Wednesday 7 October 2009

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ Τ.Ο.


Το 2011 «βλέπουν» ανάκαμψη στον τουρισμό οι tour operators καθώς εκτιμούν ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι «κακή» σε ότι αφορά τα έσοδα.
Συνεχίζουν λοιπόν τις πιέσεις στους Έλληνες ξενοδόχους για εκπτώσεις στις τιμές, προκειμένου να ετοιμάσουν τις προσφορές τους για το 2010.
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι προσδοκούν ότι το 2010 θα είναι καλύτερο σε σχέση με φέτος και δεν συναινούν σε εκπτώσεις. Και αυτό επειδή το 2009 για τους περισσότερους ξενοδόχους είναι «χαμένο» με πτώση στα έσοδα τουλάχιστον 20% και αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των μονάδων.
«Και το 2010 η οικονομική κρίση θα επηρεάζει τις οικονομίες των χωρών από τις οποίες δεχόμαστε τους περισσότερους τουρίστες, οπότε θα ζήσουμε άλλη μία κακή χρονιά. Το 2011 θα έρθει η ανάκαμψη» αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TUI hellas και σημειώνει πως «βλέπει» να έρχονται ανακατατάξεις με συγχωνεύσεις και εξαγορές στα ξενοδοχεία.
Όπως λέει η αγορά είναι «παγωμένη» και όλοι πλέον μεταθέτουν τις κρατήσεις τους και την αγορά των πακέτων τους την τελευταία στιγμή.
«Το μεγάλο άγχος του ξενοδόχου είναι να γεμίσει τα κρεβάτια, και του tour operator να γεμίσει τις θέσεις στα αεροπλάνα. Κάθε άδειο κάθισμα του κοστίζει 200 με 250 ευρώ» σημειώνει ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Express Holidays.
Αυτός ήταν και ο λόγος που φέτος το καλοκαίρι οι πτήσεις τσάρτερ προς την Ελλάδα εξυπηρετήθηκαν με μικρότερα αεροπλάνα (και λιγότερα).
Το κόστος του αεροπλάνου είναι εκείνο που τρομάζει τον ταξιδιωτικό πράκτορα, συνεχίζει, διότι και τα άδεια καθίσματα πληρώνονται. Αντίθετα το ξενοδοχείο θα πληρωθεί όταν και αν γεμίσει.
Τώρα είναι η εποχή που μαίνεται ο πόλεμος των διαπραγματεύσεων μεταξύ tour operators και ξενοδόχων, καθώς κλείνονται τα συμβόλαια του 2010 και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι προσφορές στα πακέτα.
Οι tour operators για να μαζέψουν πελατεία προσφέρουν έκπτωση 15% σε όσους αγοράσουν πακέτο διακοπών νωρίς, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο. Και για αυτό πιέζουν τους ξενοδόχους σε επίπεδο τιμών.

No comments: