Tuesday 13 October 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π. Ι. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ


Αγαπητέ μου κ. Ιωαννίδη,
Κρίνω σκόπιμο και επίκαιρο να καταθέσω την άποψή μου σχετικά με όσα έχουν συμβεί στην ενορία Αγίας Τριάδος Αντιμάχειας, θεωρώντας ότι θα συμβάλω στην πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, λαμβάνοντας αφορμή από την επιστολή του κ. Μιχάλη Μεταξωτού στο φύλλο 8/10. Εξάλλου σας γνωρίζω ακόμα ότι με το υπ’ αριθμ. 205/18-9-2009 Αρχιερατικό γράμμα του Μητροπολίτη μας, έχω ορισθεί Ιερατικός Προϊστάμενος της εν λόγω ενορίας.
Είναι γνωστό ότι ο π. Ευάγγελος Μυλωνάς έχοντας κάποιο πρόβλημα υγείας δυσκολευόταν ν’ ανταποκριθεί πλήρως στα εφημεριακά του καθήκοντα, με αποτέλεσμα η ενορία του να εξυπηρετείται από διάφορους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας. Ο Μητροπολίτης μας γνωρίζοντας το θέμα και λαμβάνοντας υπόψιν του τη θέληση του π. Εμμανουήλ Ιερομνήμονος να μετατεθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου στην Κω, τον τοποθέτησε συνεφημέριο του π. Ευαγγέλου στην ενορία της Αγίας Τριάδος. Ο Δεσπότης μας, σεβόμενος την ηλικία, την προσφορά και το ήθος του παπα-Βαγγέλη, τον τίμησε κάνοντάς τον σταυροφόρο και τον άφησε προϊστάμενο της ενορίας. Η πρωτοβουλία αυτή του Μητροπολίτη μας είχε καθολική αποδοχή από κλήρο και λαό γιατί όντως ο παπα-Βαγγέλης ήταν και είναι ένας εξαίρετος κληρικός και άνθρωπος.
Ο μόνος που ενοχλήθηκε φαίνεται απ’ αυτό ήταν ο συνεφημέριός του π. Εμμανουήλ, ο οποίος σιγά – σιγά άρχισε να εκδηλώνει και εντός και εκτός ναού την αντίθεση και να δηλώνει στους ενορίτες του ότι διώκεται και εμπαίζεται από τον Μητροπολίτη μας και ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ενορία αφού έχουν εξαντληθεί τα σωματικά και ψυχικά του αποθέματα. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση που ο ίδιος δημιουργεί στην ενορία, προκαλεί τη συλλογή υπογραφών από τους ενορίτες της Αγίας Τριάδος εναντίον του Μητροπολίτη, κατηγορώντας τον οι υπογράφοντες ότι σπιλώνει έναν ιερέα και πληγώνει το ενοριακό έργο.
Πρέπει όμως ο π. Εμμανουήλ να γνωρίζει ότι ο χριστιανός και δη ο κληρικός που δεν διακρίνεται από αγάπη και ταπείνωση – αρετές που ο Χριστός έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα στους ανθρώπους είναι έξω από την εν Χριστώ ζωή και δεν διδάσκει έτσι αλλά διχάζει τους ανθρώπους. Ξεχνά ότι, πρώτα απ’ όλους, εμείς οι κληρικοί έχομε υποχρέωση ν’ ανακαλύπτομε την αγάπη που μας έχει προικίσει ο Θεός και αυτή να μεταδίδομε «εν εαυτοίς και πάσι».
Ολη λοιπόν η ένσταση που δημιουργήθηκε στην ενορία της Αγίας Τριάδος δεν θα υπήρχε αν ο π. Εμμανουήλ έδειχνε περισσότερη αγάπη και σεβόταν τις αποφάσεις του Μητροπολίτη μας, που ήταν οι ενδεδειγμένες και οι πρέπουσες.
Κατόπιν τούτων και προς το συμφέρον της ενορίας, αλλά και για την ηρεμία του π. Ευαγγέλου τον αποσπά στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου κοντά στον π. Σταύρο αφού η συνύπαρξή του με τον π. Εμμανουήλ ήταν πλέον αδύνατη.
Ο π. Ευάγγελος απεδέχθη την πρωτοβουλία τον Δεσπότη μας και δεν ηναγκάσθη όπως νομίζουν μερικοί. Αυτή ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ο π. Ευάγγελος δεν εκδιώχθη από την Αγία Τριάδα από τον Δεσπότη, αλλά προτίμησε να υπακούσει στην προτροπή του για την ηρεμία του και την ψυχική του γαλήνη.
Μετά λοιπόν απ’ αυτή την εξέλιξη για το καλό όλων, αλλά και για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ενορία της Αγίας Τριάδος, καλόν είναι να καταλαγιάσουν οι φωνές και οι αντεγκλήσεις και να επανέλθει η ενότητα και η προαγωγή του ενοριακού έργου.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια θα βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους πάντα και να μη στηριζόμεθα στην παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες εντυπώσεις και θεωρίες.
«Γνώσθεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» λέγει το Ευαγγέλιο.
Μετά τιμής
π. Ιωάννης Περαντωνάκης εφημέριος
Καρδαμαίνης και Ιερατ. Προϊσταμενευών
ενορίας Αγίας Τριάδος Αντιμαχείας

No comments: