Thursday 13 October 2011

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


Καθηγητές Παν/μίου παρουσιάζουν πρόταση
για την μετατροπή του Ηφαιστείου σε γεωλογικό πάρκο και μελέτη
για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην Παναγιά Σπηλιανή

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, διοργανώνει εκδήλωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Υψηλάντου 143-145) στον Πειραιά, την Τετάρτη 9/11, ώρα 7μμ.
Μετά από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου, οι καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Παπανικολάου και Ευθύμιος Λέκκας, θα παρουσιάσουν, ο μεν πρώτος προτάσεις για την μετατροπή του ηφαιστείου της Νισύρου σε γεωλογικό πάρκο, ενώ ο δεύτερος θα αναλύσει το πρόβλημα του κρημνού στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής, τον κίνδυνο κατολισθήσεων, τις λύσεις που προβλέπει η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την εποπτεία του και τις προοπτικές υλοποιήσεως του έργου.
Στη συνέχεια θα προβληθεί ταινία από τις υποθαλάσσιες έρευνες του ερευνητικού σκάφους «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» το 2010 και 2011 με Αμερικανούς και Ελληνες γεωλόγους καθηγητές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου – Κω – Τήλου Κανδελέουσας, με σχολιασμό της καθηγήτριας Δρ. Ε. Νομικού.
Κατά τις έρευνες του θέρους του 2011 εντοπίστηκε το ναυάγιο του Ε/Γ πλοίου ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ που ναυάγησε τον Μάρτιο του 1958 έξω από τον κάβο Κριό παρασύροντας στον υγρό τάφο 25 επιβάτες και πλήρωμα κατά το ταξίδι από Ρόδο προς Κω. Το οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από το ναυάγιο θα παρουσιαστεί κατ’ αποκλειστικότητα για πρώτη φορά στην εκδήλωση αυτή.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή Διπλώματος Τιμής με ειδική πλακέτα, σε άτομα τα οποία βοήθησαν την Εταιρεία στην υλοποίηση του σκοπού της.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

No comments: