Thursday 17 November 2011

Αντιδρούν οι Ξεν/χοι στην απόφαση για τους πολιτικούς γάμους μκόνο σε δημοτικά κτίρια


ΧΑΛΑΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ «ΑΓΟΡΑ» ΟΣΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΚΩ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥΣ
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ότι η Δημοτική αρχή αποφάσισε να μην τελεί πλεον πολιτικούς γάμους σε χώρους εκτός Δημοτικών κτηρίων, πλην του νησιού του Αγίου Νικολάου της Κεφάλου, καταργώντας τη σχετική απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, που απελευθέρωνε την τέλεσή τους σε χώρο επιλογής του ζευγαριού. Η απόφαση αυτή μας βρίσκει άκρως αντίθετους, καθώς μας γυρίζει χρόνια πίσω, σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου επιτέλους επιτεύχθηκε το άνοιγμα αυτής της νέας “αγοράς” για το νησί μας.
Προς ενημέρωση αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δυστυχώς ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών, η τέλεση πολιτικών γάμων συνιστά μια ειδική κατηγορία εναλλακτικού τουρισμού - τυπικά μη εξειδικευμένη - αλλά με ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση, για την οποία συναγωνίζονται πολλοί τουριστικοί προορισμοί.
Και αυτό για τον απλούστατο λόγο του ότι εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών -πλην των ξενοδόχων- στην οργάνωση ενός γάμου (τοπικοί τουριστικοί πράκτορες, τοπικά καταστήματα σχετικών ειδών, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φωτογράφοι, κομμωτήρια κα).
Το κατά πόσο θελκτικός γίνεται ένας προορισμός για την τέλεση πολιτικού γάμου, επηρεάζεται άμεσα από τις δυνατότητες επιλογών που δίδονται στο ζευγάρι, όπως και από την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο παράγοντας της επιλογής χώρου τέλεσης του γάμου είναι πολύ σημαντικός και δεν είναι κατανοητός ο λόγος για τον οποίο αφαιρείται ξαφνικά αυτή η δυνατότητα. Είναι τόσο μεγάλος ο φόρτος που προκαλείται στους αντιδημάρχους; Και εν πάση περιπτώση η αύξηση της χρέωσης του πολιτικού γάμου, η οποία υπερδιπλασιάζεται, ΔΕΝ φτάνει για να καλύψει αυτό το φόρτο;
Πέραν τούτου να επισημάνουμε πως έχουν ήδη προγραμματιστεί γάμοι για την επόμενη χρονιά, βάσει των συνθηκών που ίσχυαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στις επιχειρήσεις.
Τέλος να τονίσουμε πως τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να συζητώνται με τους άμεσα εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς. Λυπούμαστε που για μια ακόμη φορά μας φέρατε προ τετελεσμένων γεγονότων και εκτός αποφάσεων που μας αφορούν άμεσα. Ο τομέας του τουρισμού απαιτεί συνεργασία και σοβαρότητα και για το λόγο αυτό σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτή την απόφαση.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μηνάς Χατζημιχαήλ
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
& ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνα Σβύνου

No comments: