Thursday 17 March 2011

Σύντομα στη Βουλή 2 νομοσχέδια για επενδύσεις και τουριστική κατοικία


ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΩ!
Στόχος του επενδυτικού νομοσχεδίου το οποίο επεξεργάζονται από κοινού τα υπ. Τουρισμού και Περιβάλλοντος, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση τουριστικών εταιριών, καθώς και την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Παράλληλα το δεύτερο σχέδιο νόμου θέτει τον ορισμό της τουριστικής κατοικίας, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια νέων αλλά και υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ενώ μακροπρόθεσμα ενδέχεται η απόσυρση ξενοδοχείων να συνδυαστεί με την τουριστική κατοικία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του κοινού φορέα προβολής της χώρας και διευκρινίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου με τον ΣΕΤΕ, ο υπουργός διαφοροποίησε τις προθέσεις του μιλώντας για τη δημιουργία μιας κοινής διαδικτυακής πλατφόρμας, στο πλαίσιο του www.visitgreece.gr, μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνονται εμπορικές πράξεις, όπως κρατήσεις ξενοδοχείων, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών εισιτηρίων κ.α. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εμπορικές πράξεις είναι ένα στοιχείο που ο ΣΕΤΕ μπορεί να αξιοποιήσει σε αντίθεση με τον ΕΟΤ, ενώ η σύμπραξη των δύο μπορεί να είναι ένα εταιρικό σχήμα μέσω θυγατρικών τους. Όπως σημείωσε ο νέος φορέας δεν θα διαμορφώνει στρατηγική προβολής, θα έχει όμως μια δυνατότητα παρέμβασης σε αυτή για να εξασφαλίζεται η συνέχεια στις δράσεις, ενώ τα έσοδα από τις εμπορικές πράξεις θα διατίθενται σε διαφημιστικά κονδύλια.
ΚΟΝΔΥΛΙΑ 40 ΕΚ.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από το υπ. Οικονομικών θα διατεθούν 40 εκ. ευρώ, για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΤ σε διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης.
ΕΠΑΦΕΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ TUI-THOMAS COOK
Η Ρωσία καταγράφει αύξηση 25% στις θεωρήσεις visa σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία 3 νέων visa centers που θα λειτουργήσουν σταδιακά τους επόμενους 3 μήνες στις πόλεις Καζάν, Σαμάρα και Κρασνογιάρσκ, αλλά και το ότι εξετάζεται η δυνατότητα μεγάλοι tour operators της ρωσικής αγοράς να λειτουργούν και ως visa centers. Στη Γερμανία επίσης ο υπουργός συζήτησε με τον γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Τ. Ριφάι, τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας, ενώ σε συναντήσεις του με τους μεγάλους tour operators TUI και Thomas Cook, οι τελευταίοι δήλωσαν πρόθυμοι να διευρύνουν τις επενδύσεις τους σε περισσότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς σε ορίζοντα τριετίας.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο ταξίδι του, σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλο προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε βασικές και αναδυόμενες αγορές, ο κ. Γερουλάνος στοχεύει στους απόδημους Ελληνες, τους Εβραίους της Αμερικής και την Ενωση Συνταξιούχων Αμερικής. Οι δύο τελευταίες ομάδες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κρουαζιέρα, τον πολιτιστικό, θρησκευτικό αλλά και τον περιηγητικό τουρισμό.
Την ίδια ώρα επισημαίνει το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, προσθέτοντας ότι και εφέτος η αύξησή τους θα είναι ανάλογη της περσινής χρονιάς. Ιδιαίτερα ευνοημένη από την άνοδο αυτή είναι η Θεσσαλονίκη καθώς θα ξεκινήσουν και απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από Ισραήλ, ενώ από τη γειτονική χώρα διατυπώνεται και επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κως, η Ρόδος και η Κρήτη.

No comments: