Thursday 23 June 2011

Το σκεπτικό της μη ανακοίνωσης αριστούχων


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ/ΓΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

O Σύλλογος Καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Κω «Ιπποκρατείου» αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δώσει προς δημοσίευση τα ονόματα των αριστούχων μαθητών του σχολείου. Οι λόγοι που μας ώθησαν σε αυτή την απόφαση σχετίζονται πρώτα και κύρια με το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία επιτείνει την ανάπτυξη της βαθμοθηρίας, ενώ παράλληλα απαξιώνει τους μαθητές που προσπαθούν, αποδίδουν αλλά δεν αριστεύουν. Πέραν τούτων θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σκοπός του σχολείου δεν είναι μόνο η επιβράβευση αρίστων στα μαθήματα, αλλά και η ενθάρρυνση παιδιών αρίστων στη συμπεριφορά, τη συλλογική δημιουργία και τις κοινωνικές δεξιότητες. Καταλήγοντας πιστεύουμε πως τέτοιου είδους τακτικές δε βοηθούν στον πολυδιάστατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σχολείου.
Υ.Γ. Η βράβευση των μαθητών με επαίνους και αριστεία, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, θα γίνει κατά τη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς, την ημέρα της Εορτής της Σημαίας. Επίσης όσοι γονείς ενδιαφέρονται για τη σειρά που έχουν τα παιδιά τους στην επίδοση στην τάξη τους, μπορούν να ενημερωθούν από το σχολείο.
Ο Διευθυντής
Δημήτριος Βλάχος
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ
ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ…
Σημ. Συντ. «ΒτΚ»: Βροχή παραπόνων έχει δεχθεί η εφημερίδα μας από μαθητές και γονείς που έλαβαν γνώση της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, της πλειοψηφίας του Σ/γου Καθηγητών του 1ου Γυμνασίου, να μην δίνουν στη δημοσιότητα στους αριστούχους του σχολείου. Η απόφαση αυτή ξενίζει και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, πολύ περισσότερο που ελήφθη ερήμην του Σ/γου Γονέων.
Και βέβαια η απόφαση αυτή είναι διάτρητη και στο σκεπτικό της, αφού σε όλο τον κόσμο δίδονται τα αποτελέσματα, με το αντίθετο εύλογο επιχείρημα της επιβράβευσης των κόπων και της ανάδειξης των μαθητών που στερήθηκαν τόσα άλλα για να αφοσιωθούν στο βασικό τους καθήκον…
Τέλος, η απόφαση και το σκεπτικό της αναιρούνται και μόνο από την 2η παράγραφο της παραπάνω ανακοίνωσης, αφού τα ονόματα που αρνούνται τώρα να τα δημοσιοποιήσουν, θα τα ανακοινώσουν 27/10, στη γιορτή της Σημαίας…

No comments: