Wednesday 11 November 2009

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗ…


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση του Ιατρικού Σ/γου να παρακολουθήσει την ημερίδα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια το απόγευμα του Σαββάτου, στο «Αλεξάνδρα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο συμπατριώτης μας Πνευμονολόγος, κ. Κ. Κορατζάνης, υπογραμμίζοντας την αξία και τη σημασία της έγκαιρης διαπίστωσης της πάθησης με την απλή μέθοδο της σπιρομέτρησης, επισημαίνοντας παράλληλα τους παράγοντες που την προκαλούν και κυρίως το κάπνισμα.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Ιατρικού Σ/γου κ. Γ. Τάλλαρου, που αναφέρθηκε στη συνδρομή και αρωγή του Σ/γου, σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού.
Στη συνέχεια, η Δ/ντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΙΜΙΤΣ κ. Δήμητρα Πούλου, με τη συνεργάτιδά της κ. Παπά, ανέπτυξαν με απλό αλλά και μεστό λόγο τα χαρακτηριστικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του άσθματος, εστιάζοντας στους παράγοντες που την προκαλούν, και υπογραμμίζοντας την έκταση που έχει πάρει η ασθένεια, λέγοντας ότι πάσχουν 600 εκ. στον κόσμο, και 3 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο. Είπε ακόμα ότι το 8,5% των κατοίκων της Αθήνας έχουν προβλήματα Χ.Α.Π. και επισήμανε πως η κύρια αιτία είαι το κάπνισμα.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά της στους κινδύνους που εκτίθεται οι παθητικοί καπνιστές, λέγοντας ότι υπολογίζεται πως σ’ ένα περιβάλλον που καπνίζουν οι άλλοι, ένας παθητικός καπνιστής είναι σαν να έχει καπνίσει 10 τσιγάρα την ημέρα!!!
Αξιοσημείωτο τέλος, είναι ότι πολλοί από τους παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν σπιρομέτρηση και να συζητήσουν την περίπτωσή τους με τους παριστάμενους γιατρούς.

No comments: