Tuesday 17 November 2009

Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ «ΦΑΡΜΑΚΟ»


Ενδιαφέρουσα εκδήλωση από
τους Αιμοδότες για τα βλαστοκύτταρα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, διοργάνωσαν την Κυριακή στο ξεν ‘’Κυπριώτης’’ ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Σώματος σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο. Το θέμα της εκδήλωσης, ήταν τα βλαστοκύτταρα και ομιλήτρια ήταν η γιατρός ανασολόγος και Δ/ντρια του Νοσ/μείου ‘’Έλενα’’ κ. Γιούλα Βάρλου – Λευθεριώτη.
Η ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων έφερε επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική. Τα βλαστοκύτταρα είναι στην πραγματικότητα, τα «έξυπνα» κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα αυτά, κινούνται από μόνα τους στη θέση εκείνη ακριβώς που υπάρχει ανάγκη και δημιουργούν τον τύπο ακριβώς του ιστού, που έχει τραυματιστεί ή αλλοιωθεί. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα «επισκευάζεται», ενώ συγχρόνως νέα κύτταρα και ιστοί δημιουργούνται. Έτσι, η καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού π.χ. από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, αναιρείται, αφού τα βλαστοκύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα «νέο» ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κ. Λευθεριώτη ανέφερε ότι ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου, μπορεί να φυλαχθεί από τους γονείς, ώστε στο μέλλον, να χρησιμοποιηθεί, ως «φάρμακο» για μια ποικιλία από προβλήματα υγείας.
Το αίμα του ομφάλιου λώρου, περιέχει αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως στην αντιμετώπιση αιματολογικών νοσημάτων που απαιτούν μεταμόσχευση μυελού των οστών, όπως για παράδειγμα η λευχαιμία.

No comments: