Saturday 5 November 2011

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΩ;
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το πρόγραμμα παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Μακριωνίτη, του αρμόδιου περιφερειακού συμβούλου κ. Χατζηιωάννου, του προϊσταμένου της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής κ. Βουτσίνου, δημάρχων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Εξετάστηκαν τα προβλήματα που αφορούν κάθε νησί ξεχωριστά, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν ότι κάθε Δήμος θα πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του.
Αποφασίστηκε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κλεισίματος των ΧΑΔΑ, όπως επιτάσσει και η ΕΕ, αν και σε κάποια νησιά διαπιστώνεται το πρόβλημα ύπαρξης ΧΑΔΑ χωρίς να λειτουργεί ΧΥΤΑ.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάστηκε η δυνατότητα η μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε νησιά που διαθέτουν ΧΥΤΑ (πχ. από την Τήνο στη Σύρο, από τη Λέρο στην Κω κλπ), με επιδότηση της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων.
Όπου χρειαστεί, θα ζητηθεί η παράταση λειτουργίας ΧΑΔΑ, αν και είναι βάσιμο το ενδεχόμενο να μην γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα από την Ε.Ε.
Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα κονδύλια για την προμήθεια από τους Δήμους του εξοπλισμού για ανακύκλωση απορριμμάτων θα αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες.

No comments: