Thursday 9 June 2011

Με αφορμή και τα σχόλια από την επίσκεψη στην Κω του κ. Μετέ από την Ξάνθη ΘΕΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΒΑΚΟΥΦ Από τον Σ/γο Μουσουλμάνων


Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον Σ/γο Μουσουλμάνων της Κω, ανέπτυξαν σε μια συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας την καφετέρια “GALLOP” ο Πρόεδρος κ. Μασλούμ Παϊζάνογλου και τα υπόλοιπα μέλη του Σ/γου με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Ο κ. Παϊζάνογλου οριοθέτησε τη φυσιογνωμία του Σ/γου τους ως Πολιτιστική, επικεντρώνοντας στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων τους, ανάμεσα στα οποία συμπεριέλαβε το στοιχείο της τουρκικής γλώσσας, η οποία μέχρι το 1967 εδιδάσκετο στο σχολείο του Πλατανίου.
- Μετά την κατάργησή της, είπε, από τη Χούντα και μέχρι σήμερα, παρά το ότι εγγράφως έχουμε υποβάλει αίτημα στο Υπ. Παιδείας και στους πολιτικούς της περιοχής μας, δεν έγινε τίποτα, οπότε και έχουμε δημιουργήσει στο Σ/γο ένα υποτυπώδες τέτοιο σχολείο, στο οποίο μια δασκάλα διδάσκει τα παιδιά μας τη γλώσσα. Όμως κι εδώ υπάρχει θέμα, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης.
Παράλληλα ο κ. Παϊζάνογλου έθιξε το ζήτημα της λειτουργίας του Βακούφ, κύρια ως προς τον τρόπο που διορίζεται και ως προς τη λειτουργία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχέσεις του Σ/γου του με το Δ.Σ. του Βακούφ δεν είναι οι καλύτερες.
Επίσης αναφέρθηκε στις επικείμενες εκδηλώσεις τους, που θα είναι ενταγμένες στα Ιπποκράτεια και στις εκδρομές που κατά καιρούς διοργανώνουν στις απέναντι ακτές, όπως αυτή που είναι προγραμματισμένη την άλλη εβδομάδα για τον Γέροντα (DIDIM).
Τέλος, σε ότι αφορά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κω του κ. Μετέ, που εμφανίζεται ως ο Μουφτής της Ξάνθης, είπε πως οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν και δεν αφορούσαν το επίπεδο ζωής, αλλά συγκεκριμένα ζητήματα όπως αυτό της διδασκαλίας της γλώσσας.

No comments: