Friday 11 September 2009

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά


Το πρωί της Παρασκευής χτύπησε για πρώτη φορά το κουδούνι στα σχολεία, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όπως μας ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας κ. Σημαντηράκης, δεν υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών, παρά μόνο 3 καθηγητών- τεχνολόγων σε όλο το Νησί, το κενό των οποίων, μπορεί να καλυφθεί και εκ των έσω, με άλλους καθηγητές. Μάλιστα, μας τόνισε ότι υπάρχουν περισσότεροι καθηγητές, έτσι ώστε αν σημειωθεί κάποιο πρόβλημα εγκυμοσύνης με κάποια καθηγήτρια (που είναι συχνό φαινόμενο) να καλυφθεί το κενό. Τα βιβλία, όπως μας είπε, έχει φτάσει μέχρι σήμερα στα σχολεία, περίπου το 70% της ύλης, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχουν έρθει και τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά.
Στην Πρωτοβάθμια η κ. Χατζηνικολάου, μας δήλωσε ικανοποιημένη από το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχουν κενά, ενώ τις επόμενες ημέρες, θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία για τα ολοήμερα. «Δεν υπάρχουν – είπε- ιδιαίτερα προβλήματα στους δασκάλους, αλλά πιο πολλά προβλήματα υπάρχουν στα κτιριακά των σχολείων, αναφερόμενη στο πρόβλημα με το 7ο Δημοτικό, όπου όπως τόνισε, είναι θέμα της Νομαρχίας να βρει στέγη για τα παιδιά».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ
Την Τρίτη, στο χώρο του 1ου Δημοτικού, έγινε ενημέρωση για τον ιό της γρίπης, από τον γιατρό κ. Καμπανή, σε όλα τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.
Ο κ. Καμπανής ενημέρωσε τα στελέχη, για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να παρθούν σε κάθε σχολική μονάδα, αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση εμφάνισης του ιού. Στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα γίνει λεπτομερή ενημέρωση στους μαθητές, αλλά και στους γονείς για τα μέτρα πρόληψης και γενικότερα για θέματα υγιεινής.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πολλοί εκπαιδευτικοί, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τα μέτρα, υπογραμμίζουν ότι ορισμένα είναι ανέφικτα, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και κυρίως καθαρίστριες, αλλά και γιατί τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα στην υποδομή τους.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι δεν μπορούν για παράδειγμα να απομακρύνουν τα θρανία μεταξύ τους, αφού σε πολλές αίθουσες μόλις και μετά βίας χωράνε τα παιδιά, ούτε και να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα όλα τα πόμολα, οι τουαλέτες, οι μπάλες ή οτιδήποτε χρησιμοποιούν οι μαθητές ή να αερίζονται διαρκώς οι αίθουσες και ιδιαίτερα όταν κάνει κρύο.
Η εγκύκλιος πάντως που έστειλε το υπουργείο προβλέπει μεταξύ άλλων και τα παραπάνω μέτρα, ενώ σε κάθε σχολείο θα συσταθεί μια τριμελής επιτροπή και θα υπάρχει ένας «συντονιστής γρίπης», που θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, να αναρτήσουν σε εμφανή σημεία συγκεκριμένες οδηγίες για παιδιά και εκπαιδευτικούς, να αγοράσουν διάφορα υλικά (σαπούνια, καθαριστικά, πλαστικά ποτήρια, γιατί οι μαθητές δεν θα πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τις βρύσες), γάντια, να απολυμάνουν τις αίθουσες κλπ.

No comments: