Saturday 19 March 2011

Νικητιάδης: Ποτάμι οι Ρώσοι τουρίστες που δεν γυρίζει πίσω


Τις εκτενείς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την προσέλευση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, καθώς και την προσέλευση επισκεπτών από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, παρουσίασε ο κ. Νικητιάδης στη Μόσχα.
Αναφέρθηκε επίσης στη πρωτοβουλία της Ελλάδος να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Ρόδο άτυπη σύνοδος υπουργών Τουρισμού της ΕΕ προκειμένου να ληφθεί ενιαία απόφαση για την άρση των εμποδίων, μέχρι και την κατάργηση της έκδοσης visa για επισκέπτες από Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα πρωτοπορεί στις ενέργειες που αφορούν την αύξηση του τουρισμού της Ευρώπης, ο κ. Νικητιάδης διευκρίνισε ότι στην άτυπη σύνοδο που θα συνδιοργανωθεί από την Ουγγρική Προεδρία και την Κομισιόν θα κληθούν και οι υπουργοί τουρισμού της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας. Στόχος των εργασιών της Συνόδου είναι να προκύψει μία κοινή απόφαση των υπουργών που θα έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό της Ευρώπης.
Ειδικά για τη Ρωσία ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι «ο τουρισμός από τη Ρωσία προς την Ελλάδα είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» και εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται να καταγραφεί σημαντική αύξηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που λαμβάνει από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος εξετάζεται η διευκόλυνση έκδοσης visa και από πόλεις που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να λειτουργήσει πιλοτικά ένα προξενικό γραφείο στο Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο θα διευκολύνει την έκδοση visa στους Ρώσους, ενώ στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν αντίστοιχα γραφεία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, όπου δεν υπάρχει προξενείο.
* Επίσης ο κ. Νικητιάδης είπε ότι λύθηκε και ένα σημαντικό θέμα που αφορά την έκδοση πολλαπλής visa καθώς ήδη ξεκίνησαν να εκδίδονται τέτοιες vises στους Ρώσους, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημά τους.
* Ακόμα ο υφυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται να δοθεί, ίσως και από του χρόνου, η δυνατότητα έκδοσης visa και από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και γραφεία (tour operators) όπως ακριβώς σήμερα γίνεται από τα visa centers.

No comments: