Tuesday 18 May 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ




Ένα μαγικό ταξίδι στην παραγωγή του κρασιού, από την καλλιέργεια του αμπελιού ως τον τρύγο, την απόσταξη και την εμφιάλωση, γεμάτο μεθυστικά αρώματα και λεπτές γεύσεις, διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο και τα οινοποιεία στην Κω (Τριανταφυλλοπούλου και Χατζηεμμανουήλ), στο πλαίσιο των πανελλήνιων εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», ενός θεσμού που διοργανώνεται εδώ και δεκαετίες σε οινοποιεία του εξωτερικού και από πέρυσι έφθασε και στη χώρα μας.
Οι φίλοι του κρασιού κάθε ηλικίας (δυστυχώς η συμμετοχή ήταν μικρή) είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά της οινοποιίας, να γνωρίσουν τους ανθρώπους που αφιερώνονται σε αυτήν, να εξοικειωθούν με διαφορετικές ποικιλίες και αρώματα και να αντιληφθούν αυτό που οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί ονομάζουν «φιλοσοφία του κρασιού».
«Μέσα από τον θεσμό “Ανοιχτές Πόρτες” στην ουσία προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους ντόπιους με το κρασί του τόπου τους, διότι δυστυχώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για γαλλικές, ιταλικές ή ισπανικές ποικιλίες και να αγνοούν τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά» μας ανέφεραν η κ. Μαρία Τριανταφυλλοπούλου και ο κ. Βασίλης Χατζηεμμανουήλ.
ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΟ ΚΩΑΚΟ ΚΡΑΣΙ
Τα ελληνικά κρασιά είναι γεγονός ότι χαίρουν λιγότερης αναγνώρισης από αυτήν που ουσιαστικά τους αναλογεί, και αυτό αποδίδεται κυρίως στην ελλιπή διαφημιστική προώθησή τους, όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά ακόμη και στην ίδια την ελληνική. Όπως μας επισήμαναν, το Κώτικο κρασί είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και έχει διακριθεί σε πολλούς Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Ανέκαθεν, το κρασί μας είχε εξαιρετική ποιότητα και αυτό προσπαθούν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα, με πολύ κόπο και μεράκι οι οινοπαραγωγοί της Κω, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την κρατική αδιαφορία.

No comments: