Saturday 6 August 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ


Άλλο ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο ύψους 202.750 Ευρώ εντάσσεται στο «οπλοστάσιο» του Δήμου μας και αφορά στις υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης (Υπηρεσίες Δικτύου Κοινωνικής Φροντίδας Δημοτών «eΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»).
Παράλληλα αποτελεί μία ακόμα απάντηση στην κατασκευασμένη κριτική περί απαξίωσης του έργου των τριών πρώην Δήμων του νησιού και στις μυθοπλασίες περί μη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων. Για την ιστορία την πρόταση κατέθεσαν τέσσερις Δήμοι και συγκεκριμένα οι πρώην Κω, Δικαίου & Ηρακλειδών καθώς και ο Δήμος Νισύρου.
Η πράξη έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας τηλε-υποστήριξης ηλικιωμένων ή/και μοναχικών ατόμων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το δήμο και η διάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία και την πρόληψη. Η υπηρεσία περιλαμβάνει:
1.την παροχή υπηρεσιών συνεχούς κατ’ οίκον παρακολούθησης μέσω ειδικών συσκευών
2.τη λειτουργία Πύλης Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.
Οι υπηρεσίες συνεχούς κατ’ οίκον παρακολούθησης θα προσφέρονται από το Δήμο σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα ή οικογένειες ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες εξασφαλίζοντας:
-Την τήρηση μητρώου μελών δικτύου «Βοήθεια στο Σπίτι».
-Την αντιστοίχηση νοσηλευτών με εξυπηρετούμενους ώστε να υπάρχει αναλυτική λίστα παρεχόμενης υπηρεσίας.
Το προγραμματισμένο ραντεβού επισκέψεων και την ηλεκτρονική τους υπενθύμιση τους στον υπεύθυνο.
Την χρήση ειδικών συσκευών ανίχνευσης πτώσης (επιταχυνσιόμετρα τριών διαστάσεων) με κουμπιά πανικού (person fall monitor – panic button) για την επικοινωνία με απλό τρόπο μεταξύ αυτών που χρήζουν βοήθειας και του προσωπικού εξυπηρέτησης.
Τη χρήση ειδικών συσκευών για τη μέτρηση και μετάδοση ιατρικών δεδομένων (πίεση, ζάχαρο, βάρος).
Την έγκαιρη αυτόματη ενημέρωση, στη περίπτωση συμβάντος (πτώση, κουμπί πανικού, απομάκρυνση) μέσω email και sms στις ειδικές υπηρεσίες του Δήμου και εξουσιοδοτημένα άτομα, ενώ οι τυχόν συναγερμοί προωθούνται άμεσα στις κατάλληλες υπηρεσίες (ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, κτλ) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος επέμβασης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

No comments: