Saturday 24 December 2011

Τα Χριστούγεννα των παιδιών


Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη
Στις 11 του Δεκέμβρη γιορτάζουν τα παιδιά την παγκόσμια ημέρα για την προστασία τους. Στις 25 του ίδιου μήνα γιορτάζουμε την Γέννηση του Χριστού μας.
Σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Χριστός ήλθε στον κόσμο ταπεινά μέσα σε μια αχυρένια φάτνη, σε ένα στάβλο των ζωών. Η εποχή που διάλεξε ο μικρός Ιησούς να έλθει στη Γη, ήταν πολύ ταραγμένη γιατί η πατρίδα του βρισκόταν υπό σκληρή Ρωμαϊκή κατοχή. Η αδικία, η βία η πείνα και η στέρηση ελευθερίας κυριαρχούσαν.
Αλλά και ο Χριστός ως παιδί, έζησε περιορισμένη ζωή, δίπλα στον προστάτη της οικογένειας τον Ιωσήφ, όπου βοηθούσε στο ξυλουργείο του.
Ο νεογέννητος Χριστός, τυλίχτηκε μέσα στον σανό και ζεστάθηκε από τα χνώτα των ζώων, μέσα στη φτωχική αγροτική καλύβα.
Μεγάλωσε με λιγοστά ρούχα, που του τα ύφαινε η μητέρα του η Παναγία και περπάτησε στη Γη, με ακόμη πιο λίγα δερμάτινα πέδιλα.
Νήπιο κυνηγήθηκε σκληρά από τον αιμοσταγή, παρανοϊκό Ηρώδη, που κατάσφαξε 14.000 νήπια, ιδίως αγόρια. Το έγκλημα αυτό το διέταξε για να μην απειληθεί ο θρόνος του από τον Ουράνιο νεογέννητο Βασιλέα.
Σήμερα αν και πέρασαν πάνω από 2000 χρόνια, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε.
Στην γενέτειρα του Χριστού, στην Μέση Ανατολή, καθημερινά ανανεώνεται το σκηνικό βίας και αίματος. Αλλά και σε όλο τον Κόσμο οι σκηνές εξαθλίωσης, διαδραματίζονται παντού. Την βία και την ανέχεια, την πληρώνουν κυρίως τα ανυπεράσπιστα, αθώα παιδιά ανά τον κόσμο. Συχνές πολεμικές συρράξεις, βίαιες διαδηλώσεις, συγκρούσεις και ενδοοικογενειακή αποσύνθεση, καταστρέφουν την ανάπτυξη των τρυφερών βλαστών, που είναι τα μικρά παιδιά.
Διεθνείς και μεγάλοι οργανισμοί, καθώς και φιλανθρωπικές οργανώσεις και ανάλογα ιδρύματα, προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο εκατομμυρίων παιδιών, που βρίσκονται συχνά ανάμεσα σε απάνθρωπα πολεμικά πυρά.
Σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο μας, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που στερούνται των βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, στερούνται τροφής ή είναι φορείς του AIDS και υποσιτίζονται. Άλλα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν αβοήθητα από την έλλειψη των απαραίτητων εμβολίων ή φαρμάκων.
Δεκάδες παιδιά, βιάζονται βάναυσα ακόμη και από τους ίδιους τους προστάτες γονείς συγγενείς, φίλους ή τους δασκάλους τους, ανήμπορα να αντιμετωπίσουν αυτά τα σκληρά, διεστραμμένα, ανθρωπόμορφα τέρατα. Πολλά παιδιά, κακοποιούνται σεξουαλικά, σωματικά, βιάζονται λεκτικά, πωλούνται από τους ίδιους τους γονείς τους και άλλα απαγάγονται η εξαφανίζονται. Μερικά παιδιά, εγκαταλειμμένα στην τύχη τους, υιοθετούνται από πλούσιους, αλλά ανάξιους, ακατάλληλους και άσπλαχνους ανθρώπους, που θέλουν να παριστάνουν τους γονείς, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται σαν θηρία.
Σε πολλές εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, παιδιά κρατάνε όπλα, πολεμάνε και ζουν την βία και τον πόλεμο από πολύ μικρά. Δεν είναι λίγα και αυτά που εργάζονται σκληρά σε πολύ βαριές δουλειές και από την παιδική ηλικία, βρίσκονται στην ξαφνικά στην ώριμη.
Ακόμα τραγικός είναι ο αριθμός των παιδιών, που γίνονται κρυφά πειραματόζωα ή τα εκμεταλλεύονται για εμπόριο οργάνων σε πλούσιους ασθενείς.
Νεογνά που οι σκληρές κοινωνικές συνθήκες και η κοινωνική κατακραυγή, οδήγησαν τις απελπισμένες μητέρες τους να τα πετάξουν στα σκουπίδια ή να τα εγκαταλείψουν στην τύχη τους, έξω από Ιδρύματα και αυλές Εκκλησιών.
Σε αυτήν την σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία των διαστημόπλοιων, των έξυπνων υπολογιστών, των θαυμαστών ανακαλύψεων του πλούτου, της φτώχειας και της υπερβολής, καλούνται να ζήσουν τα παιδιά. Θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν, σε ένα Κόσμο που παντελώς λείπει η αγάπη και περισσεύει η απανθρωπιά.
Σε όλες αυτές τις τρυφερές υπάρξεις, που στερούνται την απαραίτητη προστασία και σπιτική ζεστασιά, σε όλα αυτά τα αδύναμα και εγκαταλειμμένα παιδιά, ας στρέψουμε το βλέμμα με συμπόνια. Η Γέννηση του Χριστού φέρνει ‘Ειρήνη και στους ανθρώπους Ευδοκία’. Την έχουν ανάγκη τα παιδιά όλου του Κόσμου ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, Θρησκείας η Εθνικότητας.
Ας προσπαθήσουμε με Αγάπη, να τους απαλύνουμε τον καθημερινό τους πόνο ώστε κάθε μέρα να υποφέρουν και λιγότερα παιδιά. Καλές Γιορτές.

No comments: