Tuesday 7 June 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


Στην Κω η ψήφιση του «Ευαγγελίου» της Ιατρικής
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 10/6 ΣΤΟ “IMPERIAL”

Εξαιρετικής και παγκόσμιας σημασίας γεγονός αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύνοδος των 27 Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Σ/γων, που θα γίνει στο νησί μας την Παρασκευή 10/6 στο ξεν. «ΙΜΠΕΡΙΑΛ» μετά από τις προσπάθειες του Π.Ι.Σ. και τη στήριξη οργανωτικά από τον Ι.Σ. Κω, με την αρωγή του Δήμου Κω, αφού εδώ στη γενέτειρα του Ιπποκράτη θα ψηφιστεί η Ευρωπαϊκή Χάρτα του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και πράξης για την Ιατρική Κοινότητα, δηλ. το «ευαγγέλιο» της Ιατρικής!!
Μετά την κοπιαστική και συλλογική προσπάθεια, οι 27 Εθνικές Αντιπροσωπείες κατάφεραν να κωδικοποιήσουν τα άρθρα και τους Νόμους που θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς και δεοντολογίας στην άσκηση της Ιατρικής. Τύχη αγαθή για μας το ότι τελεσφόρησε να γίνει εδώ στην Κω, από όπου ξεκίνησε προ χιλιάδων ετών, το ταξίδι της η Ιατρική Επιστήμη, η ανωτέρα των ανθρωπιστικών Επιστημών από τον Πατέρα της και πρόγονό μας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.
Αποτελεί φόρο τιμής και ένδειξη σεβασμού όλων των Ευρωπαίων Ιατρών προς τα Ιπποκρατικά ιδεώδη, η παρουσία 27 Εθνικών Αντιπροσωπειών, εδώ στην Κω, αφού θα εκφωνηθούν όλα και στις αντίστοιχες γλώσσες τους, επί Ιπποκρατείου χώρου!
Η τελική Διακήρυξη που θα ψηφιστεί, θα εμπεριέχει τη διαχρονική αξία του ΟΡΚΟΥ όπως ο Μεγάλος Δάσκαλος και Θεμελιωτής όρισε να ασκείται με Κανόνες και Νόμους η Ιατρική Επιστήμη και Τέχνη, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και εξελίξεις, επ’ ωφελεία του ανθρώπου. «ΩΦΕΛΕΕΙΝ ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ»…
Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας θα βοηθήσει να λειτουργήσουμε στην Υγεία με όμοια κριτήρια όπως εννοείται πλέον από τους Παγκόσμιους Οργανισμούς και την Πολιτεία Κωδικοποιημένο πλέον το ολοκλήρωμά του, θα αποτελέσει και το Νομικό θεμελίωμα για την εύρυθμη και από κοινού αποδεκτή Ιατρική πράξη δεοντολογικά, σε όλες τις εργασιακές μορφές της Ιατρικής παγκοσμίως.
Είναι ευτύχημα αυτό να γίνεται εδώ στην Κω, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ως παγκόσμιο κέντρο Ιατρικού Συνεδριακού προορισμού, αλλά και ως σημείο αναφοράς, και προσφοράς του τόπου μας στην παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα.
Παράλληλα, ως Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει διά του ΠΙΣ, από όλους τους Ευρωπαίους Εκπροσώπους των 27 κρατών να συνυπογράψουν την ανάδειξη του Ασκληπιείου ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΚΩ
Γ. ΤΑΛΛΑΡΟΣ
* Το Πρόγραμμα της εναρκτήριας τελετής (Παρασκευή 10/6, ώρα 9) προβλέπει χαιρετισμούς των Προέδρων του ΠΙΣ και του ΙΣΚ, εισαγωγή από τον πρόεδρο της Συνόδου κ. Νουνέ και παρέμβαση του Δημάρχου Κω.

No comments: