Saturday 25 June 2011

Προβληματισμοί και κίνδυνοι ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΣ


Επιστολή Ν. Κανταρζή στο Δήμαρχο
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμά σας για τις συνεργατικές ομάδες κοινωνικής οικονομίας, θα ήθελα σύντομα, να επισημάνω δυο ζητήματα, δηλώνοντας ότι δεν αμφισβητώ τις όποιες καλές προθέσεις σας και πιστεύοντας ότι θα θεωρήσετε την κριτική μου ως εποικοδομητική και καλοπροαίρετη.
Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στα σεμινάρια «εξειδίκευσης» νέων επιστημόνων.
Είναι γεγονός ότι ζούμε στην περίοδο που η εξειδίκευση είναι το απαραίτητο εργαλείο κάθε ανθρώπου που προετοιμάζεται να μπει στην παραγωγή.
Είναι επίσης γεγονός ότι η επιμόρφωση βελτιώνει γενικότερα τις δεξιότητές μας και δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα στον καλώς νοούμενο επιχειρηματικό – επαγγελματικό ανταγωνισμό. Είναι κάτι στο οποίο δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αντιταχθεί.
Εκείνο όμως που κατά τη γνώμη μου δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι η γνώση πρέπει πάντα να παρέχεται από τους «κατέχοντες» αυτή σε επίπεδο επιστημονικό και όχι από «έχοντες» οι ίδιοι - απόλυτα φυσιολογικό κατά τα άλλα - ανάγκη επιμόρφωσης σε συγκεκριμένα θέματα, αφού είναι νομίζω αυτονόητο ότι η παραταξιακή ιδιότητα δεν μετατρέπει κανένα σε αυθεντία, ανάγοντάς τον αυτόματα σε «επιμορφωτή των νέων επιστημόνων»!!
Στην περίπτωσή μας το παραπάνω γεγονός νομίζω ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους!
Προβληματισμό επίσης, δημιουργεί και το πάθος προώθησης του ενδιαφέροντος, κατά τα άλλα, προγράμματος συνεργατικών δράσεων, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιους υποψιασμένους όχι τόσο ως οραματισμός προώθησης νέων σχέσεων παραγωγής στην τοπική κοινωνία, όσο ως προσπάθεια οργάνωσης παραταξιακού στρατού νέων ανθρώπων, που ενώ αυτοί αναζητούν απεγνωσμένα διέξοδο στα πολύ σοβαρά προβλήματα απασχόλησης αυτής της περιόδου, εσείς τους βλέπεται ως εργαλείο επανεκλογής σας.
Και βέβαια απεύχομαι να ισχύουν τα προλεγόμενα, θεωρώντας ότι μια τέτοια εκδοχή μετατρέπει τον κατά τα λεγόμενά σας καλοπροαίρετο και προοδευτικό σχεδιασμό της παράταξής σας σε κακή πολιτική και αμφιλεγόμενη – ουτοπική οικονομική θεωρία!
Ειλικρινά εύχομαι να έχω άδικο!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία Νίκος Κανταρζής

No comments: