Friday 7 January 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ


Διορίστε αντιδημάρχους Αγροτικής Ανάπτυξης
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩ
Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, με επιστολή του προς όλους τους Δημάρχους της χώρας, ζήτησε να χρίσουν από έναν Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Θα ήταν εξόχως ενθαρρυντικό, αν κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων, αναθέτατε σε επίπεδο Αντιδημάρχου, τη θεματική ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας. Και να φροντίσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ
Ετοιμάζουμε προτάσεις για το
Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης
στο Πυλί με συνεργατικές ομάδες
Αγαπητέ Υπουργέ,
Όπως γνωρίζεις πολύ καλύτερα από τον καθένα το πρόβλημα του πρωτογενή τομέα δεν αφορά μόνο τις δραστηριότητες της παραγωγής αλλά εκτείνεται πέραν των παραγωγών και στην ποιότητα, στη διακίνηση και στην εμπορία. Είναι μία αλυσίδα που εάν ένας της κρίκος σπάει ή ελεγχθεί από τρίτους, τους πρώτους που θίγει είναι τους ίδιους τους παραγωγούς.
Ιδιαίτερα σοβαρό επίσης θέμα είναι το θέμα της συνυπευθυνότητας των παραγωγών στα κέρδη αλλά και στις ζημίες.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ…
Μέχρι σήμερα η εξουσία, κεντρική ή τοπική, έπαιζε το ρόλο του προστάτη (υπάλληλοι επιστήμονες και επιδοτήσεις, συνεταιρισμοί και όχι συνεργατικές ομάδες). Αυτή ήταν η σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά του πρωτογενή τομέα.
Πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να ακολουθήσει τα αχνάρια του προσχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία. Και μάλιστα με μεγαλύτερη ευρύτητα και καινοτόμες δράσεις και φυσικά στις περιπτώσεις στήριξης και συμμετοχής του δημοσίου και του Δήμου αυστηρότητας στον έλεγχο των αποτελεσμάτων και όχι της λειτουργίας.
ΜΟΝΟ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ιδιαίτερα για τα νησιά όπως η Κως, καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει μόνον ο ενιαίος Δήμος. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε το κράτος.
Στην Κω υπάρχουν δεκάδες παιδιά που έχουν σπουδάσει γεωπονία, φυτική παραγωγή κ.ά. Ολοι αυτοί μπορούν να συμμετάσχουν σε συνεργατικές ομάδες με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Δήμου της Κω.
Για το θέμα της Αντιδημαρχίας στον Γεωργικό τομέα, οφείλω να πω ότι και αυτός ο τομέας θα πρέπει να ενταχθεί στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Το δε γραφείο ή κέντρο γεωργικής ανάπτυξης δεν πρέπει να είναι του κράτους ή της αυτοδιοίκησης αλλά των ΕΠΕ της Κοινωνικής Οικονομίας στις οποίες θα συμμετέχει και θα υποστηρίζει με κάθε τρόπο ο Δήμος.
ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ Σ/ΛΙΟ
Στον Δήμο της Κω, τον τομέα των καινοτόμων δράσεως προς αυτές τις κατευθύνσεις τον αναλαμβάνει εξολοκλήρου το Τοπικό Συμβούλιο της πόλης της Κω, με μόνες και αποκλειστικές αρμοδιότητες, τις σύγχρονες παραγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεργασιών φυσικών προσώπων.
Σας ευχαριστούμε για την επιστολή και σας ενημερώνουμε ότι σύντομα θα σας καταθέσουμε προτάσεις για το Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης στο Πυλί και για τις πρώτες συνεργατικές ομάδες προστασίας και εκμετάλλευσης των περιαστικών δασών και των συνεργατικών παραγωγικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα.
Καλή δύναμη και καλή χρονιά.
Κώστας Καΐσερλης
Κως, 28 Δεκεμβρίου 2010

No comments: