Monday 4 April 2011

H ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ κ. Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ ΕΡΓΩΝ


Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο Νόμος 3852/2010 γνωστός ως ‘Καλλικράτης’. Πέρα από τα κενά, τις ασάφειες αλλά και τα όποια θετικά σημεία, μέχρι σήμερα δύο πράγματα μπορούμε να πούμε με σιγουριά:
Ο κόσμος, και ιδιαίτερα των χωριών, απομακρύνεται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, και
Συμμετέχουν λιγότεροι πια συμπατριώτες μας στα συγκεκριμένα κέντρα επειδή έχουμε λιγότερα Ν.Π.Δ.Δ. και Επιχειρήσεις του Δήμου, με αποτέλεσμα να εκπροσωπούνται στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών λιγότερα λαϊκά μέλη.
με ορατό πλέον το ενδεχόμενο – αν δεν προσέξουμε – να δημιουργηθεί ένα κλειστό club που θα παίρνει τις αποφάσεις για τους δημότες χωρίς τους δημότες. Και αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου μας.
Υπό αυτή την έννοια η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναπληρώσει το κενό. Πρέπει να δημιουργήσει τα κατάλληλα κανάλια αμφίδρομης επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες.
Πρέπει να βρει τρόπο να ακούει το δημότη.
Πρέπει να βρει τρόπο ώστε ο δημότης να έχει τον πρώτο λόγο για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.
Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν προσπαθεί να συμπληρώσει τα κενά του Νόμου ‘Καλλικράτης’, αλλά δεν εφαρμόζει ούτε τα λίγα που προβλέπονται από αυτόν.
Ένα παράδειγμα από τα πολλά:
Άρθρο 86
Προϋπολογισμός της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας
Συμμετοχή του συμβουλίου στην κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου
Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου.
Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.
Τι από τα παραπάνω εφάρμοσε η Δημοτική Αρχή σχετικά με το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για το 2011; Απολύτως τίποτα!
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας σειράς ενεργειών, αποφάσεων, δράσεων, λειτουργιών και παραλείψεων που κυριολεκτικά απαξιώνουν τους θεσμούς:
Από την ανεπανάληπτη προτροπή του Δημάρχου ‘Αφήστε τι λέει ο νόμος!’ μέχρι την πρόσφατη ενέργεια τύπου ‘ενός ανδρός αρχή’ στο ΔΗ.ΡΑ.Σ. Ακόμα και σήμερα υποβαθμίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο από την ανούσια και κουραστική εισήγηση του κ. Αντιδημάρχου που ήταν και εκτός θέματος. Από τα 41 λεπτά, αφιέρωσε τα 33 σε απολογισμό τριμήνου. Απολογισμός θα γίνει του χρόνου.
Επί του θέματος των Εκτελεστέων Έργων:
Το Δημοτικό Συμβούλιο ουδέποτε καθόρισε το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων για την κάθε Δημοτική Κοινότητα.
Δεν έχουν καταθέσει πρόταση ακόμα μέχρι σήμερα όλες οι Δημοτικές Κοινότητες.
Όπου έγινε συζήτηση δεν παραβρέθηκε κανείς από την Εκτελεστική Επιτροπή (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) που ‘καταρτίζει και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και έχει την ευθύνη της υλοποίησής του’ (άρθρο 63, παρ. γ’). Από τη μια υποβάθμισαν και τελικά απαξίωσαν τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, ενώ από την άλλη θα εισηγηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα για τα οποία πιθανόν να μην είναι γνώστες.
Όπου έγινε συζήτηση δεν παραβρέθηκαν υπεύθυνοι των Τεχνικών Υπηρεσιών για να ενημερώσουν τα Συμβούλια για την πορεία των μελετών και έργων.
Όπου έγινε συζήτηση δεν γνώριζαν οι Σύμβουλοι το ποσό των χρημάτων που θα είχαν στη διάθεσή τους για το 2011.
Σε ποια βάση έγιναν λοιπόν οι προτάσεις – όσες έγιναν;
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά είναι η πρώτη φορά που μια Δημοτική Αρχή απαξιώνει κατά τόσο προκλητικό τρόπο τα όργανα του Δήμου.
Είτε το κάνει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου για να υπηρετήσει άλλα συμφέροντα ( που δεν θέλουμε να πιστέψουμε)
Είτε βρίσκεται κυριολεκτικά στα χαμένα
Αυτό όμως που μας λυπεί περισσότερο από όλα είναι το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δεν κάλεσε Λαϊκές Συνελεύσεις στις Δημοτικές Κοινότητες.
Δεν άκουσε τον κόσμο.
Δεν ζήτησε τη γνώμη των συμπατριωτών μας για όσα θα γίνουν για αυτούς στον τόπο τους.
Ποιος γνωρίζει τις ανάγκες των κατοίκων στις Δημοτικές Κοινότητες καλύτερα από τους ίδιους;
Ποιος νοιάζεται για την ανάπτυξη της κάθε Δημοτικής Κοινότητας περισσότερο από τους ίδιους τους κατοίκους;
Είναι σωστό ένας Δημοτικός Σύμβουλος από την πόλη της Κω να αποφασίζει για όσα πρέπει να γίνουν στην Κέφαλο χωρίς να έχει ακούσει τι λένε οι Κεφαλιανοί;
Είναι σωστό ένας Δημοτικός Σύμβουλος από την Καρδάμαινα να αποφασίζει για όσα πρέπει να γίνουν στο Ζηπάρι χωρίς να γνωρίζει τι πραγματικά θέλουν οι ίδιοι οι Ζηπαριώτες;
Πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Δημάρχου περί ‘να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το δικό μας μέλλον’ (πρώτη σελίδα του προεκλογικού προγράμματος – χαιρετισμός Υποψήφιου Δημάρχου).
Μπορεί κάποιος με αφέλεια να ισχυριστεί ότι τα προβλήματα είναι ήδη γνωστά και δε χρειάζεται να πάμε σε Λαϊκές Συνελεύσεις.
Η απάντηση θα πρέπει να είναι μία:
Και πάλι πρέπει να πάμε σε Λαϊκές Συνελεύσεις ώστε:
να έχουν το δικαίωμα οι τοπικές κοινωνίες να ιεραρχήσουν τα έργα, και
να προτείνουν με σειρά προτεραιότητας όσα έχουν ανάγκη να γίνουν στον τόπο τους.
Ο κ. Αντιδήμαρχος στην εισήγησή του σημειώνει ότι ‘Πρώτα ψηφίζουμε τεχνικό πρόγραμμα, και στη συνέχεια συζητούμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, δηλαδή το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό μας σχεδιασμό’. Με άλλα λόγια παραδέχεται ότι κατά τους πέντε μήνες του χειμώνα που μας πέρασε, και κατά το οποίο οι συνδημότες μας δεν ήταν απασχολημένοι με εργασίες, δε μπόρεσαν να βρουν χρόνο ώστε να συζητήσουν για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων μιας χρονιάς (του 2011). Πως έχουν την απαίτηση κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να αφήσει ο κόσμος τις δουλειές του σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές για να συζητήσουν ‘το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό’;
Σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής την οποία πήραμε στο παρά πέντε κυριολεκτικά και δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για αναλύσεις στην παράταξη και στο βαθμό που θα θέλαμε:
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ακούστηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Άρα το κείμενο που προτείνετε σήμερα είναι άψυχο και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν έχει μέλλον.
Η πρόταση έρχεται πρόχειρα και βιαστικά.
Υπάρχουν λάθη (π.χ. στα συνεχιζόμενα έργα στην Κέφαλο έχετε βάλει προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑ Δικαίου που αφορά την περιοχή του Μαρμαρίου ύψους 44.000 €!). Και καλά, επίσκεψη στις Δημοτικές Κοινότητες δεν κάνατε. Ένα χάρτη δεν ανοίξατε τουλάχιστον! Σε τέτοια στοιχεία στηρίζετε τα σύνολα και τα ποσοστά;
Βάζετε ως νέα έργα κάποια που είναι συνεχιζόμενα ή έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί (π.χ. νέο νεκροταφείο Κεφάλου – 20.000 €)
Δεν προκύπτει από πουθενά ο αναπτυξιακός στόχος. Έχουμε μια απλή διαχείριση της μιζέριας.
Δεν συμπεριλαμβάνονται μελέτες και έργα για τα οποία δώσαμε μάχη επί σειρά ετών στους πρώην Δήμους (Σχέδια Πόλης, ΣΧΟΟΑΠ Ηρακλειδών, Αίθουσες Πολλαπλών, Περιφερειακοί Δρόμοι, Σχολεία, Γήπεδα, Οικολογικό-Τεχνολογικό Πάρκο στο Ζηνί, κτλ.) και εμφανίζονται ως νέα έργα αόριστες παρεμβάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (ανάπλαση παραλιακού μετώπου Καρδάμαινας με 30.000 €).
Δεν φαίνονται πουθενά τα έργα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την απασχόληση άνεργων Κώων.
Ενώ στη 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ανέφερε ο κ. Δήμαρχος ότι ‘έχουμε 2,5 εκ. € στη διάθεσή μας για έργα’ και ότι ‘θα εξοικονομήσουμε 2 εκ. € από το συμμάζεμα του Δήμου για να δοθούν στις συνεργατικές ομάδες’ προτείνει στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2011 έργα από ίδιους πόρους ύψους πάνω από 4,1 εκ. €! Όλα τα χρήματα φαίνεται ότι θα πάνε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2011. Τελικά δεν θα δοθούν χρήματα στις συνεργατικές;
Δεν φαίνεται πουθενά το νέο κτίριο του Κ.Α.Π.Η.
Υπάρχουν εικονικοί κωδικοί (πχ. Γ.9. Εξαγορά Ακινήτων στη Ζιά για χώρο στάθμευσης – 1.000 €! Τι οικόπεδο είναι αυτό που στοιχίζει μόλις 1.000 €!). Για τον αντίστοιχο κωδικό για την πόλη της Κω προτείνετε 50.000 €. Έτσι ‘θα μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ πόλης και χωριών’ όπως διατυμπανίζετε;
Δε γίνεται δίκαιη κατανομή των χρημάτων ανά Δημοτική Κοινότητα. Π.χ. ενώ προεκλογικά ερχόσασταν τακτικά στην Καρδάμαινα και διατυμπανίζατε σε όλους τους τόνους ‘πρώτα η Καρδάμαινα’, τώρα όχι απλά ξεχάσατε που βρίσκεται το χωριό αλλά ξεχάσατε να μας λάβετε υπόψη σας στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι από τις προτάσεις σας για νέες μελέτες δεν υπάρχει ούτε μία που να αναφέρεται στην Καρδάμαινα. Στις δε προτάσεις σας για νέα έργα μόνο το 7,41 % πάει για Καρδάμαινα και αν αφαιρέσουμε και το χλοοτάπητα του γηπέδου του χωριού που ωρίμασε και δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επενδύονται στην Καρδάμαινα έργα που αντιστοιχούν στο 2,5 % του προϋπολογισμού των νέων έργων. Μετά από αυτά είναι φανερό ότι όχι ‘πρώτα η Καρδάμαινα’ αλλά μάλλον ‘τελευταία η Καρδάμαινα’.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
που μαζί υπηρετήσαμε στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους
που μαζί δώσαμε μάχες για αρχές και αξίες
που μαζί ωριμάσαμε μελέτες και έργα
που μαζί με τους συμπατριώτες μας πήραμε αποφάσεις για το αύριο του τόπου μας μέσα από ανοικτό δημοκρατικό διάλογο σε Λαϊκές Συνελεύσεις (θυμίζω ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Ηρακλειδών ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 1999 στην Αγία Τριάδα από τη Λαϊκή Συνέλευση)
έχουμε το δικαίωμα να ανατρέψουμε το σχεδιασμό των Κοινοτήτων μας και όλα όσα μέχρι σήμερα έχουμε δρομολογήσει και ψηφίσει μόνοι μας χωρίς να ακουστούν καν οι συμπατριώτες μας;
Εμείς ως παράταξη έχουμε κρατήσει μια υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό. Για μας πάνω απ’ όλα μπαίνει θέμα αξιοπρέπειας και προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων για την προκοπή του τόπου. Δυστυχώς όσο κι’ αν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλησης στη σημερινή σας πρόταση.
Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση – παρωδία που θα ακολουθήσει γιατί όποια απόφαση παρθεί θα είναι ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Και δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε πίσω από την πλάτη τους. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας.
Όλος ο σχεδιασμός και οι χειρισμοί έγιναν αποκλειστικά και μόνο από εσάς κύριοι της Δημοτικής Αρχής, άρα πρέπει να αναλάβετε εξ’ ολοκλήρου και την ευθύνη της βέβαιης αποτυχίας του συγκεκριμένου προγράμματος.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

No comments: