Wednesday 11 November 2009

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ»


Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει
να βάλει και να κερδίσει η Κως
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ»
Πισίνες με θαλασσινό νερό
Παντού φωτοβολταϊκά
Δίκτυα ποδηλατοδρόμων
Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κ.ά.

Σε μια περίοδο που κορυφώνεται ο σκληρός τουριστικός ανταγωνισμός παγκοσμίως, το νησί μας θα πρέπει να ψάξει νέους, έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους, όχι απλά για να επιβιώσει, αλλά να κερδίσει κατά κράτος τις άλλες περιοχές, εστιάζοντας τη στρατηγική της σε νέα δεδομένα, πέραν βέβαια των κλασικών – παραδοσιακών στοιχείων (ήλιος – θάλασσα – Ιπποκράτης και βέβαια των κρουαζιέρων που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς).
Μια τέτοια πρωτοποριακή στόχευση είναι να γίνει η Κως ένα ξακουστό νησί για την «πράσινη ανάπτυξη» που έχει στον τουρισμό του.
Πρόκειται για έναν τομέα που ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και βέβαια εάν και όσο θα ξέρουν ότι αυτό το νησί «θα ξεχωρίζει» για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, τότε αυτό θα γίνει ο καλύτερος διαφημιστής και κράχτης για την προσέλκυση πολλών και καλών τουριστών.
Τι συνιστά όμως «πράσινη ανάπτυξη» στον Τουρισμό;
Μερικά βασικά ζητήματα που κάλλιστα μπορούν να γίνουν, αρκεί να δείξουμε σοβαρότητα και να πιστέψουμε ότι αξίζει να βάλουμε και να κερδίσουμε ένα τέτοιο στοίχημα, γιατί θα αναδείξει την Κω σε ξεχωριστό προορισμό ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους.
Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι όσα έχουν να κάνουν βασικά με την καλή διαχείριση θεμάτων όπως η πράσινη ενέργεια, η καλή διαχείριση στο νερό και στη διάθεση των απορριμμάτων, η προστασία γενικά του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα ό,τι έχει σχέση με ζητήματα κυκλοφοριακού χαρακτήρα και χρήσης μέσων μεταφοράς.
Για παράδειγμα, θα πρέπει όλα τα παραθαλάσσια ξεν/χεία να χρησιμοποιούν στις πισίνες τους νερό της θάλασσας.
Να γίνει παντού χρήση φωτοβολταϊκών από τα ξεν/χεία μέχρι τον δημ. φωτισμό, σε έκταση που θα είναι δυνατή ή πλούσια παραγωγή ενέργειας, τόση που στη συνέχεια θα μπορούν και να την …πουλήσουν, με τόση ηλιοφάνεια που έχει το νησί μας!!!
Ακόμα, η Κως μπορεί να γίνει ξακουστή για την ευρεία χρήση του ποδηλάτου με ένα ανάλογο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, δημόσια ποδήλατα στα πάρκινγκ για δωρεάν μετακίνηση στην πόλη και βέβαια απομάκρυνση των Ι.Χ. από το ιστορικό κέντρο.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει σταδιακή χρήση αυτοκινήτων, που δεν θα χρειάζονται υγρά καύσιμα.
Ακόμα, χρειάζεται έλεγχος στις γεωτρήσεις και σε κάθε χρήση του γκαζόν, υπόγειο δίκτυο άρδευσης, για μηδενική εξάτμιση.
Αυτά και αρκετά άλλα μπορούν να κάνουν την Κω έναν οικολογικό παράδεισο που θα προκαλέσει την ανάλογη ανταπόκριση από τον μέσω Ευρωπαίο τουρίστα, που ήδη έχει δείξει πόσο «μετράει» τέτοιου είδους ζητήματα.
Η πρόταση βέβαια γίνεται τόσο προς τις Αρχές όσο και προς τους τουριστικούς παράγοντες με την ελπίδα ότι θα προβληματιστούν και θα πράξουν ανάλογα.

No comments: