Wednesday 28 September 2011

Εντονος προβληματισμός για το πού και πώς θα γίνει ο μόλος των κρουαζιεροπλοίων και η επέκταση της μαρίνας


ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ 3 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν άνθρωποι της θάλασσας (κυρίως καπετάνιοι) για την καταρχήν απόφαση της Δημ. Αρχής να κάνει το μόλο των κρουαζιεροπλοίων στην προέκταση της Σκάλας, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία τους, γιατί δεν υπήρξε κανενός είδους διαβούλευση, που θα μπορούσε να αναδείξει το χώρο της μαρίνας, ως τον πλέον ενδεδειγμένο, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη του Περιμετρικού δρόμου.
* Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες της γραμμής Κω – Τουρκία δεν είναι φέτος διατεθειμένοι να αποδώσουν στο Δήμο το ειδικό τέλος των 3 ευρώ (περίπου 3 εκ. τη σεζόν) θεωρώντας το ως παράνομο, αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ο Δήμος εισπράττει αυτά τα χρήματα χωρίς να κάνει το παραμικρό για τη βελτίωση των συνθηκών διακίνησης των επιβατών, όπως π.χ. η πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες ελέγχου.

ΚΑΡΔΑΜΕΝΑ: ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ


Ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει
Για τη συνολική κατάσταση στην Καρδάμενα ήθελα να γράψω εδώ και κάμποσο καιρό, με αφορμή την αγανάχτηση που μου προκάλεσαν οι τραγικές περιγραφές φίλου καλού συμπατριώτη από τη Θεσ/νίκη, για όσα βίωσε ειδικά φέτος, στις διακοπές του εκεί, από το ατέλειωτο μπάχαλο.
- Ερχομαι κάθε χρόνο όλες μου τις διακοπές στην Καρδάμενα, μου λέει, αλλά με όσα συμβαίνουν εδώ, δεν θέλω να ξανάρθω κι ας έχω φτιάξει και το σπίτι μου στο νησί.
- Ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει, αδιαφορώντας εάν υπάρχουν κανόνες και νόμοι, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται για την τάξη στο χωριό!
Μου είπε και πολλά άλλα, τα οποία τώρα διασταυρώνω και από άλλον καλό φίλο, επαγγελματία του χωριού, που με διαβεβαιώνει ότι κυριολεκτικά όλα «έχουν ξεφύγει»!
Ξεκίνησε από τα μεγάλα ζητούμενα που αφορούν τον Βιολογικό και το Γήπεδο και προχώρησε στα της καλής συγκοινωνίας που θα ‘πρεπε να έχει το χωριό τόσο με τις γύρω μονάδες όσο και από την πόλη και το αερ/μιο, ώστε να βγάλει τους τουρίστες από τα ξεν/χεία τους και να κινήσουν κάπως την αγορά.
- Το χωριό, συνέχισε, θέλει ένα γενναίο «λίφτινγκ» γιατί δίνει την εικόνα γερασμένου τόπου, πέραν όλων των άλλων άναρχων συνθηκών στη λειτουργία του, εξαιτίας του ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι ανύπαρκτη!
- Επιπλέον, τι απέγιναν τα έργα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Δημ. Αρχή;
Γενικά, κατέληξε, είμαι απογοητευμένος που βλέπω την Καρδάμενα σε πλήρη εγκατάλειψη…

Ναι στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας


Με χαρά η Επιτροπή Συντονισμού για την δημιουργία «Μουσείου Νεότερης Ιστορίας» του νησιού μας, άκουσε τις δηλώσεις του Δημάρχου, για την παραχώρηση του κτηρίου της πρώην 80 ΑΔΤΕ στο λιμάνι, για την δημιουργία του Μουσείου αυτού. Η Επιτροπή είχε επισκεφθεί τον Δήμαρχο μετά την εκλογή του και του εξέθεσε τις απόψεις της για την δημιουργία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια άποψη, ότι δηλαδή η δημιουργία του Μουσείου είναι απαραίτητη καθόσον είναι λυπηρό τόσα ευρήματα και ντοκουμέντα να μην είναι εκτεθειμένα. Η δημιουργία Μουσείου Νεότερης Ιστορίας οπωσδήποτε θα δώσει νέα πολιτιστική ώθηση και θα δημιουργήσει νέες σχέσεις με άλλα κράτη όπως είναι σε πρώτη γραμμή η Ιταλία, η οποία συντονίζεται για την επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο νησί μας το 2013.
Για την επιτροπή Σ. ΒΟΥΚΟΥΒΑΛΙΔΗΣ, Κ. ΚΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ

Στις φυλακές της Κω έχουν έλλειψη τροφίμων


ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Εκκληση για στήριξη και βοήθεια σε τρόφιμα απευθύνει ο δ/ντής τα ωνφυλακών κ.λ Β. Καραθάνος, ο οποίος παρά τους χαλεπούς καιρούς, υποστηρίζει ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχει εκλείψει.
Υπάρχει άμεση ανάγκη για τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής, αλλά και για τσιγάρα και τηλεκάρτες. «Αυτή τη στιγμή κρατούνται 130 άτομα ενώ διαθέτουμε μόλις 95 κρεβάτια. Εξαιτίας των υπεράριθμων κρατουμένων υπάρχει ανάγκη για φαγητό, διότι οι ποσότητες που έχουμε δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι μερίδες να είναι μικρές.
Οι περισσότεροι είναι νεαρής ηλικίας και στην πλειονότητά τους αλλοδαποί με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών να είναι η πρώτη αιτία φυλάκισης.
Ο διευθυντής ζητά από ιδιοκτήτες super markets να μην πετούν τα κοντόληκτα τρόφιμα αλλά να τα προωθούν στις φυλακές επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα δωρεάν ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Παράλληλα ζητά και τη στήριξη των ξενοδόχων, οι οποίοι στο τέλος της σεζόν θα έχουν περίσσευμα πολλά τρόφιμα και είδη προσωπικής φροντίδας, τα οποία αντί να καταλήξουν στη χωματερή θα μπορούσαν να προωθηθούν στους τροφίμους της Κω.
Επίσης δεν υπάρχει γιατρός, νοσοκόμος, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός. Ο δ/ντής καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, πέρα από τον μεγάλο όγκο εργασίας, που έτσι κι αλλιώς μαζί με το προσωπικό καλούνται να φέρουν σε πέρας, να σταθούν ανθρώπινα δίπλα στους τρόφιμους υποκαθιστώντας πολλές φορές όχι μόνον τον ψυχολόγο, αλλά και τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους…

Tuesday 27 September 2011

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΞΕΝ/ΧΕΙΩΝ, ΤΟΥΡ. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σε προσκαλέσουμε στο 1ο ετήσιο Κωακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 μεταξύ ξενοδοχείων, τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών οργανισμών. Οποιοδήποτε ξενοδοχείο μπορεί να φτιάξει μια ομάδα από το προσωπικό του και να συμμετάσχει. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Όμως αν κάποιο μέλος θέλει να διαθέσει σαν συμβολική δωρεά, ένα οποιοδήποτε χρηματικό ποσό η ένωση μας θα το προσφέρει στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του.
Για το ποσό αυτό θα εκδοθεί απόδειξη είσπραξης από την ένωση και στην συνέχεια η ένωση θα παραλάβει από το νοσοκομείο απόδειξη αποδοχής δωρεάς.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο παρακάτω στο email της Ένωσης info@koshotels.gr ή στο mitsis@mitsishotels.com
Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο κάθε βράδυ στις 22:30. Η Ένωση Ξενοδόχων Κω θα ορίσει το γήπεδο της κάθε ομάδας δίνοντας δύο επιλογές γηπέδου.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μηνάς Χατζημιχαήλ \
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κωνσταντίνα Σβύνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Λάθος η επιλογή της Σκάλας του Πολεμικού
για το μόλο των κρουαζιερόπλοιων
ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΛΟΙΑ 300μ
.
Ο τουρισμός κρουαζιέρας και η ανάπτυξή του στη Κω, είναι μία στρατηγική επιλογή που συμβάλλει καθοριστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση των εισοδημάτων των τοπικών επιχειρήσεων και τελικά στην επωνυμία της Κω ως τουριστικού προορισμού.
Η συστηματική δουλειά που έγινε στο τομέα αυτό την περίοδο Κυρίτση από το ΔΛΤ Κω, για πρώτη φορά όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, έχει ορατά αποτελέσματα με την ένταξη της Κω στα προγράμματα των μεγάλων εταιρειών του χώρου με τελευταίο παράδειγμα την ανακοίνωση της COSTA CRUISES για 10 προσεγγίσεις του πλοίου της COSTA ATLANTICA για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012.
ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ
MED CRUISE
Υποχρέωση όλων μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα καλό όνομα ως προορισμός αλλά ταυτόχρονα πάρα πολύ εύκολο να το καταστρέψεις. Έτσι η εκκρεμότητα της πληρωμής της συμμετοχής του ΔΛΤ Κω στη MEDCRUISE που εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλη αυτή την προσπάθεια.
Από την άλλη βλέπουμε, μέσω του τύπου, να διατυπώνονται προτάσεις για την κατασκευή μόλου χωρίς να έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός που απαιτείται και που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των χρηστών αυτής της εγκατάστασης.
ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΛΥΣΗ
Αν η επιλογή της δημοτικής αρχής είναι η σκάλα του πολεμικού τότε μόνο ως πρόχειρη και αναποτελεσματική μπορεί να θεωρηθεί μιας που η απαίτηση για επαρκή χερσαίο χώρο, που είναι επιτακτική, δεν ικανοποιείται καθόλου.
ΦΘΗΝΗ – ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ
Μοναδική λύση που είναι πιο εύκολη, φτηνή και τελικά πιο αξιόπιστη είναι αυτή που προτάθηκε το 2008 και προβλέπει τη κατασκευή μικρής προβλήτας επί πασσάλων στην προέκταση του λιμανιού με κατεύθυνση Ανατολικά η οποία αντιμετωπίζει την προσέγγιση πλοίου μήκους 300 μ. και ταυτόχρονα επιτρέπει την εκμετάλλευση του χερσαίου χώρου που υπάρχει χωρίς να δημιουργούνται και ζητήματα με την ασφάλεια και την τήρηση του κώδικα ISPS.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αυτό βέβαια μέχρι να δρομολογηθεί και να κατασκευαστεί το τεράστιας σημασίας έργο του Νέου Εμπορικού Λιμένα νήσου Κω που θα μας δώσει την ευκαιρία να μετατραπεί το υφιστάμενο λιμάνι σε αποκλειστικά τουριστικής χρήσης.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να καθιερώσουμε τη Κω ως προορισμό κρουαζιέρας αποκομίζοντας, ως τοπική κοινωνία, τα οφέλη που δικαιούμαστε από την ανάπτυξη του τόπου.

Κως – Φαγητό και service ώρα 0!


M. ΠΟΤΑΜΟΥΣΗΣ: ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΒΛΕΠΩ…
Πλαστικό χαμόγελο – κουρασμένο προσωπικό…
Αγαπητέ Γιάννη,
Καιρό τώρα προσπαθώ να καταλάβω τι γίνετε με τον τοπικό επισιτισμό στην περιοχή μας και τρελαίνομαι με αυτά που βλέπω και συναντώ καθημερινά.
Παντού τουριστικό φαγητό και service, πλαστικό χαμόγελο, κουρασμένο προσωπικό, πρόχειρα ταξινομημένα τραπέζια και καρέκλες, ταμπέλες στα αγγλικά με Ελληνικούς όρους και τόσα άλλα.
Θέλω λοιπόν να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου μαζί σου, γνωρίζοντας την ευαισθησία σου γύρο από τα θέματα αυτής της μορφής.
Δεν σου κρύβω πως έχω ταξινομήσει σε μικρά σχετικά … άρθρα μέρος των σκέψεών μου με την επωνυμία «τοπική γαστρονομία μέρος 1ο», τα οποία θα ...σου ζητήσω να φιλοξενήσεις στην εφημερίδα σου, (αν φυσικά το επιθυμείς) μήπως μπορέσουμε να συνεισφέρουμε έστω το ελάχιστο στην βελτίωση του επισιτισμού αλλά και των επαγγελματιών στις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι και κάτι ακόμη.
Είναι η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και γιατί όχι της Κωακής διατροφής.
Στόχος είναι ο προβληματισμό των επιχειρηματιών του κλάδου για να ξεφύγουν από αυτό που κάνουν σήμερα, ένα βήμα εμπρός και να δουν την δουλειά τους από άλλη οπτική καλύτερης προοπτικής, βοηθώντας ο ένας κλάδος τον άλλο.
Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά για παράδειγμα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με τους εστιάτορες, ελαιοπαραγωγοί με τους εστιάτορες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι οινοπαραγωγοί, οι τυροκόμοι, οι αρτοποιοί, οι επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής και τόσοι άλλοι εμπλεκόμενη κλάδοι.
Σε περιόδους κρίσης η κοινωνική συνοχή πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να υποστηρίζετε και μέσα από διαδικασίες τέτοιας μορφής. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το αναλύσουμε ενδεχομένως στο προσεχές μέλλων.
Τώρα περιορίζομαι στο να σου καταθέσω τον προβληματισμό μου και να περιμένω της δικές σου απόψεις.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μιχ. Ποταμούσης
Τηλ. 6977.975438

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΜΙΜΗ ΚΑΛΛΟΥΔΗ


Κως – Καιρός να πάψουμε να ασελγούμε πάνω της…
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΛΥΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΙΟΖΗΔΕΣ…

Δεν μπορώ να μην επισημάνω μερικές στιγμές που πράγματι κρύβουν ένα πραγματικό όραμα, της νέας ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
ΤΟ ΤΣΑΝΤΙΡΗ
ΣΤΗ Β. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Είναι πράγματι ένα μεγαλειώδες όραμα να κάνεις βόλτα στη Β. Γεωργίου και να αρωματίζεσαι με ένα εξαιρετικό άρωμα αναβλύζων από τους υπονόμους. Και λίγο πιο κάτω και δίπλα από το ζαχαροπλαστείο Αρβανιτάκη ένα καταπληκτικό θέαμα. κάποιος κύριος με πραγματικό όραμα και εκπληκτική αισθητική του ωραίου, έχει στήσει ένα τσαντίρι, προφανώς με την άδεια της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, όπου υπάρχουν φορητό πλαστικό ψυγείο, διάφοροι κουβάδες, μια ξεχαρβαλωμένη ομπρέλα, μια θορυβώδης γεννήτρια στον ποδηλατόδρομο, και ένα ημίγυμνο κύριο. Μια απαράδεκτη φιγούρα που πραγματικά προσβάλλει την αισθητική μου και με θίγει ως ΚΩΟ και ως δημότη του Δήμου Κω. Εσάς κύριοι της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ;
ΜΙΖΕΡΗ ΠΟΛΗ
Η Κως είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, κι αυτό γιατί φρόντισαν οι Ιταλοί να μας κληροδοτήσουν τα πιο ωραία κτήρια που είναι μεγάλης και υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Εμείς δεν σεβαστήκαμε τη γραμμή αυτής της αρχιτεκτονικής και βαλθήκαμε να κάνουμε τις δικές μας αρχιτεκτονικές καρικατούρες με περισσή ασέβεια. Έτσι φτιάξαμε μια νέα πόλη άσχημη μίζερη και απελπιστικά ανιαρή. Τίποτα δεν είναι όμορφο τίποτα δεν σε έλκει, αντίθετα τα πάντα σε απωθούν στη νέα αυτή πόλη. Εξαίρεση αποτελεί ο μαντρότοιχος της μαρίνας και βέβαια τα κτίσματα της.
ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΟΥΡΕΛΙΑ
Εκείνο όμως που προσβάλει βάναυσα κάθε Κώο πολίτη και του δημιουργεί συναίσθημα ταπείνωσης και περιφρόνησης, είναι το κτήριο υποδοχής και ελέγχου των ξένων τουριστών που εισέρχονται ή αναχωρούν από το νησί μας. Η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι απερίγραπτη, να περιμένουν επί μία ώρα στον ήλιο ίσως και περισσότερο, επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος προγραμματισμός να αναχωρεί κάθε μισή ώρα ένα σκάφος. Δεν γνωρίζω ποιος φέρει την ευθύνη του προγραμματισμού, όμως, είναι επείγουσα ανάγκη να τερματισθεί χτες η ταλαιπωρία των τουριστών και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα αποτρέψουν τον χλευασμό και την ταπείνωση των Κώων και ολόκληρου του νησιού. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω τη ντροπή που νοιώθω για εκείνες τις δυο σημαίες που ανεμίζουν κουρελιασμένες πάνω στο κάστρο, είναι ΝΤΡΟΠΗ.
Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος είναι ευφυής (Δεν είμαι ψηφοφόρος του) και αποτελεσματικός. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δείξει τις ικανότητες του να γκρεμίσει αμέσως το απαίσιο αυτό κτήριο υποδοχής ευρωπαίων και όχι μόνο, τουριστών, και στη θέση του να ανεγείρει ένα μεγαλοπρεπές σύγχρονο κτήριο που να συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο και ανάλογης αισθητικής με εκείνη των επιβλητικών κτηρίων της ΚΩ.
ΟΧΙ ΣΤΗ
ΔΙΠΛΟΔΡΟΜΗΣΗ
Τέλος πιστεύω στη δυναμική και στη σύγχρονη σκέψη του Δημάρχου και είμαι βέβαιος ότι θα υπερβεί και θα προσπεράσει στη σκέψη τον προηγούμενο Δήμαρχο και με όπλο τη λογική δεν θα διπλοδρομήσει τον δρόμο του λιμανιού, αντίθετα θα τον πεζοδρομήσει τους μήνες του καλοκαιριού, για να γίνει ένας απέραντος χώρος περιπάτου και ομορφιάς. Πρόσβαση θα έχει μόνο το τραινάκι και βέβαια τα ποδήλατα.
ΜΑΣ ΑΤΙΜΑΖΟΥΝ…
Αντιγράφω: «Αν θέλουμε να ζήσουμε , καιρός να λυτρωθούμε από τους βρυκόλακες, τις μούμιες και τους καραγκιόζηδες, που κυβερνούν και ατιμάζουν την πνευματική μας ζωή. Κάτω τα σαράβαλα, οι φαύλοι και δειλοί. Κάτω οι κίτρινοι τύραννοι. Χρειάζεται τσεκούρωμα, γερό, σκληρό, αλύπητο, ηρωικό, οριστικό τσεκούρωμα, να κοπούνε σύρριζα τα άρρωστα μέλη, να ανασάνει ο τόπος, να φυσήξει ξανά αγέρι δροσιάς, χαράς και δημιουργίας.» Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά «ΑΡΓΩ» γραμμένο το 1936. Να το υιοθετήσω;
ΔΗΜ. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΑΓΧΟΣ –ΖΗΜΙΑ
Πριν από ένα χρόνο σε άλλο σημείωμά μου, με τίτλο Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ μεταξύ άλλων έγραφα. «Η παρουσία της τηλεόρασης δημιουργεί άγχος στον καθένα ξεχωριστά, όλοι θέλουν να επωφεληθούν της παρουσίας της και να επικοινωνήσουν με τον τρόπο τους. Να ακουσθούν, να προβληθούν, να εντυπωσιάσουν, και, να αυτοπροσδιοριστούν ως μαχητές» και η πρόταση μου στον πρόεδρο του Δ.Σ. ήταν «να αποφασίσει τη μη συμμετοχή της τηλεόρασης στο Δ.Σ. για να αποφευχθούν στιγμιότυπα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργούν εντάσεις βλαπτικές» Απ’ ότι διάβασα στις εφημερίδες, υιοθετήσατε κ. Δήμαρχε τη πρόταση αλλά δεν επικράτησε η άποψη αυτή. Λυπάμαι για όλα όσα συμβαίνουν στο Δ.Σ.
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΗΝ
Η Κως είναι σαν μια πολύ όμορφη γυναίκα. Μην την κακομεταχειρίζεστε, μην ασελγείτε επάνω της, μην τη μισείτε, ΑΓΑΠΗΣΤΕ την. Δεν οικοδομείς με το μίσος «Η αγάπη οικοδομεί».
Δημήτρης Π. Καλλούδης
Σκηνοθέτης
dkalloudis@yahoo.com
Υ.Γ. Σε ένα επόμενο σημείωμα μου θα αναφερθώ στα πολιτιστικά δρώμενα, στη τηλεόραση, στο κινηματογράφο και στο θέατρο

Αερ/μιο και… σκουπίδια ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ!


Νέα «πατέντα» με …πατάρι στο Αερ/μιο
Κορυφαίος τουριστικός παράγοντας του νησιού, μου έλεγε πως 9 στους 10 τουρίστες, στο σημείωμα με τις παρατηρήσεις τους αναχωρώντας από το νησί, είναι η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν στο Αερ/μιο!
Δυστυχώς, η προσπάθεια άμβλυνσης των συνθηκών με τη νέα πύλη ελέγχου «δεν δούλεψε» τελικά, άγνωστο γιατί (πιθανότατα λόγω έλλειψης προσωπικού; Λόγω ΚΑΕ; Αγνωστο…).
Μαθαίνω πάντως, ότι γίνονται τώρα νέα σχέδια για την προέκταση του παταριού, έτσι που να εξοικονομηθούν περίπου 200τμ που θα βοηθήσουν την κατάσταση…
* Σ’ ότι αφορά τη δεύτερη θέση, αυτή σταθερά έχει να κάνει με παράπονα για την καθαριότητα του νησιού. Σκουπίδια παντού. Προβλήματα στην αποκομιδή. Ακάθαρτες παραλίες και πολλά άλλα…

Παραβατικότητα ανηλίκων


ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΝΑΙ – ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΟΧΙ
Υπάρχει και η κοινωνική εργασία

Τα γεγονότα στο 4ου Δημοτικό, αλλά και αυτά που ακολούθησαν με τους νεαρούς πρωταγωνιστές, τροφοδότησαν πολλές και ποικίλες συζητήσεις με εύλογες διαστάσεις και θεμιτές απόψεις – προτάσεις.
Και βέβαια, το εύκολο είναι να πας στις «παραδοσιακές» αντιλήψεις για την τιμωρία των εμπλεκομένων, όμως αξίζει να δούμε πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει η όποια παρέμβαση καλύτερα.
Το πρώτο και κύριο είναι να σκύψει η συντεταγμένη Πολιτεία πάνω από αυτούς τους νέους και να ψάξει πρώτο το «γιατί» και μετά το εάν και πόσο και πως μπορούν να αναλυθούν τα αίτια και η θεραπεία τους. Όμως με ποιους και πώς; Υπάρχουν ειδικοί και τι έγινε στην περίπτωσή τους;
Στη συνέχεια, τι γίνονται αυτά τα παιδιά; Συνεχίζουν να ενεργούν και να συμπεριφέρονται κατά που τους «βγαίνει» ή θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία «συνειδητοποίησης» των προκλητικών τους ενεργειών; Τι κάνουν στις άλλες χώρες; Μήπως κι εδώ θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την «κοινωνική εργασία», επιβάλλοντάς τους π.χ. να καθαρίζουν κάθε μέρα, έστω για ένα μήνα, το σχολείο που διέλυσαν;…

Saturday 24 September 2011

ΣΔΟΕ: Ελεγχοι και σε τραπεζικούς λογαριασμούς


Μεγάλη αίσθηση έκανε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΒτΚ» για τις έρευνες του ΣΔΟΕ σε συγκεκριμένα άτομα του νησιού. Πού να μεταφέρω τώρα και την πληροφορία ότι βρίσκονται και σε διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός και εκτός Ελλάδος…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Το δικό μας πάει στις καλένδες;
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω από την υπόθεση ανεγέρσεως του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. «Πανευβοϊκό Βήμα» μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση για τους υπ. Ανάπτυξης και Υγείας, για το γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία πιέζει να εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου για να ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσης.
Ιδού τι ρωτάει τους Υπουργούς:
•Πόσα χρήματα υπάρχουν στο ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδος και ποιο ακριβώς είναι το ποσόν των δεσμεύσεων για το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας από το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα;
•Αληθεύει ότι τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ δεν επαρκούν για την αποπεράτωση του έργου;
•Πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το νέο Νοσοκομείο;
•Εγιναν μεταφορές δεσμεύσεων προς άλλα έργα της Περιφέρειας;
•Πώς εξασφαλίζεται στον ανάδοχο ότι υπάρχουν τα χρήματα για την εκτέλεση του έργου;
•Πώς επηρεάζουν οι τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τα ποσοστά της Κοινοτικής και Εθνικής συμμετοχής, τη δυνατότητα καλύψεως του έργου από τα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια του ΕΣΠΑ;».

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Πρώτα στη Ρόδο – Αργότερα στην Κω


Η ραγδαία ανάπτυξη της ρωσικής τουριστικής αγοράς, που κάθε χρόνο διπλασιάζει τη ροή τουριστών της στη Ρόδο και στην Κω, αλλά και η απροθυμία των τραπεζών να ανταλλάσσουν τα ρούβλια με ευρώ, φαίνεται να οδήγησαν την μεγάλη Ρωσική Τράπεζα KEDR να εκδηλώσει γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον στα 2 νησιά, ξεκινώντας από την ίδρυση υποκαταστημάτων της, αρχικά στη Ρόδο και στη συνέχεια στο νησί μας.
Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν 2 επιλογές: ή να εφοδιαστούν με συνάλλαγμα (ευρώ ή δολάρια) από τη χώρα τους πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους ή να απευθυνθούν στην …μαύρη αγορά, λαμβάνοντας βεβαίως πολύ μικρότερα ποσά από την ισοτιμία που προβλέπεται επισήμως.
Το γεγονός αυτό πάντως, θα έπρεπε σίγουρα να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού των αρμοδίων, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ρώσων πλέον κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η Τράπεζα KEDR ιδρύθηκε το 1991 στη Σιβηρία και είναι η πρώτη ρωσική τράπεζα που βγήκε στην τραπεζική αγορά της Ε.Ε. ανοίγοντας το 2007 υποκατάστημά της και στην Ελλάδα.

Τραγικός θάνατος της κόρης του Νίκου Παπαναστασίου


Γονάτισε από τον πόνο ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Παπαναστασίου, λόγω του ξαφνικού θανάτου της 23χρονης μοναχοκόρης του. Ο χαμός της νεαρής (Εύας) Ευαγγελίας (τα ξημερώματα της Δευτέρας) βύθισε στο πένθος την οικογένειά της, που δεν μπορεί να πιστέψει πως το παιδί τους έφυγε τόσο ξαφνικά. Ο πατέρας της, δήλωσε: «Τι να πω για αυτό το πλάσμα που έχασα! Ζω μια τραγωδία, αισθάνομαι ότι έχω τελειώσει. Δεν με ενδιαφέρει πια τίποτα… Όλοι με συμβουλεύουν να κάνω κουράγιο μόνο για το γιο μου, τον Αλέξανδρο, που και εκείνος έχει πάθει σοκ από τον θάνατο της αδερφής του».
Σύμφωνα με την «Espresso», το άτυχο κορίτσι έπασχε από βουλιμία και τον τελευταίο καιρό ένιωθε αδυναμία και έντονες ζαλάδες και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η 23χρονη Ευαγγελία βρισκόταν στο δωμάτιό της, όταν ζαλίστηκε και έχασε τις αισθήσεις της. Πέφτοντας η νεαρή κοπέλα χτύπησε στην άκρη του κρεβατιού της. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, που την μετέφερε αιμόφυρτη στο Ασκληπιείο Βούλας. Η 23χρονη κοπέλα μπήκε αμέσως στο χειρουργείο, όπου δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας εκ μέρους των γιατρών για να την κρατήσουν στη ζωή. Μετά από τετράωρη αναμονή μαρτυρικής αγωνίας, οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια για το θάνατο της κόρη τους. Η κηδεία της Ευαγγελίας έγινε στο νεκροταφείο στο Πανόραμα Βούλας μόνο με δικούς τους ανθρώπους.
Από το «ΒτΚ» τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.

Thursday 22 September 2011

Καταγγελία του Σ/γου Γονέων στην Εισαγγελέα για κεραία κινητής τηλεφωνίας σε …σπίτι εκπαιδευτικού στο Ζηπάρι!!


«ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ»
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Ζούμε κάτω από ένα πυκνό δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που μας βομβαρδίζουν με ακτινοβολίες-ηλεκτρομαγνητικά κύματα, απειλώντας άμεσα την υγεία μας. Συμμετέχουμε όλοι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να το έχουμε επιλέξει, στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα στην ιστορία.
Οι νομικοί περιορισμοί για την τοποθέτηση των κεραιών είναι οι εξής: δεν επιτρέπεται η εγκατάστασή τους πάνω από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία. Μια κεραία, όταν βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τους παραπάνω χώρους, θα πρέπει να διαθέτει 40% μειωμένη ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η αυξημένη ακτινοβολία από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης, εξάντληση, πονοκεφάλους, ιδιαίτερα σε απόσταση 50-400 μέτρων από την κεραία, αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις, όπως διαταραχές στα χρωματοσώματα, αύξηση καρκίνου, αύξηση της παιδικής λευχαιμίας, αιματολογικές βλάβες, αρνητική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα. Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν, με έκθεση σε ακτινοβολία 6.300 φορές χαμηλότερη από αυτή που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
ΝΑ ΚΑΝΕΙ
ΕΛΕΓΧΟ Ο ΔΗΜΟΣ
Γνωρίζοντας, ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις η τοποθέτηση τέτοιων κεραιών προϋποθέτει ένα ιδιαίτερα αυστηρότερο καθεστώς όταν πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή συνέδρια που ενοχοποιούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, -δεδομένου ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν πολύ αυστηρότερα όρια, (π.χ. ΓΑΛΛΙΑ 0,6V/m, ΑΥΣΤΡΙΑ Salzburg 4 V/m, ΕΛΛΑΔΑ 22-33V/m) απαιτούμε, να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για:
* Να ελεγχθεί η νομιμότητα της εγκατάστασης των εν λόγω κεραιών (παλαιών και νέων) στην περιοχή Ασφενδιού – Ζηπάρι.
* Να ελεγχθεί αν υπάρχει απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο)
να ελεγχθεί αν υπάρχει η τήρηση των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων (στην περίπτωση που υπάρχει Α.Ε.Π.Ο.)
• Να ελεγχθεί, εάν διαπιστωθεί ότι λειτουργούν χωρίς άδεια, γιατί δεν εφαρμόζεται άμεσα η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους και γιατί η ΔΕΗ δε διακόπτει την παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το Σωματείο μας με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τις έντονες ανησυχίες αλλά και την αγανάκτησή του καταγγέλλοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Νησιού και της Πολιτείας για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες κτιρίων της περιοχής μας, κοντά σε περιοχές που βρίσκονται σχολεία και τους καλούμε, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα είναι δεσμευτικές και άμεσα υλοποιήσιμες για την απομάκρυνση όλων όσων βρίσκονται εγκατεστημένες κοντά σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικούς Σταθμούς και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως συμβαίνει στο Ζηπάρι όπου τίθεται ηθικό θέμα αφού η κεραία είναι τοποθετημένη σε οικία εκπαιδευτικού!!! (σας επισυνάπτουμε σχετικές, φωτ/φίες).
Αρνούμαστε να γίνουμε πειραματόζωα εμείς και τα παιδιά μας για μεταγενέστερες μελέτες, όταν κάποιοι θέτουν τη δική μας υγεία πολύ πιο κάτω από τη δική τους τσέπη!
Άρα οι κεραίες θα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές και ειδικά από σχολεία.
Με την επιστολή μας αυτή σας καλούμε να δώσετε άμεση λύση στο πρόβλημα και παρακαλούμε για την έγγραφη ενημέρωσή μας.
Για το Δ.Σ.
Γεωργία Κατσαρού – Μονάχα
Γραμματέας
Μιχάλης Η. Φραγκούλης
Πρόεδρος

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης το 3ετές επιχ/κό πρόγραμμα


Το 3ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου θα είναι το αντικείμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης τη Δευτέρα 26/9, ώρα 7.30 στο ΕΒΕΔ.
Παράλληλα άρχισε ανάλογη συζήτηση και στα Σ/λια των Δημοτικών Κοινοτήτων Αντιμάχειας (18/9), Καρδάμενα (21/9) και στη συνέχεια 22/9 (Ασφενδιού), 23/9 (Πυλί), 24/9 (Κω) και 25/9 (Κεφάλου) όλες ώρα 7.

Με δελτία προτεραιότητας η είσοδος στη συναυλία της Καμεράτα (28/9 Ωδείο)


Στο ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, ταξιδεύει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με την κίνηση πολιτών “Διάζωμα” και τον Δήμο της Κω. Η Ορχήστρα εγχόρδων του Μεγάρου υπό τη διεύθυνση του νεαρού αρχιμουσικού Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, ερμηνεύει την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 το βράδυ μουσικές δημιουργίες που αιχμαλωτίζουν τον ακροατή: Οι Τέσσερις Εποχές του κορυφαίου εκπροσώπου του ιταλικού μπαρόκ Aντόνιο Βιβάλντι, από τις πιο αγαπημένες και αναγνωρίσιμες συνθέσεις της κλασικής μουσικής, αλλά και οι Τρεις χορευτικές μικρασιατικές εικόνες για ορχήστρα εγχόρδων, η Ποιμενική σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων και η Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες της Δωδεκανήσου, έργα εμπνευσμένα από την ελληνική δημοτική μουσική θεματολογία, των Φίλιππου Τσαλαχούρη, Μάριου Βάρβογλη και Γιάννη Κωνσταντινίδη αντίστοιχα, φιλοδοξούν να χαρίσουν μία αξέχαστη, «μυσταγωγική», φθινοπωρινή βραδιά σε όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Σε ρόλο σολίστ εμφανίζεται το πρώτο βιολί της Ορχήστρας, ο Σέρτζιου Ναστάσα.

Για ένα μηχάνημα λίγων χιλιάδων χάνονται ζωές…


Αφορμή για συγκεκριμένο σχόλιο, το τραγικό γεγονός της απώλειας ενός εμβρύου στον 3ο προς 4ο μήνα της κύησης μιας νεαρή κοπέλας.
Αντιπαρέρχομαι τα όσα καταγγέλλει η οικογένεια σχετικά με το πόσες φορές πήγε με αιμορραγία στο Νοσ/μείο και ούτε μία φορά δεν την είδε γυναικολόγος…
Θα σταθώ στην έλλειψη ενός απλού μηχανήματος, ενός υπέρηχου, που εύκολα δείχνει την εξέλιξη του εμβρύου, κόστους μόλις ολίγων χιλιάδων και δυστυχώς δεν το διαθέτει το Νοσ/μείο, με αποτέλεσμα να γίνονται απλές εργαστηριακές εξετάσεις (για να εκτιμηθεί η πορεία του) ή να πάει σε ιδιώτη γιατρό…
Τουλάχιστον να ευοδωθεί η πρωτοβουλία του κ. Μαστρομηνά για την …αδελφοποίηση του Νοσ/μείου μας με το Πανεπιστημιακό της Αθήνας, μπας και τους περισσεύει κανένα και οργανώσουμε καλύτερα την κλινική αυτή

Saturday 17 September 2011

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ VISA CENTERS ΣΤΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΚΤΕΣ


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουρισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να προβάλλει τα νησιά μας στην έκθεση της Αττάλειας, όπου γι’ άλλη μια φορά καταδείχθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον των Τούρκων να τα επισκεφθούν.
Αξιοσημείωτη ήταν η δήλωση του παριστάμενου Υφ. Τουρισμού κ. Νικητιάδη ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία VIZA CENTERS στις βασικές απέναντι ακτές, που θα διευκολύνουν τη διαδικασία

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Αισθανόμαστε την υποχρέωση μετά τα θλιβερά συμβάντα που διαδραματίστηκαν, να ευχαριστήσει από καρδιάς, όλους όσους συνέβαλαν και στήριξαν την προσπάθεια να επαναλειτουργήσει το σχολείο μας.
Την Αστυνομική Διεύθυνση και το προσωπικό της για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή της, τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Μήτρου για τη συνεχή παρουσία τους στο σχολείο όλες αυτές τις ημέρες, καθώς με τις ενέργειές τους, μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, την προϊσταμένη κ. Στρατηκοπούλου και το προσωπικό τους, συνέβαλαν στη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.
Θέλουμε να εξάρουμε τη στάση του διευθυντή, των δασκάλων μας και του προσωπικού του σχολείου μας, οι οποίοι δούλεψαν με ζήλο νυχθημερόν, και πάνω από τα ανθρώπινα όρια για να φέρουν σε χρόνο ρεκόρ το σχολείο στην πρότερή του κατάσταση και με γνώμονα μόνο το στοίχημα να λειτουργήσει το σχολείο έστω και μία μέρα νωρίτερα. Το παράδειγμά σας αυτό μάς συγκίνησε, το εκλαμβάνουμε ως βαρόμετρο εκπαιδευτικής υγείας.
Έναν – έναν τους γονείς, τους δεκάδες εθελοντές, τους γείτονες, που προσέτρεξαν και προσέφεραν ηθικά και υλικά και αυτούς που δεν μπόρεσαν λόγω ωραρίου, αλλά προσφέρθηκαν να δουλέψουν για το σχολείο τις βραδινές ώρες, αποδεικνύοντας πως ανάβει ακόμα η σπίθα της αλληλεγγύης, της αγάπης, της προσφοράς, το καλύτερο μάθημα που διδαχθήκαμε ποτέ.
Θα κάνουμε ειδική αναφορά στο ζευγάρι των Νορβηγών TORNY & REIDAR LARSEN οι οποίοι παραθερίζουν στο νησί μας και αντικρίζοντας τα γεγονότα από τα ΜΜΕ, μας ειδοποίησαν και προσέφεραν το ποσό των 500 ευρώ.
Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο πλήθος των επαγγελματιών – επιχειρήσεων που ανιδιοτελώς προσήλθαν με ό,τι διέθεταν:
Κο και κα Παπαγγελή Εταιρεία ΝΕΟΣΕΤ, Υδραυλικά Γεώργιος Κούκουνας, Συνεργείο Αυτοκινήτων Γρύλλης Μιχαήλ, Ξυλουργείο Σουλεϊμάν Ασπαλης και Σία ΟΕ, Φαρμακείο Χατζημάρκου Νίτσα, Βιβλιοπωλείο Θαλασσινού, Πασχάλης Καλσάτης BLUE NET, Υδραυλικά Ευάγγελος Μακράκης, Χαρτικά Υλικά Καθαριότητας Χρήστος Μεταξωτός, Αυτοκίνητα Πέτρος και Αντώνης Χατζηνικολάου, Μηχανολόγος Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Ποτά Χυμοί Χαρτοφίλης Γεώργιος, Εμπόριο Ν. Φαναριώτης ΑΕ, Ηλεκτρονική Παράσχος Αντώνιος.
Τέλος, τα τοπικά ΜΜΕ που έδωσαν από την πρώτη στιγμή άμεση και σωστή διάσταση στα γεγονότα.
Γι’ αυτούς που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα, μια συμβουλή.
Ο πραγματικός εχθρός είναι μέσα μας και όχι απέναντί μας!
Σημειώνουμε ότι οι κραυγές και οι εθνικιστικές, ρατσιστικές κορώνες δεν μας εκφράζουν.
Εμείς ως γονείς μετρηθήκαμε, και δεν περισσεύει κανένας να τον μισούμε.
Για τον Σύλλογο
Ο Πρόεδρος
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σπάνια ευκαιρία να δείτε στην Κω πειράματα Φυσικής και Χημείας


ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Από την Δ/ντρια του 2ου Γυμνασίου κ. Μπέττα ενημερωθήκαμε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου - Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα του 2ου Γυμνασίου Κω να επισκεφθεί και τη Δωδεκάνησο, εφόσον πέρσι είχε πραγματοποιήσει επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας σε σχολεία των Κυκλάδων.
Το σχετικό ενημερωτικό υλικό που μου απέστειλαν το θέτω στη διάθεσή σας, ώστε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου να μπορέσει να παρακολουθήσει την επίδειξη πειραμάτων και το ευρύ κοινό.
Είναι μια σπάνια ευκαιρία για την Κω η παρουσίαση πειραμάτων Φυσικής και Χημείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ευρύ κοινό, που διοργανώνει η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Τα σχολεία που θα παρακολουθήσουν την Έκθεση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου είναι το 2ο Γυμνάσιο Κω, το Γυμνάσιο Ζιπαρίου και το 1ο Γυμνάσιο.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού κ. Χατζηνικολάου Κοντή για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας να παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου της για την πραγματοποίηση των πειραμάτων.
ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
Ο ωκεανός του ήχου: Τι συμβαίνει όταν μιλάμε κανονικά και τι όταν φωνάζουμε; Γιατί διαφέρουν οι φωνές των αγοριών και των κοριτσιών; Φτιάχνουμε ένα γρήγορο μουσικό όργανο και κατανοούμε πώς σχηματίζονται οι νότες.
Χημεία… στην κουζίνα: Παίζουμε με τις ιδιότητες των υλικών και φτιάχνουμε μία ομελέτα τρομακτική, αλλά πολύ γευστική. Ποιος θα τολμήσει να δοκιμάσει;
Οι χημικές αντιδράσεις… μας εκπλήσσουν: Δείτε ένα υγρό να αλλάζει με αναπάντεχο τρόπο. Δεν είναι μαγεία… είναι χημεία!
Οπτικές ψευδαισθήσεις: Παρακολουθήστε αντικείμενα να εξαφανίζονται μπροστά από τα μάτια σας. Ποιο υλικό άραγε μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο;
Ο χορός της φωτιάς: Παρατηρούμε τα χαρακτηριστικά της φωτιάς μέσα από ενδιαφέροντα πειράματα. Πώς έχει βοηθήσει αυτή η μυστηριώδης χημική αντίδραση τον άνθρωπο και την επιστημονική πρόοδο; Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής χρήσης της φωτιάς;
Ένα παράξενο υγρό: Μπορεί ένα υγρό να σηκωθεί και να χορέψει; Και αν μπορεί, χορεύει με οποιαδήποτε μουσική; Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας, όταν ανακαλύψετε τις εκπληκτικές ιδιότητες των μη-νευτώνειων υγρών!
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΣΕ
ΚΑΛΥΜΝΟ – ΛΕΙΨΟΥΣ
• Στους Λειψούς το Σάββατο 17/9, ώρα 7μμ. Στην Κάλυμνο 19-20/9, στο 2ο, 1ο και 6ο Δημοτικό.
Πληρ. τηλ. 22420-22707.

Μηνάς Μαστρομηνάς για τους Συνέδρους του Γυναικολογικού: ΕΦΥΓΑΝ ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ


Αγαπητέ Γιάννη,
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βοήθησαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του πρόσφατου διεθνούς Γυναικολογικού συνεδρίου που έγινε στο νησί μας.
Πρώτο και καλύτερο... εσένα! Χρόνια τώρα εκδηλώνεις μια ακατάπαυστη αγάπη, δράση και ανησυχία για το παραμικρό που συμβάλλει στην εν γένει πρόοδο του τόπου, και που είναι πολύ πέρα από τα στενά επαγγελματικά - δημοσιογραφικά πλαίσια.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον Αντιδήμαρχο φίλο Γιάννη Μπαλαλή που εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο το Δήμο, τον φίλο Σταμάτη Βουκουβαλίδη και τον Κώστα Κουρούνη για την διάθεση πούλμαν, τον Στράτο Σερνικό για την διάθεση ποδηλάτων, και τον Ακη Δημητριάδη για την βοήθεια του στην ποδηλατοδρομία.
Οι σύνεδροι όλοι έφυγαν μαγεμένοι από την Κω και είναι βέβαιο ότι θα είναι οι θερμότεροι πρεσβευτές μας. Μεγάλη επιτυχία θεωρώ το κλείσιμο του Παγκόσμιου Γυναικολογικού συνεδρίου το 2013 στην Κω.
Το νησί μας διαθέτει ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, ιστορία, ομορφιά και νομίζω είναι η ώρα της ανάδειξης του και ως πολιτιστικού - οικολογικού προορισμού.
Εύχομαι καλό χειμώνα και εις το επανειδίν!
Φιλικά
Μηνάς Μαστρομηνάς

Tuesday 13 September 2011

Με προβλήματα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς



Με πολλά προβλήματα χτύπησε το πρωί της Δευτέρας, το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με σημαντικότερο πρόβλημα τις ελλείψεις σε βιβλία (θα μοιραστούν φωτοτυπίες και dvd), με το Υπ. Παιδείας, πάντως να δηλώνει ότι, ιδιαίτερα στις Νησιωτικές περιοχές, ο κύριος όγκος των βιβλίων, θα φτάσει εγκαίρως.
Όσον αφορά τα κενά των εκπαιδευτικών, το Νησί μας, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με άλλα σχολεία της Ελλάδας, αφού η μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών, βρίσκεται ήδη στα σχολεία, ενώ τα όποια κενά (κυρίως λόγω αποσπάσεων), θα καλυφθούν άμεσα.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Με ψαλίδι…


Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσ/μείο μας 30χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος, ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας με ψαλίδι που επιχείρησε να καρφώσει στο στήθος της. Η κοπέλα έχει έρθει να δουλέψει στην Κω από άλλο μέρος της Ελλάδος και τον τελευταίο καιρό είχε πέσει σε κατάθλιψη.
•Στο νοσ/μείο μας έχει προκηρυχθεί θέση Ψυχιάτρου που ελπίζεται ότι σύντομα θα καλυφθεί.
•Από τη Δευτέρα ανέλαβε καθήκοντα ο 2ος καρδιολόγος κ. Ν. Τελλής.

Στην Κω 28/9 ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος για την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου


Στο περιθώριο της 4ης Γ.Σ. του «Διαζώματος» στους Δελφούς, ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαλαλής είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρόεδρό του, κ. Στ. Μπένο, για την δρομολόγηση έναρξης των διαδικασιών ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Κω, στον Αμπάβρη.
Ο κ. Μπένος δεσμεύθηκε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κω, με την ευκαιρία της συναυλίας της Καμεράτας του Μεγάρου Μουσικής στο νησί μας (28/9) να επισκεφθεί επιτόπου τον υπό ανασκαφή χώρο με προοπτική να συνδράμει το «Διάζωμα» τόσο στην χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών, όσο και στην υπαγωγή του έργου στο ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Διάζωμα» έχει ήδη προχωρήσει σε 36 παρόμοιες δράσεις σ’ όλη την Ελλάδα!

Το σπίτι της Κοκκίνενας στο Πυλί


Την εκλεκτή συμπατριώτισσά μας, Δ/ντρια του Υπ. Πολιτισμού, κ. Τέτη Χατζηνικολάου, είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει προ ημερών στο Πυλί ο τ. Υπ. Αιγαίου κ. Παυλίδης «στο σπίτι της Κοκκίνενας», της γιαγιάς του, απέναντι από την πανέμορφη Πηγή, που ως γνωστόν η Οικογένεια Παυλίδη έχει δωρίσει στην πρώην Δημ. Δικαίου και τώρα έχει περιέλθει στο Δήμο Κω.
Το διώροφο αυτό σπίτι, ένα υπέροχο αρχοντικό που φέτος κλείνει 100 χρόνια από την θεμελίωσή του επί αειμνήστου Εμμανουήλ Χατζηγιακουμή, παππού του εκλεκτού συμπατριώτη μας καθ. Μανώλη Χατζηγιακουμή, με χρήματα της Υπ. Αιγαίου και του Δήμου, έχει δεχθεί μια γενναία ριζική αναπαλαίωση και τώρα είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί πολύπλευρα από το Δήμο, φιλοξενώντας εκεί λαογραφικό, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό μεγάλης αξίας, που θα δώσει μια άλλη οντότητα στην πολιτιστική «εικόνα» του Πυλιού.

“ΕΦΥΓΕ” Η ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΡΙΜΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΟΥ, Ο ΜΕΜΕΤΗΣ


Σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή, η γνωστή φυσιογνωμία του Πλατανίου, ο Μεμέτης, ή “Ξυλούρης” λόγω της αγάπης του στα κρητικά.
Τον τελευταίο καιρό, η θρόμβωση, με την οποία έπασχε, επιδεινώθηκε, με συνέπεια ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή το Σάββατο, στο σπίτι του στο Πλατάνι.

Saturday 10 September 2011

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ


Πλήρης ημερών, συμπληρώνοντας σχεδόν 1 αιώνα ζωής, εκοιμήθη το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μητροπολίτης πρώην Κώου και Νισύρου Αιμιλιανός, ο οποίος άφησε φυσιολογικά την τελευταία του πνοή σε οίκο ευγηρίας που διέμενε στην Αθήνα.
Στο άκουσμα της είδησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ναθαναήλ ενημέρωσε όλους τους ναούς να χτυπήσουν πένθιμα τις καμπάνες, ενώ ο ίδιος αναχώρησε εσπευσμένα για Αθήνα, προκειμένου να διευθετηθούν τα της κηδείας του εκλιπόντος Ιεράρχου, πουέγινε σήμερα Σάββατο,στην Αθήνα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΑSY JET ME ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Συμφωνία συνεργασίας για τη νέα τουριστική περίοδο υπέγραψαν με την Easy Jet οι ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς, στοχεύοντας στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προσελκύοντας αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο Πρόεδρος των ξεν/χων και μέλος του ΣΕΤΕ κ. Γαιατσάτος, πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία με τη γνωστή εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία όπως εκτίμησε, συμβάλλει και στην καταπολέμηση της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Μόνο στην Κω «έδεσαν» 7 σκάφη


Σοβαρό πρόβλημα, αντιμετωπίζουν οι ενδοεπικοινωνίες στα Νησιά μας (μόνο στην Κω «έδεσαν» 7 σκάφη) από την απάτη του Ρώσου Νηογνώμονα, με τα πλαστά πιστοποιητικά. Με παρέμβαση Ζωίδη στον Υπ. Ανάπτυξης, θα ορισθούν εμπειρογνώμονες, που θα εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές, όμως οι πλοιοκτήτες, ζήτησαν την άμεση παράταση, για να μη χαθεί το υπόλοιπο της σεζόν.

«ΔΙΑΖΩΜΑ» Γ.Σ. Στους Δελφούς ο κ. Μπαλαλής


Στην 4η Γ.Σ. του Σωματείου «Διάζωμα» μετέχει ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαλαλής, εκπροσωπώντας τον Δήμο Κω. Στο περιθώριο της Γ.Σ. ο κ. Μπαλαλής θα συζητήσει με τον Πρόεδρο κ. Μπένο, για το θέμα της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Κω, στον Αμπάβρη.

Ούτε ένας από την Κω στη Μόσχα


Από τους 7 παράγοντες της Ρόδου, που πήγαν στην Μόσχα με τον Περιφερειάρχη, δεν έπρεπε ένας να ήταν και από την Κω;…

Σάββατο 17 και Κυριακή 18/9 στην Κω ο κ. Νικητιάδης


Την Κω και την Κάλυμνο, θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο 17-19/9 ο Υφ. Τουρισμού κ. Νικητιάδης

Thursday 8 September 2011

Η διπλοδρόμηση στο λιμάνι βρίσκει πολλές δυσκολίες…


Πέραν των όποιων ενστάσεων, η πρόθεση της Δημ. Αρχής να προχωρήσει στη διπλοδρόμηση του παραλιακού στο λιμάνι, φαίνεται ότι συναντά σοβαρές τεχνικές δυσκολίες, κύρια ως προς το πλάτος των 2 οδοστρωμάτων, αφού όσο κι αν «φάει» από το πεζοδρόμιο, αυτό που μένει υπολείπεται του προβλεπόμενου για την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων…

Παράπονα συγγενών νεκρού από την Λιμενική Αρχή…


Την έντονη διαμαρτυρία τους προς την Λιμενική Αρχή διατυπώνουν οι συγγενείς του 35χρονου που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο έξω από την ΑΒΙΚΩ.
Η οικογένεια του νεκρού, καταγόμενη από τους Φούρνους, ενοικίασε σκάφος για την μεταφορά και την ταφή του νεκρού στο νησί αυτό, αλλά για τον απόπλου του πλοιαρίου, η Λιμενική Αρχή επικαλούμενη τη νομοθεσία δεν μπορούσε να δώσει σχετικό απόπλου, προτρέποντας να γίνει η μεταφορά με ενδιάμεσους σταθμούς σε προηγούμενα νησιά.
Οι συγγενείς επικαλέστηκαν την συνδρομή διαφόρων παραγόντων για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, φτάνοντας έως τον Υφ. Τουρισμού που ζήτησε τη συνδρομή του Γ.Γ. του ΥΕΝ κ. Λίτινα, ο οποίος – όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς – έδωσε την άδεια, αλλά και πάλι υπήρξαν δυσκολίες μέχρι τον τελικό απόπλου…

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΙΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ, ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ


Λόγω θέρους, πολύ λίγοι ήταν οι σύνεδροι από το Β. Συγκ/μα που συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο 3/9. Από το Νησί μας, το παρών έδωσαν ο κ. Κυρίτσης και οι κυρίες Βακίνα και Μαρία Δραμουντανή, ενώ από τη Λέρο παρέστηκαν οι κ. Κόλλιας και Κωνσταντινίδης. Εξαιτίας προσωπικού κωλύματος, ο Γραμματέας της Ν.Ε. κ. Βογιατζής δεν παρακολούθησε τις εργασίες.
Όσον αφορά στις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέων οργάνων, δεν άλλαξε κάτι από τις εξαγγελίες Καρχιμάκη (εκτός κι αν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές), και αναμένεται να γίνουν το Μάιο του 2012.
Ο κ. Βογιατζής, σε δηλώσεις του στο “ΒτΚ”, σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα και την φημολογούμενη εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ, τραβά κόκκινη κάρτα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να θεωρείται σίγουρη η παραίτησή του, διότι αυτή η ενέργεια θα σημάνει και την καταδίκη της Περιφέρειας. “Τα Δωδ/σα δεν είναι μόνο για να τα αρμέγουν” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “καλό είναι το μνημόνιο, όχι όμως να πεθάνει ο λαός και ο τουρισμός”.

Αγώνας δρόμου των Προϊσταμένων για να λειτουργήσουν τα σχολεία


ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕ
ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ
Φωτοτυπίες – CD έως τα μέσα Οκτώβρη

Δε θα αποτελούσε εξαίρεση το Νησί μας, από την πανελλαδική δραματική έλλειψη βιβλίων στα σχολεία μας. Και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια, οι τίτλοι των βιβλίων που έχουν έρθει είναι ελάχιστοι και μέχρι τα μέσα Οκτώβρη που αναμένεται να αποσταλούν από το Υπουργείο, οι εκτελούντες χρέη Προϊσταμένων κ. Χασαπλαδάκης και Σημαντηράκης, καλούνται να βρουν λύσεις εκ των έσω.
Μάλιστα, ο κ. Σημαντηράκης είχε την Τετάρτη ραντεβού με το Δήμαρχο, ώστε να βοηθήσει στην παραγωγή φωτοτυπιών μέσω των σχολικών επιτροπών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία, αφού οι δυνατότητες τους με τα φωτοτυπικά που έχουν είναι λίγες. Ανάλογη ενέργεια με τις σχολικές επιτροπές έκανε και ο κ. Χασαπλαδάκης.
Παράλληλα με τις φωτοτυπίες, από το Υπ. Παιδείας θα διανεμηθούν CD με το περιεχόμενο των βιβλίων.
ΛΙΓΑ ΤΑ ΚΕΝΑ
Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα με τους εκπ/κους, αφού έως το 1ο κουδούνι, τη Δευτέρα, η μεγάλη πλειονότητα θα είναι στη θέση της. Οι όποιες ελλείψεις λόγω τελευταίων αποσπάσεων αναμένεται να καλυφθούν άμεσα.
ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ
ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠ/ΣΗΣ;
Σύμφωνα με πληροφορία του κ. Χασαπλαδάκη, στο Υπ. Παιδείας υπάρχει σκέψη για διατήρηση των Γραφείων Εκπ/σης, λόγω νησιωτικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει γραφείο που θα καλύψει τις ανάγκες του Β. Συγκ/τος.

Tuesday 6 September 2011

Στο 18% η αύξηση του Αυγούστου στο αερ/μιο μας


ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ …«ΣΠΡΙΝΤ»
ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ 27%

Στους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι αφίξεις και του Αυγούστου, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΥΠΑ για το αερ/μιό μας.
Εντυπωσιακό και πάλι είναι το +27% τα ων Γερμανών, που όχι απλά είναι στην κορυφή, αλλά όλο και περισσότερο μεγαλώνουν τη διαφορά από τους άλλους. Και πώς να μην είναι έτσι, όταν εφέτος τον Αύγουστο ήρθαν 38.281 έναντι 30.135 τουριστών το 2010, δηλ. 8.146 περισσότεροι!
Γ ενικά όλες οι αγορές πήγαν καλά, υπογραμμίζοντας περισσότερο τους Ρώσους (56,5%), τους Πολωνούς (49%) και κυρίως τους Σκανδιναβούς (Νορβηγοί 98%, Σουηδοί 48%), Φινλανδοί 24%, Δανοί 13,5%). Αξιοσημείωτη πάντα η σταθερή πορεία των Ολλανδών (11%), των Βέλγων (15%), των Ελβετών (9%) και των Τσέχων (10%).
Συνολικά ήρθαν 190.667 τουρίστες έναντι 161.614 του περασμένου Αυγούστου, δηλ. 29.053 περισσότεροι (αύξηση 17,98%).
• Σ’ ότι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, η Ο.Α. έφερε 5.909 (6.846) -14%. Αντίθετα η Aegean έφερε 8.035 (6.183) +30%. Τέλος η Astra έφερε 364 επιβάτες και η Sky 547 (+10%).

Την Παρασκευή 9/9 ώρα 7 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω με τα Παρακάτω θέματα στην Η.Δ.:


1.Έγκριση της Α’ φάσης (Στρατηγικό Σχέδιο) του Τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Κω.
2.Συμπλήρωση απόφασης για συγχώνευση Κ.Ε.ΔΗ.Κ., ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Υ.Δ. και Κ.Ε.ΠΟ.Δ.Κ. και σύσταση νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης με την επωνυμία: «Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Υγείας».
3.Μεταφορά Παιδικού Σταθμού Πυλίου – Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» (ΕΣΠΑ 2007-2013), από τη ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Υ.Δ. ΟΠΑΒ.
4.Εγκριση αποφάσεων των Δ/Σ της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
5.Αναμόρφωση προϋπολογισμού.
6.Παράταση ή μη της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης κατά χρήση, ακινήτων που έχουν ενσωματωθεί στο Νέο Δημοτικό Στάδιο Κω, μεταξύ του Δήμου Κω και της Οικ. Πετροπούλου.
7.Ορισμός Επιτροπής: α) Διενέργειας και β) Αξιολόγησης Διαγωνισμού για την προμήθεια με τίτλο: «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ».
8.Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και εγγραφή πίστωσης για την ένταξη του έργου με τίτλο: «Εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτιρίου εγκατάστασης της ομάδας εργασίας για την χωροταξική ανασυγκρότηση».
9.Επιχορήγηση Αθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ


Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στο νησί μας υπάρχει πρόβλημα κορεσμού στις τουρ. κλίνες, οπότε και η απόφαση του Δημάρχου για ένα γενικό «εμπάργκο» στις αδειοδοτήσεις νέων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως, οι γενικές αυτές αποφάσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, διότι οι τουριστικές κλίνες διαβαθμίζονται και εξειδικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς, οπότε και θέλει προσοχή ως προς το αν και πόσο και πότε και ποιες εξαιρέσεις πρέπει να γίνουν.
Πέραν του ότι μια τέτοια απόφαση απαγόρευσης (για ένα χρόνο είπε το Δημ. Σ/λιο, με δυνατότητα παράτασης) έχει πιθανόν και προβλήματα νομιμότητας, υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαξιωμένα – προς απόσυρση καταλύματα, που ουσιαστικά είναι εκτός αγοράς, την ανάγκη για «στήριξη» των μικρών μονάδων – ενοικιαζομένων, που για να γίνουν βιώσιμες χρειάζονται μια επέκταση όπως (και κυρίως) εκείνες οι νέες μονάδες που έρχονται σαν ανάγκη κάλυψης νέων σύγχρονων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, ανάγκες που αν δεν βρίσκουν εδώ αντίστοιχα καταλύματα, θα αποζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι άλλους τόπους που τα διαθέτουν…
Και, βέβαια, να μη ξεχνάμε δύο βασικά πράγματα. Το ένα είναι ότι μια οικονομία για να κινηθεί θέλει επενδύσεις. Και το δεύτερο: Πέραν από τις νέες, υπάρχουν οι παλιές που έχουν ανάγκη στήριξης για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό, γιατί έτσι μόνο μπορούν να επιβιώσουν…

Η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε Κω και Ρόδο…


Δεν είναι η πρώτη φορά που το «ΒτΚ» καταπιάνεται (με τα η δέουσα «λεπτότητα») με το θέμα της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στα παιδιά των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων.
Για πολλούς λόγους η θέση μας ήταν πως θα έπρεπε να επιστρέψει το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι το 1974, δηλ. να υπάρχει η σχετική δυνατότητα με την ανάλογη κρατική μέριμνα.
Δεν παραγνωρίζει κανείς ότι το θέμα ακουμπά γενικότερα ευαίσθητα εθνικά θέματα και πολιτικές σε αναλογία και αντιστοιχία με εκείνα που η τουρκική κυβέρνηση χειρίζεται με τις γνωστές αποφάσεις της, π.χ. πόσα ιδρύματα και σχολές (όπως της Χάλκης) τα έκλεισε και επιμένει να τα κρατά ανενεργά. Όμως, εδώ είναι Ελλάδα και αυτή είναι η ΔΙΑΦΟΡΑ μας σε συμπεριφορές, στάσεις απέναντι στα ευαίσθητα θέματα όπως αυτό στο δικαίωμα της εκμάθησης αυτής της γλώσσας. Με άλλο λόγια εδώ στην ευρωπαϊκή Ελλάδα υπάρχει άλλη κουλτούρα και πολιτισμός…
Και τι κατάφεραν οι «φωστήρες» του Υπ. Εξωτερικών με τη στάση τους; Εδωσαν λαβή στον Αντρέα Γκρος «να το σημειώσει» ως τη μοναδική σχεδόν «παρατήρηση» στην έκθεσή του και σε κάποιους άλλους, μέσα κι έξω από τη χώρα, να ηρωποιούνται ως αντιστασιακοί, εκθέτοντας τη χώρα, ότι δημιουργεί ανάγκες …«κρυφών σχολείων»…

Friday 2 September 2011

ΤΟ 6ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Θα διεξαχθεί στην Κω από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου στο KICC το 6ο Μεσογειακό Συνέδριο Επείγουσας ιατρικής με διεθνή συμμετοχή. Το συνέδριο οργανώνουν η Ελληνική, Ευρωπαική και Αμερικάνικη Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής. Το συνέδριο θα καλύπτεται και από ιντερνετική τηλεόραση. Παρακολουθήστε ένα σχετικό βίντεο, όπου θα διαπιστώσετε ότι γίνεται εξαιρετική διαφήμιση για το νησί μας!

Έκθεση Εργαστηρίου Ξυλουργικής, Δραματοποίηση του τραγουδιού « Καθρέφτης » από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ


Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Κω και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΑΠ ΜΕΑ, διοργανώνουν
Έκθεση Εργαστηρίου Ξυλουργικής, Δραματοποίηση του τραγουδιού « Καθρέφτης » του Αλκίνοου Ιωαννίδη από τα παιδιά με την στήριξη της Β' Σκηνής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Κω, την ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και Ώρα: 19:00 στο Λιμάνι Καρδάμενας- Θεατράκι.
Είσοδος Ελεύθερη
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΩ
Γραφείο Τύπου

Το Σαββατοκύριακο το 3ο Wild Terrain στην Κω


Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Κω ο αγώνας του επάθλου περιπέτειας 4x4, που είχε αναβληθεί το Μάρτιο.
Το κόστος συμμετοχής θα είναι 100€ το άτομο (δεν περιλαμβάνεται η Licence) και στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται δωρεάν διαμονή με πρωινό για 2 μέρες και έκπτωση μετάβασης και επιστροφής με BLUE STAR 50% και ένα γεύμα.
Στο 3ο wild terrain συμμετέχουν αυτοκίνητα της κατηγορίας Extreme και Hobby. Η πρώτη είναι η κατηγορία στην οποία λαμβάνουν μέρος αυτοκίνητα με έμπειρα πληρώματα και πολύ προετοιμασμένα αγωνιστικά οχήματα τα οποία έχουν τηρούν προδιαγραφές ασφαλείας.
Η HOBBY είναι η δεύτερη κατηγορία στην οποία λαμβάνουν μέρος συμμετοχές οι οποίες δεν χρειάζεται να είναι έχουν αγωνιστική εμπειρία και προετοιμασία.
Να τονίσουμε πως οι δύο κατηγορίες έχουν διαφορετική διαδρομή (όσο αφορά τα περάσματα, τα εμπόδια και τις δυσκολίες τους).

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΚΕΔΗΚ


Η Κ.Ε.ΔΗ.Κ. διοργανώνει εκδρομή για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 στη Νίσυρο.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει :
• 09.30 π.μ.: Αναχώρηση από το λιμάνι της Καρδάμενας με το πλοίο «Καπετάν Αντώνης».
• 10.30 π.μ.: Άφιξη στο Μανδράκι και αναχώρηση για ηφαίστειο.
• 11.00 π.μ.: Άφιξη - στάση στο ηφαίστειο.
• 11.45 π.μ.: Άφιξη στα Νικιά (επίσκεψη στο ηφαιστειολογικό μουσείο).
• 12.30 μ.μ.: Αναχώρηση από Νικιά.
• 13.00-14.00 μ.μ.: Προαιρετική επίσκεψη στην Παναγία Σπηλιανή – ελεύθερη περιήγηση στο Μανδράκι.
• 14.15 μ.μ.: Γεύμα στην πλατεία της Ηλικιωμένης.
• 17.30 μ.μ.: Αναχώρηση από το Μανδράκι προς Καρδάμενα.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι συνταξιούχοι του δήμου μας και προτεραιότητα έχουν τα εγγεγραμένα μέλη στα σωματεία της τρίτης ηλικίας.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2011. Όσοι δεν δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα μπορούν να συμμετέχουν.
Το ανώτατο όριο εκδρομέων είναι 200 άτομα και γι' αυτό θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Επίσης, σας πληροφορούμε ότι δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας μικρά παιδιά.
*Για τη μεταφορά των εκδρομέων θα διατεθούν λεωφορεία.
Τηλέφωνα δηλώσεων συμμετοχής : κα Βραχνά Κατερίνα τηλέφωνο: 22420 20440

Για την Κ.Ε.ΔΗ.Κ.

Η Πρόεδρος

Ρούφα Ιωάννα