Tuesday 23 March 2010

Φύτευση νέων βοτάνων στον Ιπποκράτειο Κήπο από μαθητές του 2ου Γυμνασίου


Τον «Κήπο του Ιπποκράτη επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου, για να φυτέψουν νέα βότανα του Ιπποκράτη, αλλά και καλλωπιστικά φυτά.
Παρόντες ήταν και ο επιστημονικός σ/λος της εταιρείας “APIVITA’’ κ. Κ. Σταθόπουλος, αλλά και ο βιολόγος κ. Τσουκαλάς, που ξενάγησαν τα παιδιά και τους μίλησαν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ «ΚΗΠΟΥ»
Μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί περίπου 190 φυτά (από τα 256 που αναφέρονται στα ιπποκρατικά συγγράμματα), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί η φύτευση, αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας τα θεραπευτικά βότανα. Πέρα από τη σήμανση που υπάρχει σε κάθε φυτό και πληροφορεί το κοινό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ετοιμάζεται και μια έκδοση με φωτογραφίες και στοιχεία για όλα τα ιπποκρατικά φυτά, από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Νίκο Κουτσιανά. Τα βότανα του Ιπποκράτη αναλύονται στο Εργαστήριο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να γίνουν γνωστά τα δραστικά τους συστατικά και να επαναπροσδιοριστεί η φαρμακευτική τους αξία.
Σύντομα, αναμένεται και η ανακατασκευή του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος σε μουσείο, ενώ στα μελλοντικά σχέδια ανήκει και η δημιουργία μονοπατιού, μήκους περίπου 600 μέτρων, που θα ενώνει τον Κήπο με το Ασκληπιείο, όπου ο Ιπποκράτης ασκούσε τις ιατρικές του πρακτικές. Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει ενοποίηση του χώρου και να προβληθεί ως σύνολο η αρχαία ιατρική, ο Ιπποκράτης και το Ασκληπιείο.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κ. Σταθόπουλος, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο συνολικός χώρος του Ιπποκράτειου Κήπου, θα αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, κάτι που θα αποτελέσει, όπως είναι φυσικό, μεγάλη προβολή για το Νησί μας.
* Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, θα έρθουν στην Κω, 100 φαρμακοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, για να επισκεφτούν το Νησί μας και να απολαύσουν τον Κήπο του Ιπποκράτη.
Εκ μέρους του 2ου Γυμνασίου, ο Υποδιευθυντής κ. Πηλιγκός και ο καθηγητής κ. Φανουρίου, τόνισαν την αναγκαιότητα τέτοιων επισκέψεων των παιδιών, ώστε να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να δεθούν μαζί της, κάτι που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

No comments: