Wednesday 26 May 2010

Μεγάλο ενδιαφέρον στην Ημερίδα των «Γυναικών Πυλίου» για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας




Μία πολύ σημαντική ιατρική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, ο Σ/γος Γυναικών Πυλίου, με ομιλητές τους διακεκριμένους γιατρούς κ. Ματίνα Δεμίρη (μαστολόγος – ογκολόγος) και κ. τολόγος- ογολόγος) και Γιάννη Χατούνογλου – Χατουνιρη (μαιευτήτρας γυναικολόγος – ογκολόγος).
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.
Με έγκαιρη ανίχνευση, ειδικά της ενδοεπιθηλιακής νεοπλαστικής αλλοίωσης και των πρώιμων μορφών του καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι συνήθως εύκολα θεραπεύσιμος. Ωστόσο , αν αφεθεί χωρίς έλεγχο , είναι σχεδόν πάντα μοιραίος . Με την πάροδο του χρόνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαπλωθεί (να κάνει μετάσταση) στο υπόλοιπο σώμα της μήτρας, την ουροδόχο κύστη, στο ορθό και στο κοιλιακό τοίχωμα. Τελικά, φτάνει στους λεμφαδένες της πυέλου και δημιουργεί μεταστάσεις.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών.
Συμβαίνει, όταν κάποια κύτταρα του μαστού χάνουν τονέλεγχο του πολλαπλασιασμού και διαιρούνται ανεξέλεγκτα.
O κίνδυνος να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο στον μαστό, αυξάνει με την ηλικία. Έτσι ενώ μέχρι την ηλικία των 39 ετών ο κίνδυνος είναι μόλις 0,5%, στις ηλικίες 40-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 4% (δηλαδή 1 στις 25 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό).

No comments: