Friday 6 November 2009

ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Η ΚΩΣ ΚΑΙ Η ΡΟΔΟΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Μεγάλες κλιματικές αλλαγές θα γνωρίσουν η Ρόδος και η Κως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων του WWF και του εθνικού αστεροσκοπείου Ελλάδας που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Η μελέτη είχε τον τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον».
Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα, στη Ρόδο που περιλαμβάνεται μέσα στις 10 τουριστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2050 θα σημειωθούν μεγάλες αλλαγές, οι οποίες κυρίως έχουν να κάνουν με την άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή μας θα αποκτήσει μέχρι και 10 καυτές μέρες περισσότερες από αυτές που έχει σήμερα, κατά τις οποίες το θερμόμετρο δεν θα πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς! Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι μέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει ενεργειακή ζήτηση για ψύξη φτάνοντας τις 10.
Παράλληλα θα αυξηθούν μέχρι και 40 οι τροπικές νύχτες με το θερμόμετρο να μην πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς. Επίσης, και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, η θερινή περίοδος θα αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας ακόμα και τις 40 μέρες!
Αυτή η αλλαγή θα σημάνει και αύξηση των ημερών σε 10 κατά τις οποίες θα υπάρχει κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν συγκεκριμένο τρόπο δράσεων και σχεδιασμού σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα την ενεργειακή κάλυψη των νησιών και την εξασφάλιση πόσιμου νερού, με την παράλληλη λήψη μέτρων δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές όπως Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ζάκυνθο.
«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννοκόπουλος, κύριος ερευνητής του Αστεροσκοπείου.
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Εχει καθήκον και υποχρέωση, όχι μόνο να λάβει όλα τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες» καταλήγει ο Δ. Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

No comments: