Saturday 9 April 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩ 14-17/4


Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΙΚΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αγορά στη Μεσόγειο από τους Ομηρικούς έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Κω, στον κινηματογράφο «Ορφέας», από 14 έως 17 Απριλίου και θα φιλοξενήσει 45 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Αγορά, η οποία ως έννοια απαντάται για πρώτη φορά στα ομηρικά έπη, αποτελούσε το κέντρο της δημόσιας ζωής των πόλεων στην αρχαιότητα. Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο στο κέντρο ή κοντά στο λιμάνι, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ποικίλες δραστηριότητες των πολιτών. Σταδιακά εξελίχθηκε από εμπορικό-πολιτικό σε κοινωνικό και θρησκευτικό κέντρο με ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια ζωή της πόλης. Εκεί πραγματοποιούνταν εμπορικές συναλλαγές, λαϊκές συνελεύσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και τα κοινά, γίνονταν έλεγχοι των μέτρων και των σταθμών από τους αγορανόμους, λάμβαναν χώρα θρησκευτικά δρώμενα και τελετουργίες, καθώς και θεατρικές και γυμναστικές παραστάσεις. Στο πέρασμα των αιώνων η Αγορά κατέστη το εμπορικό, οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και θρησκευτικό κέντρο του άστεως.
Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης είναι η συμπλήρωση του αρχαιολογικού χάρτη των Αγορών στη λεκάνη της Μεσογείου και η παρουσίαση νέων δεδομένων. Οι θεματικοί άξονες θα αφορούν στην αρχιτεκτονική της Αγοράς, καθώς και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική διάστασή της διαχρονικά μέσα από τα υλικά κατάλοιπα και τις γραπτές πηγές.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σε δύο Λύκεια της Κω εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ψηφιακό υλικό από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με θέμα την αρχαία Αγορά της Αθήνας και τους θεσμούς που αναπτύχθηκαν σε αυτήν κατά τους κλασικούς χρόνους.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη αρχαίας Ελληνιστικής Αγοράς Κω και μεσαιωνικών περιμετρικών οχυρώσεων πόλεως Κω», το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Είσοδος ελεύθερη.
Αγγελική Γιαννικουρή
Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου
Αιγαιακών Σπουδών

No comments: