Tuesday 13 October 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΣΩΤΗΡΙΑ!
Ημερίδα Ενημέρωσης του κοινού για τον Καρκίνο του Μαστού και Δωρεάν Εκπαίδευση Ψηλάφησης Μαστού από ειδικούς ιατρούς του Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά», στη Λέρο 23-14/10

Την εκστρατεία διοργανώνει το Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά», υπό την αιγίδα του Δήμου Λέρου, με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche (Hellas) Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Υπ. Υγείας, με αφορμή τον Οκτώβριο, Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.
Η «αυλαία» της εκστρατείας θα ανοίξει με την ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λέρου, στο Λακκί, την Παρασκευή, 23/10, ώρα 6μ.μ.. Στόχος της είναι η ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για τη σημασία και τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, τις δυνατότητες χειρουργικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης, τις νέες εξελίξεις στο πεδίο της θεραπείας και την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της νόσου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Παράλληλα, οι γιατροί του Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά» θα παρέχουν στις γυναίκες της Λέρου τη δυνατότητα εκπαίδευσης στην αυτοψηλάφηση μαστού και θα τις ενημερώνουν για τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Θα διανεμηθεί, επίσης, ενημερωτικό υλικό με οδηγίες αυτοψηλάφησης και πληροφορίες για τη νόσο.
Πρόγραμμα Δωρεάν Εξετάσεων Ψηλάφησης Μαστού
* Σάββατο, 24/10 Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου 10-1
Καμάρα, Δημοτικό Αγροτικό Ιατρείο 5-7
Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Οι νέες διαγνώσεις, υπερβαίνουν διεθνώς σε ετήσια βάση το ένα εκατομμύριο. Τα καλά νέα είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, η νόσος μπορεί να θεραπευτεί, εάν εντοπιστεί έγκαιρα. Αλλά και στην προχωρημένη νόσο, οι εξελίξεις έχουν μετατρέψει τον καρκίνο του μαστού από μία ανίατη σε χρόνια νόσο. Οι προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία διασώζει πολλές γυναίκες. Είναι, όμως, απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των γυναικών για αυτοεξέταση και αυτοψηλάφηση που θα αποκαλύψει τη νόσο σε πρώιμο – και όχι απειλητικό για τη ζωή – στάδιο. Η εξέταση της ψηλάφησης αποτελεί μια εξέταση απλή και ανώδυνη που διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

No comments: