Saturday 1 October 2011

Το πρώτο βήμα με την επίσκεψη Μπένου – Μπαλαλή – Αρχαιολόγων στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Κω χωρητικότητας 13.000 ατόμων!


ΣΤΟΧΟΣ: ΑΝΑΣΚΑΦΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Και μόνο το δέος που προκαλεί η εκτίμηση των Αρχαιολόγων ότι το υπό ανασκαφή αρχαίο θέατρο της Κω, είναι τουλάχιστον χωρητικότητας 13.000 ατόμων, αρκεί για να καταδειχθεί η αξία και η σημασία του μνημείου αυτού για το νησί μας, στον Αμπάβρη, πίσω από την ομώνυμη ταβέρνα του κ. Γάκη Σκουμπουρδή.
Το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από την γενικότερη προσπάθεια που ξεκίνησε ο τ. Υπουργός Σταύρος Μπένος με το Σωματείο «Διάζωμα», που στοχεύει στην ανάδειξη όσων αρχαίων θεάτρων δεν έχουν αποκαλυφθεί ή είναι σε κατάσταση ερειπίων.
Πρόθεση του κ. Μπένου είναι να ενταχθεί και το αρχαίο μας θέατρο στα 125 άλλα που έχει στη λίστα του «Διαζώματος» προκειμένου να αναληφθεί μια εκστρατεία αναγνώρισης, καθαρισμού, αποτύπωσης και ανασκαφής του μνημείου αυτού, σε συνεργασία με το Δήμο και την Αρχαιολογία.
Για το σκοπό αυτό ο κ. Μπένος με την ευκαιρία που συνέβαλε και ήρθε εδώ η Καμεράτα, επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το χώρο στον Αμπάβρη, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Μπαλαλή, τους Αρχαιολόγους Αγγελική Γιαννικουρή, Μελίνα Φιλήμωνος και Δημήτρη Μποσνάκη και τον καλό φίλο του κ. Μπένου και εκλεκτό συμπατριώτης μας, κ. Αντώνη Νικολή.
Διάχυτη και γενική ήταν η αίσθηση υποβολής από τον «όγκο» του μνημείου, με πολλές συζητήσεις για το τι ακριβώς κρύβει στα σπλάχνα του, τόσο στην αρχική του μορφή (Ελληνιστική περίοδο) όσο και μετέπειτα στη Ρωμαϊκή, όπως και για την απόπειρα των Ιταλών κατακτητών, που το 1930 ξεκίνησαν ανασκαφικές εργασίες που έμειναν όμως στο πρώτο τους στάδιο, πιθανότατα γιατί μεσολάβησε ο σεισμός του ’33 και απορρόφησε όλες τις δραστηριότητες.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μπένος δήλωσε «αθεράπευτα αισιόδοξος» για την πορεία αυτών των δράσεων, αφού ακόμα και σε περίοδο κρίσης δίνουν την ευκαιρία – όπως είπε – «πολλοί ιδιώτες να βγάλουν τη φωτεινή πλευρά της πατρίδας»…
Ως προς τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, θα πρέπει αρχικά ο Δήμος να διαθέτει 50.000 ευρώ για τον καθαρισμό και τις βασικές εργασίες (τομές κ.ά.), θέμα που έθεσε λίγο αργότερα στο Δήμαρχο, στο γραφείο του.
Στη συνέχεια και με τη συνδρομή του «Διαζώματος» θα μπορούν να ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογίας (δαπάνη 500.000 ευρώ που θα μπορούσαν να αναζητηθούν και από το ΕΣΠΑ) και τέλος, οι εργασίες αποκατάστασης, για τις οποίες «θα απαιτηθούν μερικά εκ/ρια»…

No comments: