Friday, 20 January 2012
Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ;
Καλούμε τους φίλους της παράταξης μας να πάρουν μέρος στην λαϊκή συνέλευση, παρά το ότι αυτή έπρεπε να γίνει πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και των εκτελεστέων έργων του 2012.
Τώρα μόνο σαν εκτόνωση της δεδομένης λαϊκής δυσαρέσκειας μπορεί να ειδωθεί.
Όμως ακόμη και έτσι αξίζει την συμμετοχή!
Για πολλά χρόνια η Καρδάμαινα υπήρξε πρωτοπόρα ατμομηχανή της ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού. Πολλοί ωφελήθηκαν! Λίγοι περίμεναν την πτώση! Από τότε όμως, υπήρχαν φωνές που ζητούσαν μια εκλογίκευση των λεγόμενων ‘’αναπτυξιακών διαδικασιών’’.
Σήμερα η Καρδάμαινα έχει χάσει αυτό που είχε ως συγκριτικό πλεονέκτημα: το φυσικό της περιβάλλον! Αυτό την έκανε ικανή να ανταγωνίζεται την πόλη της Κω σε εισοδήματα και κέρδη, χωρίς να έχει τις ανάλογες υποδομές! O χώρος όμως υπέφερε και υποφέρει από την υπερεκμετάλλευση που υπέστη από τον μαζικό τουρισμό, αλλά και από την ....απουσία υπεράσπισης του, από τους κατοίκους του!
Το στοίχημα είναι: πως μπορεί να κάνει τα μειονεκτήματα της πλεονεκτήματα; Τα προβλήματα της είναι περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά σε μια κατεύθυνση αντίθετη από ότι ήταν μέχρι χθες.
Είναι παράλογο να μιλάμε για όποιο άλλο αναπτυξιακό έργο πριν λύσουμε το πρόβλημα της ποιότητας του νερού της Καρδάμαινας!
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές μεγάλες τουριστικές μονάδες, οι οποίες ασκούν τεράστια οικονομική πίεση σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις (μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εμπορικά, καφέ, κλπ). Το μοντέλο επιβάλλει αλλαγές. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει, είναι να μπει χωροταξικός φραγμός στην επιβάρυνση της περιοχής από τον μαζικό τουρισμό και να προωθηθεί η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της. Η Καρδάμαινα με παρεμβάσεις οργάνωσης του χώρου, καθορισμού χρήσεων γης, διεύρυνσης και ανάδειξης των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμιση του εκτεταμένου θαλασσίου μετώπου και σε κάποια σημεία επαναφορά στην προηγούμενη φυσική κατάσταση, πεζοδρομήσεις, αισθητικές παρεμβάσεις, κλπ. θα αλλάξουν την κακή κατάσταση που υπάρχει. Η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, η ολοκλήρωση των διαδικασιών της επέκτασης του και η τροποποίηση του έτσι που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες. Η κατασκευή της περιμετρικής οδού θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του κεντρικού πυρήνα ενώ η πεζοδρόμηση του συνεκτικού τμήματος και η μονοδρόμηση του υπολοίπου, η εφαρμογή του νόμου 947/79 για την δημιουργία θέσεων στάθμευσης στις νέες οικοδομές, η κατασκευή των προβλεπόμενων χώρων πρασίνου του σχεδίου πόλεως, η δημιουργία παρκινγκ στην είσοδο της πόλης, και οι επί μέρους αναπλάσεις και η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου εκτός του οικισμού θα αλλάξει την σημερινή κατάσταση και θα δώσει ανάσα και μια νέα πνοή.
Η Κατασκευή του νέου Δημοτικού σχολείου, η μετατροπή του υπάρχοντος σε πολύωρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και η κατασκευή πολιτιστικής διαδρομής προς τον χώρο της αρχαίας Αλάσαρνας και του θεάτρου θα φτιάξουν ένα πολιτιστικό απόθεμα που σήμερα δεν υπάρχει. Το μονοπάτι προς το ΚΑΣΤΡΟ πρέπει να αναδειχθεί ως μονοπάτι ιστορικού ενδιαφέροντος. Οι δημόσιες γαίες στην περιοχή της παλιάς Καρδάμαινας μπορούν να δημιουργήσουν ένας δασικό πνεύμονα που να βελτιώσει το μικροκλίμα του χωριού. Σοβαρά προβλήματα είναι η διάβρωση των ακτών και το λάθος του κλειστού λιμανιού.
Ναι υπάρχει διέξοδος!
Το κακό με την παρούσα δημοτική αρχή είναι ότι ή δεν κάνει τίποτα ή κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση! Παράδειγμα το πάγωμα των διαδικασιών του σχεδίου πόλεως!
Πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Μόνο ένας δρόμος υπάρχει: να μπει χέρι στο μοντέλο συγκέντρωσης των κερδών! Αυτό που λέγεται: all inclusive, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλα σουπερ μάρκετ, είναι ο χώρος συγκεντροποίησης του πλεονάσματος της τοπικής οικονομίας. Η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών και η αναθεώρηση του ΔΗΦΟΔΩ πρέπει να στοχεύουν εδώ: στην αύξηση των ιδίων πόρων του δήμου μας! Η αιτιολόγηση στηρίζεται στο ότι τα κέρδη από τον μαζικό τουρισμό προέρχονται κυρίως από την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων! Και αυτό δημιουργεί την βαση της τοπικής αναδιανομής των κερδών.
Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment