Thursday 24 November 2011

Πάγωσε η αγορά στην είδηση Ενδεχόμενης χρεοκοπίας του Thomas Cook


ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ – ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ

Παγωμάρα και σοκ προκαλεί στην παγκόσμια τουριστική αγορά η είδηση για πιθανή χρεοκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου Τ.Ο. Thomas Cook.
Από τις αρχές του καλοκαιριού, το «ΒτΚ» είχε μεταφέρει πληροφορίες για τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που είχε ο τουριστικός αυτός κολοσσός, όπως αυτά στη συνέχεια εκδηλώθηκαν στην τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο, ιδιαίτερα μετά τα γνωστά γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και τις ανάλογες συνέπειες, αλλά και μέχρι πρόσφατα από τις πλημμύρες στην Ταϋλάνδη.
Με το ξεκίνημα της εβδομάδας, η μετοχή του δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου ύποπτη «επίθεση» από ισχυρά “FAN” που την οδήγησαν σε μια απίστευτη «βουτιά» με απώλειες της τάξης του 70% της αξίας της!
Το γεγονός αυτό δίνει λαβή για πολλά και περίεργα σχόλια ως προς το ποιοι και γιατί κινούν τα νήματα μιας τέτοιας «εξέλιξης», την ώρα που ο Ομιλος κάνει προσπάθεια για ένα νέο δάνειο 100 εκ. στερλινών, που θα του δώσει ανάσα να σταθεί όρθιος.
Η κατάσταση του Ομίλου είναι σε κρίσιμο σημείο, αφού τα χρέη του σε τράπεζες ανέρχονται στα 900 εκ. στερλίνες, γεγονός που κάνει ορατό το φάσμα της πτώχευσης.
ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΛΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Παρά την τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο Ομιλος, γίνεται προσπάθεια «να κρατηθεί» είτε σε ένα σχέδιο συμβιβασμού με τις τράπεζες («κούρεμα») είτε και σε μια προοπτική συγχώνευσής του, κάτι που όμως θα οδηγήσει έμμεσα σε λογικές μονοπωλιακής παρουσίας στην τουριστική αγορά, κατάσταση που όμως θα προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Ο Thomas Cook είναι στη Κω ο 2ος μεγαλύτερος Τ.Ο. μετά την TUI και εκτιμάται ότι έχει περίπου το 30% της τουριστικής αγοράς, δηλ. 1 στα 3 ξεν/χεία και διαμερίσματα.
* Το ακριβές ποσό των οφειλόμενων σε ξεν/χους από τη σεζόν του 2011 δεν είναι γνωστό, όμως εκτιμάται ότι είναι κάποια εκ/ρια που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κυριολεκτικά θα γονατίσουν την αγορά, αφού τα ποσά αυτά είναι εν αναμονή εδώ και μήνες για να εξοφληθούν, υποχρεώσεις από μισθούς έως προμηθευτές και συνεργεία.
Σ’ ότι αφορά τώρα τις προκαταβολές που είχαν πάρει άλλες χρονιές τέτοιες εποχές, τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται ότι απομακρύνεται.
Το μόνο που λέγεται είναι ότι τα μέχρι τώρα υπογεγραμμένα συμβόλαια του 2012 δεν θα έχουν συνέπειες, αφού καλύπτονται από την ταξιδιωτική ασφάλιση Atol.

No comments: