Thursday 7 October 2010

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ


Παραλίγο εμβολισμός περιπολικού του Λιμενικού Σώματος από τουρκική φρεγάτα, λίγο έξω από την Ψέριμο. Το ελληνικό σκάφος διασώθηκε, χάρις στα ανακλαστικά του κυβερνήτη και του πληρώματός του, αφού κατέφερε να αποφύγει την πλώρη της τουρκικής φρεγάτας F.492 Gemlik (πρώην USS Antrim) κλάσης O.H.Perry, η οποία κυριολεκτικά θα το έκοβε στα 2.
Ηπρόκληση σημειώθηκε - μακριά από το πνεύμα του κ. Νταβούτογλου, όπως πριν λίγους μήνες είχε εκφράσει στη Ρόδο κατά την σύντομη επίσκεψή του- όταν το ελληνικό περιπολικό πλησίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρακολουθώντας έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα, που ξεκίνησε από την Γαλλία και θα κατέληγε στο τουρκικό λιμάνι του Ντιντίμ, απέναντι από την Ψέριμο, πλησίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η τουρκική φρεγάτα σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, βλέποντας το ελληνικό σκάφος, να πλησιάζει έφυγε με όλη της την δύναμη από την τουρκική πλευρά του κόλπου και έβαλε πλώρη, κατά του Ελληνικού περιπολικού του λιμενικού. Το ελληνικό σκάφος προσπάθησε να επικοινωνήσει στη συχνότητα κινδύνου με την φρεγάτα που κατευθυνόταν εναντίον του, αλλά μάταια. Κανείς δεν απαντούσε. Βλέποντας ο κυβερνήτης του σκάφους ότι η απόσταση μίκραινε με ελιγμούς αποφυγής σε λιγότερο από ... 50 μέτρα(!) να απέφυγε τον εμβολισμό.
Το ΓΕΕΘΑ για το γεγονός δεν ανακοίνωσε τίποτα. Σύμφωνα με τους Δωδεκανήσιους το συμβάν αποτελεί την τρίτη τουρκική πρόκληση μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την βόλτα της τουρκικής κορβέτας στον Αργοσαρωνικό και την εικονική προσβολή του Αγαθονησίου. Ακόμα παρατηρούν με σημασία ότι η Αγκυρα, μετά το δημοψήφισμα της 11ης Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε πάλι την τακτική των μείζονων προκλήσεων και προϊδεάζουν ότι αυτό το διάστημα ξεκινά το ψάρεμα της τσιπούρας στο Αιγαίο όπου οι γείτονες θέλουν να ψαρεύουν ανενόχλητοι.
Ο πρόεδρος των αλιέων κ. Γ. Κατσοτούρχης χαρακτήρισε το συμβάν ως ένα περιστατικό ρουτίνας, το οποίο δεν προκαλεί προς το παρόν ανησυχία, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι σε λίγες μέρες που θα ξεκινήσει το ψάρεμα της τσιπούρας, τέτοιους είδους περιστατικά θα ενταθούν.

No comments: