίοι στοχαστές και δυναμικοί πρωταγωνιστές του δημόσιου βίου μας, από τον Όμιλο Προβληματισμού για την Ελληνική Κοινωνία, στον οποίο είσαι Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, μετά την περίοδο της προεδρίας Σημίτη, που τον ίδρυσε, μίας δεξαμενής σκέψης και σύγχρονου στοχασμού, καταλυ-τικής για τον εθνικό προβληματισμό μας.
Ούτε αγαπητέ μας Βασίλη, έχει αναγνωριστεί η εθνική συμβολή σου, όσο πρέπει στην τιτάνια προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη, όταν με συνεργάτες σου όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, σηκώσατε το βάρος να πείσετε τους Ευρωπαίους ότι είμαστε άξιοι.
Γνωρίζω λίγα και καταλαβαίνω ότι πέρασαν νύχτες, που δεν κοιμηθήκατε από την αγωνία της πάλης και αντιπαράθεσης σε ατέλειωτες διασκέψεις.

Κυρίες, κύριοι,
Τη συμβολή του Β. Ρ. σημείωσαν πολλοί δημοσιογράφοι αναλυτικότερα και τιμούν οι πολιτι-κοί, όμως θεωρώ σημαντικό και κλείσω εδώ την παρέμβασή μου με τον επαινετικό λόγο του Αναπ. Δ/ντος Σ/λου της Eurobank κ. Νίκου Καραμούζη, σε εκδήλωση τιμής (Δεκ. ’09), για τον αξέχαστο Θεόδωρο Καρατζά, πρώην διοικητή της ΕΤΕ, όπου αναφέρθηκε στο γεγονός κρίσι-μης σύσκεψης της 7ης Απρ. 1998, που στο άκουσμά του, όντας παρών στην εκδήλωση, συ-γκλονίστηκα:
«Ο Καρατζάς έθεσε ως προτεραιότητα να γίνει η Εθνική ο «Εθνικός Πρωταθλητής» στην Ελ-λάδα, στις διεθνείς αγορές και στη γεωγραφική μας περιφέρεια. Έβαλε τους σπόρους για να θερίζουμε, σήμερα, τους καρπούς της ισχυρής, κερδοφόρας, διεθνοποιημένης και ανταγωνιστι-κής Τράπεζας.
Ξεκίνησε χωρίς χρονοτριβές τη διαδικασία εξυγίανσης και μεγέθυνσης της Τράπεζας. Υλο-ποιήσαμε την πρώτη μεγάλη συγχώνευση Εθνικής – Κτηματικής, το 1998.
Ο Θ. Καρατζάς, ο Θ. Πανταλάκης και ο ομιλών από την Εθνική, ο Βασίλης Ράπανος, ο Ν. Μπέρτσος και ο Α. Ταμβακάκης από την Κτηματική. Να ευχηθώ, εδώ, «καλή επιτυχία» στο Βασίλη και στον Απόστολο στα νέα τους καθήκοντα. Καπνίζοντας το γνωστό σε όλους μας πούρο, μία απόλαυση δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, συμφωνήσαμε τους βασικούς όρους της πρώτης μεγάλης συγχώνευσης στην Ελλάδα. Τότε όλοι οι παρευρισκόμενοι θα ενθυμού-νται ότι του είπα: «Διοικητά μου, απόψε γράφουμε ιστορία»!
Έτσι, η Εθνική άρχισε να μεγαλώνει, μπαίνοντας δυναμικά στη στεγαστική πίστη και στη λια-νική τραπεζική, ενώ η συγχώνευση Εθνικής – Κτηματικής τροφοδότησε ένα μεγάλο κύμα συγ-χωνεύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα.
Αυτή η συμφωνία διευκολύνθηκε από τη δήλωση του Β. Ράπανου, Προέδρου τότε της Κτημα-τικής και αυριανού Προέδρου της Εθνικής ότι: «εγώ θα παραιτηθώ από Πρόεδρος και δεν ζητώ άλλο αξίωμα διότι αυτό απαιτεί το συμφέρον του Ομίλου και της χώρας».
Με τέτοιες συμπεριφορές και με τέτοιες προσωπικότητες γράφεται, κυρίες και κύριοι, η πραγ-ματική ιστορία της χώρας, από ανθρώπους, που μπορεί να μην ταυτίζονται, ακριβώς, με το ση-μερινό life style της εποχής μας, αλλά που είναι δοκιμασμένοι στο καμίνι της ζωής και της δέ-σμευσης να υπηρετούν αταλάντευτα και με κόστος αρχές και αξίες ακόμα και σε βροχερούς καιρούς».
Προσυπογράφω απολύτως
Φίλιππος Μ.Καλλούδης
Σύντομο βιογραφικό
του Βασ. Ράπανου
Γεννήθηκε στην Κω το 1947. Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Παν. Αθηνών. Πτυ-χιούχος ΑΣΟΕΕ το 1975, Master’s από το Παν. Lakehead του Καναδά (1978). Διδακτορικό από το Παν. Queen’s του Καναδά (1982). Εργάστηκε στο ΚΕΠΕ ως βοηθός και ως ερευνητής. Από το 1992 διδάσκει στο Παν. Αθηνών, Οικονομική ανάλυση και Δημόσια Οικονομική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στο χώρο της φορολογίας, του ρόλου του κράτους στην οικονομία γενικότερα και τα οικονομικά της Ε.Ε. και του ευρώ. Σύμβουλος στο Υπ. Οικονομι-κών, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Από το 1995 έως το 1998 Υποδιοικητής και μετά Διοικητής της Κτημα-τικής μέχρι το 1998. Την περίοδο 1998-2000 Πρόεδρος του ΟΤΕ. Από το 2000 έως το 2004 Πρόεδρος του Σ/λίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Από το 2007 έως το 2009 Επιστημονι-κός συνεργάτης του ΙΟΒΕ. Από το 2009 έως σήμερα Πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

No comments: