Thursday 26 November 2009

Επέλαση κόκκινου ρυγχωτού κάνθαρου -Κινητοποίηση του Γραφείου Γεωργίας


Από το Επαρχείο Κω και το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνεται ότι ύστερα από αναφορές πολιτών και έρευνα που πραγματοποίησαν γεωπόνοι της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς εντόμου καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus (κ.ον. κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινίκων, βλ. φωτογ. 2) στον δήμο της Κω καθώς και στην περιοχή Μαρμάρι του Δήμου Δικαίου, όπου έχει προσβάλει μικρό αριθμό δένδρων.
Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα της προσβολής είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας (βλ. φωτογ. 1) Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν φαγώματα στα φύλλα (βλ. φωτογ. 3). Η ζημιά που προκαλείται είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής, είναι μη αναστρέψιμη και οδηγεί στη νέκρωση των φυτών (βλ. φωτογ. 4).
Είναι ουσιαστική ή άμεση κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του προβλήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα προσβολής και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία μας, Αυστραλίας & Μ. Αγαθαγγέλου και στο τηλ. 2242028241 καθώς και στους γεωπόνους των δήμων του νησιού μας.

No comments: