Saturday 19 March 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΑΚΟΥΓΙΟΥ – ΤΣΕΣΜΕ Επιμένει στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων


Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει μαζί με τη Ρωσία το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητα της, παρά το ατύχημα που προκλήθηκε από το σεισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
"Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Μόσχα.
Το Άκουγιου βρίσκεται στη νότια Τουρκία, στα παράλια στη Μεσόγειο και η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητα της. Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα Αδανα το 1998, μια πόλη κοντά στη Μερσίνη, την επαρχία όπου θα κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο.
Μιλώντας σε τουρκο-ρωσικό φόρουμ ο Ερντογάν δήλωσε ότι "όλα είναι έτοιμα. Θα ξεκινήσουμε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο επενδύεται με 20 δισ. δολάρια".
Πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τη Ρωσία, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στα προγράμματά της για την κατασκευή 3 πυρηνικών εργοστασίων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (Ακουγιού, Τσεσμέ και Σινώπη) στην Τουρκία, παρά τη σοβαρή κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία. "Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο", πρόσθεσε.
Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το Μάιο του 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα, προκαλώντας την οργή των οικολόγων που προειδοποιούν για τους κινδύνους στη σεισμογενή περιοχή.
Ο Ερντογάν ζήτησε από τους ρώσους συνομιλητές του να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, υπογράμμισε ο υπ. Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρωσία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

No comments: