Saturday 10 October 2009

Γιατί νίκησε ο Γιώργος Παπανδρέου


Η αλήθεια είναι ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικός θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου για πολλούς λόγους, αλλά ξεκάθαρα για τους παρακάτω δύο. Πρώτον γιατί κατάφερε να νικήσει το ίδιο του το κόμμα και τους μηχανισμούς του και δεύτερον γιατί δείχνει να πιστεύει σε δημοκρατικές αρχές και αξίες. Δείχνει να πιστεύει στη δύναμη του απλού ανθρώπου.
Το ότι νίκησε το κόμμα του αποδεικνύεται και από την ευκολία με την οποία πέρασε στην εφεδρεία τα περισσότερα παλιά στελέχη του. Αυτούς που είχαν ξεχάσει τι σημαίνει αλληλεγγύη και δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη και κρύβονταν πίσω από βαρύγδουπες έννοιες, όπως νομιμότητα, εκσυγχρονισμός και ευημερία (νέα ή παλιά δεν έχει σημασία).
Τα ’λεγαν όλα αυτά την ίδια περίοδο που περιγελούσαν τον άνθρωπο του μεροκάματου, τον άνθρωπο που δεν γνώριζε από «κόλπα» για να τα κονομήσει. Που απαξίωναν τον απλό πολίτη, τόσο με την πολιτική όσο και με την προσωπική στάση και συμπεριφορά τους.
Αρχές και αξίες

Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει σε δημοκρατικές αρχές και αξίες το δείχνουν οι αρχικές κινήσεις του. Πρέπει όμως να πιστεύουν στις ίδιες αξίες και οι συνεργάτες του, για να το αποδείξουν όλοι μαζί στην πράξη και να πείσουν μια, δικαιολογημένα, δύσπιστη και απογοητευμένη κοινωνία.
Μπορούν να το πετύχουν, αν εκτός από την πολιτική συμφωνία που εκφράστηκε στις εκλογές χτίσουν μια νέα κοινωνική συμμαχία. Αν αποκτήσουν συνοδοιπόρο τον απλό άνθρωπο της καθημερινότητας. Αν διαμορφώσουν τέτοιο περιβάλλον που θα ακούγεται η γνώμη του και όχι μόνο ο πόνος του. Τώρα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Διαφορετικά θα αποτύχουν σύντομα, όπως και τόσοι άλλοι, σε τοπική ή ευρύτερη κλίμακα.
Οι άνθρωποι περιμένουν. Υποψιασμένοι, δύσπιστοι, ενοχικοί, ίσως όλα αυτά μαζί. Περιμένουν να αλλάξουν τα πράγματα. Να αποκτήσει αξία η υπόσταση καθενός και να ξανάρθουν στο ανθρώπινο μέτρο, με αρχές και αξίες όπως δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, σεβασμό στον πολίτη, ισονομία, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα.
Αυτή είναι η διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου. Έπεισε πως τα πιστεύει. Μίλησε στην ψυχή των ανθρώπων και γι’ αυτό νίκησε.
Τώρα είναι η δική του ευκαιρία, εκτός από τα βιβλία ιστορίας να μείνει και στην καρδιά των ανθρώπων. Κατά πως δείχνει, ξέρει ό,τι τομές και ρήξεις έχουν αξία μόνο αν πείσεις, μόνο αν έχεις μαζί σου τους ανθρώπους. Μόνο αν κερδίσεις την κοινωνία. Αλλιώς κάνεις τρύπες στο νερό.
Τώρα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει και να στεριώσει τη 2η Μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες, δίχως εξαιρέσεις.
Τι μπορεί να περιμένει η Κως ;

Ορισμένες πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης μας αφορούν άμεσα ως νησί. Το αν πετύχει η ενσωμάτωση σε άλλα των Υπουργείων Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα αποδειχθεί στην πράξη, ανάλογα με τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Είναι βέβαιο ότι και με την προηγούμενη μορφή τους δεν μας έλυσαν προβλήματα.
Άλλωστε τα σοβαρά ζητήματα για τον Τουρισμό π.χ. Χωροταξικό, Αναπτυξιακός Νόμος κλπ αφορούσαν και αφορούν στα παραγωγικά Υπουργεία. Ίσως και ο Τουρισμός έπρεπε να περάσει στο Οικονομίας κατά αυτό το σκεπτικό, αφού τουρισμός δεν είναι μόνο προβολή και δημόσιες σχέσεις.
Όσον αφορά στη θρυλούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, στο μέρος που μας επηρεάζει άμεσα, δηλαδή στην συνένωση των Δήμων του νησιού, μάλλον θα περιμένουμε.
Το βαρύ φορτίο που φέρει η πρώτη απόπειρα, με τον Καποδίστρια Νο 1, οι αρνητικοί συσχετισμοί για το ΠΑΣΟΚ σε ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ και η ανάγκη γενναίας οικονομικής στήριξης για να πετύχει το εγχείρημα και να μην στεγνώσει η Ελληνική περιφέρεια, σε συνθήκες δημοσιονομικής ανέχειας, αλλά και η σχετική τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνηγορούν ότι μάλλον πρώτα θα δούμε - του χρόνου - τον αιρετό Περιφερειάρχη και μετά - το 2014 - τον υπερδήμαρχο.
Σύντομα πάντως αναμένεται αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, με επαναφορά του 50%+1 ψήφο, ως προϋπόθεση εκλογής Νομάρχη και Δημάρχου.

Γιώργος Κατσάβαρος

Δημοσιογράφος

No comments: