Thursday 17 March 2011

Γόνιμη συνάντηση στη Ρόδο του Περ/ρχη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφ/κή Πολιτική


Τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, υποδέχθηκε στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης.
Η επίσκεψη του αξιωματούχου της Κομισιόν ήταν ιδιωτική, οι δύο άνδρες όμως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με τον κ. Μαχαιρίδη να ενημερώνει αναλυτικά τον Αυστριακό Επίτροπο για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του Νοτίου Αιγαίου.
Στον κ. Χαν παραδόθηκε από τον κ. Μαχαιρίδη, η συνολική εικόνα της Περιφέρειάς μας, όπως και οι δράσεις που προτάσσονται από την περιφερειακή αρχή, για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται πόροι και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα της Περιφέρειάς μας και τη δημιουργία νησιών δύο και τριών ταχυτήτων.
Σκοπός του Περιφερειάρχη ήταν να πείσει τον ευρωπαίο επίτροπο πως για να αναπτυχθούν τα νησιά απαιτούνται ειδικές πολιτικές βασισμένες στην παροχή υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (μεταφορές, επικοινωνία, υγεία, παιδεία και διοίκηση), οι οποίες θα στοχεύουν στην άρση της απομόνωσης.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ειδικότερα, οι προτάσεις του περιφερειάρχη επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στα εξής:
1. Δημιουργία μιας Ηλεκτρονικής Περιφέρειας (e-Region) με την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Τηλε-εφαρμογών, εκμηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αποστάσεις.
2. Στον τομέα των Μεταφορών, υιοθέτηση της αρχής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.
3. Στον τομέα της Πράσινης ανάπτυξη των νησιών (Αειφορία - Ενέργεια – Περιβάλλον), δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με συνεκμετάλλευση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε μία ολοκληρωμένη οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη ως προς :α) τα Απορρίμματα, β) τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και γ) τη Διαχείριση Ενέργειας (ΑΠΕ).
4. Απόκτηση πλοίου για τη μετακίνηση κινητών μονάδων που θα δημιουργηθούν για την παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως είναι τα σφαγεία, η αποκομιδή των σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων και μη).
Επίσης, ναυπήγηση ειδικού σκάφους με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη λειτουργία κινητής μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως είναι το πλωτό πολυϊατρείο της «Γαληνός», που όμως θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς υγείας για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.
Ο κ. Χαν έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειάς μας, αναφερόμενος στις δυνατότητες που υπάρχουν για αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

No comments: