Tuesday 27 September 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΜΙΜΗ ΚΑΛΛΟΥΔΗ


Κως – Καιρός να πάψουμε να ασελγούμε πάνω της…
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΛΥΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΙΟΖΗΔΕΣ…

Δεν μπορώ να μην επισημάνω μερικές στιγμές που πράγματι κρύβουν ένα πραγματικό όραμα, της νέας ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
ΤΟ ΤΣΑΝΤΙΡΗ
ΣΤΗ Β. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Είναι πράγματι ένα μεγαλειώδες όραμα να κάνεις βόλτα στη Β. Γεωργίου και να αρωματίζεσαι με ένα εξαιρετικό άρωμα αναβλύζων από τους υπονόμους. Και λίγο πιο κάτω και δίπλα από το ζαχαροπλαστείο Αρβανιτάκη ένα καταπληκτικό θέαμα. κάποιος κύριος με πραγματικό όραμα και εκπληκτική αισθητική του ωραίου, έχει στήσει ένα τσαντίρι, προφανώς με την άδεια της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, όπου υπάρχουν φορητό πλαστικό ψυγείο, διάφοροι κουβάδες, μια ξεχαρβαλωμένη ομπρέλα, μια θορυβώδης γεννήτρια στον ποδηλατόδρομο, και ένα ημίγυμνο κύριο. Μια απαράδεκτη φιγούρα που πραγματικά προσβάλλει την αισθητική μου και με θίγει ως ΚΩΟ και ως δημότη του Δήμου Κω. Εσάς κύριοι της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ;
ΜΙΖΕΡΗ ΠΟΛΗ
Η Κως είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, κι αυτό γιατί φρόντισαν οι Ιταλοί να μας κληροδοτήσουν τα πιο ωραία κτήρια που είναι μεγάλης και υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Εμείς δεν σεβαστήκαμε τη γραμμή αυτής της αρχιτεκτονικής και βαλθήκαμε να κάνουμε τις δικές μας αρχιτεκτονικές καρικατούρες με περισσή ασέβεια. Έτσι φτιάξαμε μια νέα πόλη άσχημη μίζερη και απελπιστικά ανιαρή. Τίποτα δεν είναι όμορφο τίποτα δεν σε έλκει, αντίθετα τα πάντα σε απωθούν στη νέα αυτή πόλη. Εξαίρεση αποτελεί ο μαντρότοιχος της μαρίνας και βέβαια τα κτίσματα της.
ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΟΥΡΕΛΙΑ
Εκείνο όμως που προσβάλει βάναυσα κάθε Κώο πολίτη και του δημιουργεί συναίσθημα ταπείνωσης και περιφρόνησης, είναι το κτήριο υποδοχής και ελέγχου των ξένων τουριστών που εισέρχονται ή αναχωρούν από το νησί μας. Η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι απερίγραπτη, να περιμένουν επί μία ώρα στον ήλιο ίσως και περισσότερο, επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος προγραμματισμός να αναχωρεί κάθε μισή ώρα ένα σκάφος. Δεν γνωρίζω ποιος φέρει την ευθύνη του προγραμματισμού, όμως, είναι επείγουσα ανάγκη να τερματισθεί χτες η ταλαιπωρία των τουριστών και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα αποτρέψουν τον χλευασμό και την ταπείνωση των Κώων και ολόκληρου του νησιού. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω τη ντροπή που νοιώθω για εκείνες τις δυο σημαίες που ανεμίζουν κουρελιασμένες πάνω στο κάστρο, είναι ΝΤΡΟΠΗ.
Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος είναι ευφυής (Δεν είμαι ψηφοφόρος του) και αποτελεσματικός. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δείξει τις ικανότητες του να γκρεμίσει αμέσως το απαίσιο αυτό κτήριο υποδοχής ευρωπαίων και όχι μόνο, τουριστών, και στη θέση του να ανεγείρει ένα μεγαλοπρεπές σύγχρονο κτήριο που να συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο και ανάλογης αισθητικής με εκείνη των επιβλητικών κτηρίων της ΚΩ.
ΟΧΙ ΣΤΗ
ΔΙΠΛΟΔΡΟΜΗΣΗ
Τέλος πιστεύω στη δυναμική και στη σύγχρονη σκέψη του Δημάρχου και είμαι βέβαιος ότι θα υπερβεί και θα προσπεράσει στη σκέψη τον προηγούμενο Δήμαρχο και με όπλο τη λογική δεν θα διπλοδρομήσει τον δρόμο του λιμανιού, αντίθετα θα τον πεζοδρομήσει τους μήνες του καλοκαιριού, για να γίνει ένας απέραντος χώρος περιπάτου και ομορφιάς. Πρόσβαση θα έχει μόνο το τραινάκι και βέβαια τα ποδήλατα.
ΜΑΣ ΑΤΙΜΑΖΟΥΝ…
Αντιγράφω: «Αν θέλουμε να ζήσουμε , καιρός να λυτρωθούμε από τους βρυκόλακες, τις μούμιες και τους καραγκιόζηδες, που κυβερνούν και ατιμάζουν την πνευματική μας ζωή. Κάτω τα σαράβαλα, οι φαύλοι και δειλοί. Κάτω οι κίτρινοι τύραννοι. Χρειάζεται τσεκούρωμα, γερό, σκληρό, αλύπητο, ηρωικό, οριστικό τσεκούρωμα, να κοπούνε σύρριζα τα άρρωστα μέλη, να ανασάνει ο τόπος, να φυσήξει ξανά αγέρι δροσιάς, χαράς και δημιουργίας.» Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά «ΑΡΓΩ» γραμμένο το 1936. Να το υιοθετήσω;
ΔΗΜ. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΑΓΧΟΣ –ΖΗΜΙΑ
Πριν από ένα χρόνο σε άλλο σημείωμά μου, με τίτλο Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ μεταξύ άλλων έγραφα. «Η παρουσία της τηλεόρασης δημιουργεί άγχος στον καθένα ξεχωριστά, όλοι θέλουν να επωφεληθούν της παρουσίας της και να επικοινωνήσουν με τον τρόπο τους. Να ακουσθούν, να προβληθούν, να εντυπωσιάσουν, και, να αυτοπροσδιοριστούν ως μαχητές» και η πρόταση μου στον πρόεδρο του Δ.Σ. ήταν «να αποφασίσει τη μη συμμετοχή της τηλεόρασης στο Δ.Σ. για να αποφευχθούν στιγμιότυπα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργούν εντάσεις βλαπτικές» Απ’ ότι διάβασα στις εφημερίδες, υιοθετήσατε κ. Δήμαρχε τη πρόταση αλλά δεν επικράτησε η άποψη αυτή. Λυπάμαι για όλα όσα συμβαίνουν στο Δ.Σ.
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΗΝ
Η Κως είναι σαν μια πολύ όμορφη γυναίκα. Μην την κακομεταχειρίζεστε, μην ασελγείτε επάνω της, μην τη μισείτε, ΑΓΑΠΗΣΤΕ την. Δεν οικοδομείς με το μίσος «Η αγάπη οικοδομεί».
Δημήτρης Π. Καλλούδης
Σκηνοθέτης
dkalloudis@yahoo.com
Υ.Γ. Σε ένα επόμενο σημείωμα μου θα αναφερθώ στα πολιτιστικά δρώμενα, στη τηλεόραση, στο κινηματογράφο και στο θέατρο

No comments: