Tuesday 8 September 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιστορικής σημασίας για την Κω η επίσκεψη του Πρύτανη Π.Α. ΤΡΟΥΜΠΗΣ: ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ



Ως επίσκεψη ιστορικής σημασίας για το Νησί μας, χαρακτηρίζεται το ταξίδι του Πρύτανη του Παν/μίου Αιγαίου στην Κω, ύστερα από πρόσκληση του κ. Νικητιάδη, για μία επιτόπου συζήτηση, στο θέμα της ίδρυσης παν/κης σχολής Επιστημών Υγείας στην Κω,
Σε κάθε περίπτωση και σε όλες τις συναντήσεις – συζητήσεις που είχε στο Νησί ο κ. Τρούμπης, αφού επιβεβαίωσε την φήμη του, ως εξαιρετικού Ακαδημαϊκού ανδρός, με πίστη και όραμα, για την ανάπτυξη του Παν/μίου, διαδήλωσε σε όλους τους τόνους, ότι είναι ξεκάθαρη η βούλησή του, να γίνει η σχολή στην Κω, ως ώριμο πλέον, ζήτημα, που ανταποκρίνεται στον στόχο του Παν/μίου, για επέκτασή του, στο χώρο των ιατρικών σπουδών.
Στο δείπνο εργασίας που έγινε το πρώτο βράδι στο ‘’DIAMOND’’ παρουσία του κ. Νικητιάδη, της Επάρχου (που ήταν οικοδεσπότης) των Δημάρχων Δικαίου και Ηρακλειδών, του Προέδρου του ΔΙΙΚ κ. Γερουλάνου και του κ. Ιωαννίδη, εκ μέρους του Ομίλου, ο κ. Πρύτανης, ανέπτυξε διεξοδικά, όλο το σκεπτικό που τον οδήγησε, στην προοπτική αυτής της νέας σχολής, εξειδικεύοντας διαδικασίες, στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά και επισημαίνοντας, τη σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να τεκμηριωθεί κάθε νέο τμήμα, έτσι ώστε, η πρόταση, που θα υιοθετηθεί αρχές Οκτωβρίου από τη Σύγκλητο, να μην συναντήσει ‘’δυσκολίες’’ στο αρμόδιο Συμβούλιο (ΣΑΠΕ) που προηγείται της τελικής απόφασης του Υπ. Παιδείας για το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τρούμπης στη σχέση της Κω με το αντικείμενο της νέας Σχολής, για την οποία υπογραμμίζει ότι, ο πήχης θα μπει ψηλά, στοχεύοντας σε 2 βασικούς παράγοντες.
Ο πρώτος να έχει όσο γίνεται πρωτοποριακά τμήματα, με τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις στις ιατρικές σπουδές, που θα είναι προσαρμοσμένες στο Νησιωτικό χώρο του Αρχιπέλαγους.
Έτσι, τα όποια τμήματα θα είναι ελκυστικά στους φοιτητές και κυρίως θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση της Φαρμακογονιδιοματικής Φαρμακευτικής ,που θα είναι από τα πρώτα τμήματα που θα γίνουν στην Κω, βγάζοντας Φαρμακοποιούς, με μία νέα σύγχρονη αντίληψη και διαδικασία, όπως γίνεται πλέον, στις σύγχρονες σχολές των μεγάλων παν/μίων Ευρώπης και ΗΠΑ.
Το δεύτερο, είναι να πάρει η Σχολή της Κω διεθνή χαρακτήρα, με έμφαση και σε άλλες γνώσεις, κυρίως την αγγλική, ώστε να έχει προοπτικές σύμπραξης και συνεργασίας, με επιστήμονες και παν/μια άλλων χωρών.
Γενικά ο Πρύτανης, άφηνε τις πιο πειστικές εντυπώσεις, για τις προθέσεις του και την διάθεσή του, να αναδείξει την Κω, σ’ ένα πλαίσιο που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στο χώρο του Ν. Αιγαίου, που θεωρεί ότι πρέπει να αναπτύξει το Παν/μιο, δράσεις ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στο Β. Αιγαίο.
Πολύ λόγο επίσης , έκανε ο κ. Τρούμπης και για την σπουδαία συνεργασία που εγκαινίασε εδώ και χρόνια, με σπουδαίους επιστήμονες, του Παν/μίου Αθηνών και κυρίως της Κρήτης, για μία σειρά συνεργασιών μέσω προγραμματικών συμβάσεων για διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως αυτό των ιατρικών σπουδών στο Αιγαίο, έτσι που σε κάποια φάση, να μιλάμε για Παν/μιο του Αρχιπελάγους Αιγαίου και Κρήτης!!!
Ο κ. Τρούμπης είχε την ευκαιρία να γνωριστεί και να μιλήσει με τον Σεβ/το Μητροπολίτη μας κ. Ναθαναήλ, δηλώνοντας ενθουσιασμένος, με τον κ. Γερουλάνο στο ΔΙΙΚ, όπου ξεναγήθηκε, ενημερώθηκε για τους στόχους και τα προγράμματα ανάπτυξής του, μέσα στα οποία είναι η καθολική συνδρομή στην ίδρυση Παν/κης Σχολής, με τον καρδιοχειρούργο κ. Σωτ. Πράπα , στην Ιπποκράτειο Άλτη και με τον κ. Μπαλαλή, κατά την αναχώρησή του στο αερ/μίο.
* Τέλος, είχε την χαρά να ξεναγηθεί στο Ασκληπιείο από την κ. Μ. Τουλαντά – Παρισίδη, ενθυμούμενος ανάλογη επίσκεψη, όταν τον είχαν πάει εκεί, μικρό παιδί οι γονείς του.
Περισσότερα από την επίσκεψη Τρούμπη στην Κω, στο προσεχές ‘’ΒτΚ’’.

No comments: