Saturday, 25 February 2012
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΣΑΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου, Γιώργος Κασσάρας, τοποθετήθηκε στα πλαίσια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που έγινε την Πέμπτη 23.2.2012, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Παραθέτουμε την ομιλία του βουλευτή από τα πρακτικά της Βουλής.
-----------------------------------------------
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΙΔΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) : Ο κύριος Κασσάρας έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ : «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να μιλήσω για κάτι που ουδείς άλλος, πλην του Πυθαγόρα Βαρδίκου, έχει αναφερθεί και αφορά τα νησιά και τη Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, η οποία γίνεται με το νομοσχέδιο, Αιγαίου μόνον.
Να μείνει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια ως Πειραιώς & Αιγαίου
Πραγματικά δεν κατανοώ, γιατί αυτή τη στιγμή δεν αφήνουμε την υφιστάμενη οργάνωση των ΥΠΕ να δουλέψει. Πέραν του ότι με τέτοιο ρυθμό που έρχονται οι μεταρρυθμίσεις και με τέτοιο όγκο που έχουν τα νομοσχέδια, κανένας από εμάς δεν μπορεί να είναι γνώστης σε βάθος της κάθε διάταξης. Λέω λοιπόν, ότι μπορεί να είναι σωστή αυτή η ταύτιση των Υγειονομικών Περιφερειών με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όμως για την νησιωτική Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις.
Η χώρα μας είναι νησιωτική, γι’ αυτό υπάρχει και το άρθρο του Συντάγματος περί νησιωτικότητας. Δεν θα αντέξει, κύριε Υπουργέ, μόνο του το Αιγαίο να σηκώσει αυτό το βάρος σε μια περίοδο υποχρηματοδότησης των πάντων.
Είναι γνωστό, ότι από τα έσοδα των νοσοκομείων του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής υπήρχε η δυνατότητα από τη ΔΥΠΕ να ενισχύει τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Αιγαίου που είχαν ανάγκη. Μην της στερήσετε τον αιμοδότη της τώρα. Επίσης, είναι γνωστές οι ελλείψεις γιατρών στα νησιά. Ως ενιαία ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, μπορεί να βοηθήσει και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει δεκάδες αποσπάσεων στα νησιά για να καλύψουμε τις ανάγκες τους.
Επιτέλους επικουρικοί γιατροί και στις ΔΥΠΕ
Πρέπει βέβαια να πω ένα ευχαριστώ στον κύριο Υφυπουργό, γιατί έστω και αυτή την ώρα έρχεται η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΥΠΕ να προσλαμβάνει και η ίδια επικουρικούς γιατρούς και να τους διαθέτει στα νοσοκομεία. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα μας δώσει τη δυνατότητα να βρούμε γιατρούς, που θα καλύπτουν τουλάχιστον έκτακτες ανάγκες των νησιών.
Επιστημονικό προσωπικό στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Επίσης, θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό που στην πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού, μπαίνει και η εμπειρία και μάλιστα σε ένα 60%.
Θέλω να πω από την εμπειρία μου και ως υποδιοικητής της ΔYΠΕ, πως ό,τι επιστημονικό προσωπικό υπάρχει στη διοίκηση των νοσοκομείων είναι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Ας αναμένουμε λοιπόν τις διευκρινίσεις της Υπουργού Παιδείας, γιατί πράγματι είναι ένα κομμάτι που και σ' αυτές τις κρίσιμες συνθήκες πρέπει να το προσεγγίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή.
Όχι στην υποβάθμιση των συγχωνευμένων νοσοκομείων
Έχω την αγωνία ότι λίγο-λίγο όλο και κάτι χάνουμε. Όταν ψηφίσαμε διασυνδεδεμένα νοσοκομεία, όπως την Ρόδο μαζί με την Κω και την Κάλυμνο, ψηφίσαμε, παρά τις όποιες τοπικιστικές αντιδράσεις, γιατί εγώ είχα τη λογική να πάμε σε οικονομίες κλίμακας σε ό,τι αφορά π.χ. τις προμήθειες. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν κάτω από μια ενιαία διοίκηση να διευκολυνθούν. Όμως, ήρθε ένα δεύτερο βήμα σήμερα και βλέπω ότι θα μιλάμε για έναν τίτλο του ενιαίου νοσοκομείου και τα τρία σε ένα. Βλέπω ότι οι οργανισμοί των συγχωνευομένων καταργούνται και αυτό μοιραία δημιουργεί ανησυχία ότι τα νοσοκομεία αυτά θα υποβαθμιστούν. Παρακαλώ για μία ρητή δήλωση επ’ αυτού.
Υπερκατανάλωση φαρμάκων από έλλειψη γιατρών
Θα ήθελα να πω για την κατανάλωση του φάρμακου. Μπορεί οι ποσότητες να μην είναι μεγάλες, αλλά σε εμάς που βιώνουμε την νησιωτική Ελλάδα, ξέρετε πόσα φάρμακα πάνε στα σκουπίδια όταν λήγουν, γιατί δεν υπάρχει γιατρός στο νησί; Φροντίζουν οι άνθρωποι να έχουν πληθώρα φαρμάκων στο σπίτι για ώρα ανάγκης, αφού δεν υπάρχει γιατρός, με ό,τι η υπερκατανάλωση φαρμάκων συνεπάγεται, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.
Όλοι είμαστε υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Τέλος, θεωρώ ότι ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να συνταγογραφεί συγκεκριμένα φάρμακα και να υπάρχει έλεγχος. Ναι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά αν πράγματι το σύστημα αντέχει σήμερα 48.000 συνταγογραφήσεις και αυτές ανέρχονται σε 200.000, πώς θα γίνει; Μην αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε.
Ευχαριστώ.»
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment